Összes oldalmegjelenítés

2011. december 31., szombat

Köszöntöm a 2012-es esztendőt!

Bizonyára minden népnek a saját nemzeti himnusza a legszebb. Ezzel így vagyok én is. Mindig elszorul a torkom, könny szökik a szemembe, ha egy-egy sporteseményen vagy más rendezvényen felhangzik a magyar Himnusz.
Ilyenkor, a szilveszteri éjfélkor meg főleg.
De az éjféli himnusz után legyünk bizakodóak és vidámak!
Minden oldalamra látogató olvasómnak békés, boldog, sikeres 2012-es esztendőt kívánok szeretettel!
     

2011. december 30., péntek

Diabetikus zserbó (zserbó cukorbetegeknek)

Zserbó cukorbetegeknek

Még ősszel megígértem egy cukorbeteg rokonunknak, hogy sütök neki valami finomat, amit ő is bátran ehet. Idős bácsi, amióta meghalt a felesége, ritkán jut házi készítésű diabetikus süteményhez.  Karácsony előtt bevásároltam hozzá, de sajnos ünnep előtt  idő hiányában nem készült el. Ám nem akarok "adósságot" átvinni az új évre, ezért most nekifogtam. Először is körbenézni a neten azokon az oldalakon, ahol ilyen receptek vannak. Szerencsémre  Cukroskata épp karácsonykor tett fel egy nagyon szimpatikus zserbó receptet. Minden hozzávaló fellelhető itthon, tehát kezdődhet a munka.
Tészta hozzávalói:
25 deka liszt
1 deka élesztő
3 evőkanál tejföl
negyed csomag sütőpor
5 deka nyírfacukor
csipet só
5 deka vaj
2 tojás sárgája

Ezeket a hozzávalókat összegyúrtam, és míg pihent a tészta, elkészítettem a tölteléket.
Töltelék hozzávalói:

15 deka darált dió
5 deka durvára tört dió
1 deci rum
5 deka nyírfacukor
5 deka narancslekvár
A 15 deka diót ledaráltam, összekevertem a nyírfacukorral. Az öt deka diót nylon zacskóban nyújtófával durvára törtem, majd megfőztem a rumban.

A tésztát három egyenlő részre osztottam és egyenként 21x26 centis téglalappá nyújtottam, ekkora a tepsim.  Egy lapot a tepsibe helyeztem, megkentem lekvárral. 
Nekem nincs narancslekvárom, ebben eltértem Kata receptjétől. Magam főzte cukormentes sárgabarack lekvárt használtam, csak úgy mérés nélkül. Erre rászórtam a cukros darált dió felét, majd a rumos dió felét is, aztán jött a következő lap, mégegyszer ugyanezen eljárással, a harmadik lappal pedig beterítettem, megszurkáltam és 180 fokosra előmelegített sütőben fél óra alatt alsó-felső lángon megsütöttem.
Megszúrkáltam a tepsiben
        
Csak mikor kihűlt, készítettem el a mázat.
Máz hozzávalói:
1 evőkanál vaj
5 deka diabetikus keserűcsoki
2 kanál cukrozatlan kakaópor
1 evőkanál nyírfacukor
A mázhoz vízgőz felett megolvasztottam a csokit, hozzákevertem a többi hozzávalót, de annyira tömény lett, hogy 2-3 kanál tejet hozzá kellett kevernem. Még melegen ecsettel kentem a már kihűlt tészta tetejére.
A tepsiben kentem rá a mázat
Vékony szeletekre felvágtam, lett 26 darab.
Szépen szelhető lett, nem tört rajta össze a máz
Szépek a rétegek is
Én nem nem szeretem a zserbót egyáltalán, de a férjem szereti, ezért neki öt kockát félretettem, a többit pedig háromfelé osztottam, mert eszembe jutott, hogy van még két cukorbeteg jóismerősöm, nekik is vittem. Mindannyian örültek a süteménynek, én pedig annak, hogy a szilveszteri ünneplésükhöz így hozzá tudtam járulni.
Mikor hazaértem, jutott eszembe, hogy van még más cukorbeteg ismerősöm is, róla elfelejtkeztem.
De Cukroskatánál sok hasonló recept van, legközelebb neki is keresek valami finomságot.

2011. december 27., kedd

Babalátogató torta

Babalátogató torta
           
Iker babákat látogattam meg, Kittit és Leventét, unokanővérem unokáit, és  természetesen tortát is vittem.
Kerek kapcsos formában kétszer négy tojásból piskótát sütöttem, melyeket kihűlés után kettőbe vágtam, így három helyen töltöttem meg az alábbi krémmel.
Krém hozzávalói:
  • fél liter tej
  • 50 gramm vaníliás pudingpor (gluténmentes)
  • 80 gramm cukor
  • 250 gramm mascarpone
  • 200 gramm vaj
  • néhány szem meghámozott őszibarack
A tejet, cukrot és a pudingport összekevertem és sűrű krémmé főztem, majd időnként kevergetve kihűtöttem. Ekkor adtam hozzá a  Wiselady receptje  alapján magam készítette mascarponét és a szoba hőmérsékletű vajat, s  ezekkel jól kihabosítottam. A lapokat megkentem minden krémrétegre apróra metélt őszibarackot szórva. Kívülről nagyon vékonyan natúr vajjal kentem át az egész tortát, majd két órányi időre hűtőbe került.
Most készítettem el a bevonómasszát is, mégpedig a gólyás tortámnál leírt viasz bevonót, dupla adagot. Tubusos sűrített tejet vettem (Mizo, 170 gr-os) és zöld zacskós túrista tejport (120 grammos) kettőt-kettőt, de nem kellett hozzá mind. Hamar összegyúrtam a masszát és még szobahőmérsékleten pihent addig maradék fondantból rózsaszín és kék szívecskéket, virágokat, babafej figurákat csináltam. (Formáztam egész babatesteket is, de az nem lett publikus, a szobrászathoz nincs érzékem.)
Ez a torta még szeptember első napjaiban készült, amikor őrületes kánikula volt, de aznap egyedül voltam itthon, rá tudtam fordítani a szükséges időt, pedig mindent teljesen akkor csináltam. Még a bejegyzés nagy része is elkészült, ugyanis ezzel a tortával szerettem volna nevezni egy tortaversenyre, ahol az volt a kikötés, hogy cukrász eszközök nélkül, természetes hozzávalókból, otthon fellelhető és készíthető anyagokkal készítsünk tortát.
A torta elkészült, de egész nap senki rám nem nyitotta az ajtót, hogy valakit sikerült volna kerítenem, aki lefotózza.
Estefelé hat óra tájt már nem várhattam tovább, muszáj volt elinduljak a tortával, elvégre az ilyen kis babáknál szigorú házirendet kell tartani.
A babák még az udvaron élvezték a késő nyarat, aranyosan gügyögtek, bár a torta nemigen érdekelte őket, de a felnőttek meg a nagyobb unokatestvérek nagyon örültek neki. Későbbi visszajelzésekből tudom, hogy finom volt.
Ígértek róla fotót is,  amit novemberben megkaptam (sajnos a tortaverseny határideje ekkor már lejárt).
Hiába volt meg a fotó az  anyuka iwiw oldalán, lakat volt az oldalon, így nem tudtam levenni. Most karácsonykor viszont a vendégek között akadt valaki, akinek sikerült, és felkerülhetett a blogra.
Szerencsére már van fotózási lehetőségem, megtanultam önállóan a fénykép feltöltést is.
Jó lett volna, ha a megvágott tortáról is kaptam volna fotót, de csak ezt az egyet kaptam. Ha esetleg később  még kapnék képet, azt is felteszem.
Vaníliás-mascarponés torta viasz borítással
 

2011. december 26., hétfő

Francia karácsonyi fatörzs

   
Francia karácsonyi fatörzs

 Ezt a tortát kb. tíz év óta minden karácsonykor megsütöm, és máskor is. Egyrészt mert nagy kedvenc, másrészt, mert  gyors, egyszerű, mégis nagyon finom.
Egy régi Magyar Konyha receptújságból másoltam ki, de nemcsak én, hanem jóformán az összes barátnőm.
Kell hozzá egy kakaós piskótatekercs, meg finom csokis krém kívül-belülre.
Tészta hozzávalói:
6 tojás
6 evőkanál rétesliszt
6 evőkanál kristálycukor
3 evőkanál natúr kakaópor
1 késhegynyi szódabikarbóna
csipet só
3 evőkanál hideg víz
3 evőkanál rum

Krém hozzávalói:
2 dl tejszín
20 deka kristálycukor
4 evőkanál natúr kakaópor
20 deka vaj

Elkészítés:
A hat tojásfehérjét két kanál cukorral, a csipet sóval és a három kanál hideg vízzel kemény habbá verem.
A tojások sárgáját a négy kanál cukorral és a szódabikarbónával habosra keverem.
A kakaóporral összekevert lisztet óvatosan a tojássárgájához keverem úgy, hogy felváltva adagolom hozzá a tojáshabot is. Az egynemű elegyet sütőpapírral bélelt nagy tepsibe (én a nagy gáztepsibe) öntöm és 200 fokra előmelegített sütőben 20-25 perc alatt (én alsó-felső lángon) megsütöm. Kivéve lehúzom róla a papírt és meglocsolom a három evőkanál rummal, majd sütőpapírral feltekerem, így hűtöm ki. Amíg hűlik, elkészítem a krémet.
Krém
Egy edényben tűzre teszem a tejszínt, cukrot és a kakaóport és állandóan kevergetve felforrás után főzöm tíz percig. Nem fog teljesen besűrűsödni, de a hűlés során még sűrűsödik. Ha kihűl, géppel kihabosítom a vajjal és kétharmadát a kihűlt piskótára kenem, majd feltekerem és a maradék krémmel kívülről bevonom. Villával hullámvonalakat húzgálok bele, vagy egyéb tetszőleges módon díszítem.
Most marcipánból kiszúrt formákkal díszítettem.
Egy tizenöt dekás marcipántégla felét zöldmandula aromával színeztem, fenyőformákat vágtam ki belőle, melyeket még cukordarával is megszórtam.
A fehéren maradt figurákat még kókuszreszelékkel is megszórtam, hogy havas fenyőt imitáljak.

Csokoládés karácsonyi fatörzs marcipán díszítéssel
Fogyasztásig hideg helyen tartjuk.
             
Egy szelet torta
 Finom volt, egyketttőre elfogyott.    


2011. december 23., péntek

Karácsonyi köszöntés

Áldott, békés, meghitt karácsonyt kívánok mindenkinek, aki oldalamra látogat  J.S.Bach e szép művével, melyet 1736-ban Lipcsében szerzett, a szövegét pedig az 1607- től 1676-ig élt szintén német Gerhardt Pál evangélikus lelkész írta.
     
Kép forrása
 

Még mindig karácsonyi mézes


Mézes karácsonyi aprósütemények
       
Az idei karácsonyra ötszáz darab mézes aprósüteményt sütöttem. Szépen becsomagolva már mindenki meg is kapta, akinek szántam.
Itt vagyunk karácsony előtt néhány nappal, és nekünk nem maradt a mézesekből.
Szerdán reggel  gyorsan begyúrtam két adaggal a bevált receptem szerint. Lágy barnacukorral készítettem, hogy szebb színe legyen.
     
Miután kisültek, még forrón lekentem jó hígra kevert  porcukros citromlével, aztán a díszítés majd valamikor, ha jobban ráérek.
Még mielőtt a díszítésre került volna sor,  eljutottam Margit2 blogjára, és nála láttam csokoládéba mártott mutatós mézessütiket.
Megtetszett a látvány, úgy döntöttem, nem díszítgetem őket  írókával, egyszerűbb lesz olvasztott csokiba mártani.
Gyorsan meg is csináltam a csokibevonót Margit receptje szerint: 10 deka tortabevonó csokit gőz fölött felolvasztottam 4 deka vajjal, majd hozzáöntöttem fél dl tejszínt, kicsit kevergettem még és kész is volt.
Nosza, most már belemártogatom, megszórom ezzel-azzal, és jöhet a fáklyás menet.
És ekkor kezdődtek a bosszúságaim. Persze, hamar rájöttem, kinek a készülékében van a hiba!
Én ugye megkentem a mézeseimet porcukor-citrom keverékével. Most a meleg csokiba mártva ez megolvadt a felületén és a csoki nem tudott rajta megtapadni, szabályosan lecsúszott róla.
Olyan, mintha lekvárral kentem volna be
  Mártani nem is lehetett egyáltalán, hanem ecsettel "maszatoltam" be egyik oldalukat és száradni hagytam.
  Akadt azonban 10-15 kivétel, amire nem jutott a cukros citromléből. Azokon megtapadt a csokibevonat.
Az utolsó darabokon megtapadt a csokibevonat
Az előző adag száradása után a másik felüket is bekentem, majd miután a bevonó elfogyott, újra csak citromlét kevertem be a "felület kezeléshez". Cukordarával, dióval, kókuszreszelékkel  meghintettem.
Kókuszreszelékkel, reszelt fehér csokival  szórtam meg
Ezekre színes cukordara került
Azért nem néznek ki rosszul
Megettem mindegyikből egyet-egyet, hogy tudjam, finom-e?
Igen, nagyon finom, ha kinézetre nem is ilyet terveztem.
Mi ebből a tanulság?
Hogy járt utat a járatlanért a térkép tanulmányozása nélkül  el ne hagyj!                     

Ajándék és nyeremény

Még októberben indult egy játék Évánál, amelynek a célja, hogy karácsony előtt valami kis ajándékot küldjünk egymásnak, úgymond figyelmességből blogger társaink iránt. A felíratkozás sorrendjében ajándékoztuk meg egymást, vagyis én a sorban előttem lévőtől kaptam, a sorban utánam lévőnek adtam ajándékot.
Én Rozától, a Szőlőhegyi Mesék blog tulajdonosától kaptam csomagot, még egy esős, szürke december eleji napon. Izgatottan bontottam ki és megörültem a tartalma láttán.
A csomag tartalma
 Egy virág alakú díszgyertya, egy szelet birskörte sajt (gondolom saját készítés), Egy helyes fenyőfadísz, és aminek a legjobban örültem!- egy csomag karácsonyi mintás muffinpapír! És az a lényege, hogy ebben a muffinpapírban meg lehet sütni a süteményt! Na, ilyenem még nem volt, azért is örültem ennyire neki és alig vártam, hogy kipróbálhassam.
Egy karácsonyi képeslapon üdvözlést is írt Roza
Kedves Roza! E helyen is köszönöm szépen a kedves ajándékokat  és kívánom, hogy legyen neked is (nektek is családilag!) áldott, békés, kellemes ünneped!
A játékszabály szerint én az utánam következő Marcsisnak adtam ajándékot, néhány kis kalocsai terítőt küldtem neki, ami közepes nagyságú levélborítékba belefér.
Zsófi és Panna egy-egy színes képeslapot kapott
Jelentkeztem a Fitt nők blog Karácsonyi receptbörzéjére, ahol egy doboz Stevia tablettát nyertem.

     
Még nem használtam ilyet, de azt tudom, hogy cukorbetegek fogyaszthatják, lehet süteményekbe is tenni, úgyhogy lesz alkalmam ezt is kipróbálni. Örülök neki és itt is megköszönöm.


2011. december 22., csütörtök

Piskótatekercs másképpen (legyezőpiskóta)

Fényképezés után már rájöttem, hogy nem a legszerencsésebb szögből készítettem a fotókat. Hát még ezt  is tanulnom kell, mármint a fotózást. Végre kaptam egy kamerás telefont, amivel   egész jó fényképeket lehet csinálni, és önálóan fel is tudom tölteni a netre. De  még ki kell tapasztalnom, mik a jó fotó mesterfogásai.
Tehát most piskótatekercset csináltam, de nem a szokásos módon, hanem kicsit csavarosabban.
Valahol a neten láttam egy felvágott tortát, amiben a hagyományostól eltérően hosszában adta ki a tészta és a töltelék mintázatát a szelet.
Na, ilyet hogy a csudába lehet csinálni?
A facebookon  benne vagyok  egy gasztro csoportban, az Asztalbandában. Ott érdeklődtem a bandatagoktól, tudja-e valaki, mi módon lehet ezt kivitelezni?
Nagyon készségesen elmagyarázták, de persze, én nem értettem. Akkor  küldtek fotót is a készítés fázisairól, és már azon morfondíroztam, hogyhogy ez nekem nem jutott eszembe? Olyan egyszerű.
Tehát sütöttem egy Piskótatekercset öt tojásból (a hatodik ugyanis legurult az asztalról, és most tojásszűke időszak van).
Az egészet bekentem baracklekvárral - jó sűrű baracklekvárt főztem, mindenféle adalékanyagtól mentesen, a színe is jó sötét. Mivel cukor nélkül készült a lekvár és a férjem kicsit savanyúnak találta, megszórtam a tetejét cukrozott darált dióval, majd hosszában négy csíkra vágtam, mindegyik csíkot 7 cm szélesre, ez lesz a sütemény magassága, tehát  ilyen magas lesz egy-egy szelet.
Az első csíkot feltekertem, majd szorosan hozzáillesztve a másodikat és a többit. Egy kapcsos tortakarikával összefogattam és néhány órára hűtőbe került.
Kivéve a tetejét kicsit behintetem porcukorral és felszeletelve megkaptam a hosszanti mintát.
 Nem valami szép lett, de most  a technikája volt a lényeg. Legközelebb már biztosan szebben sikerül. És nemcsak lekváros piskótának, de tortának is lehet sütni.
Jónak pedig jó volt és egykettőre elfogyott.      

2011. december 19., hétfő

Karácsonyi muffinok nyers sütőtökkel

Sütőtökös muffinok nyers sütőtökkel, karácsonyi díszítéssel
Karácsony táján mindig összejövünk a barátainkkal. Vannak a férjem barátai, az én barátaim, meg a közös barátaink. Most az én baráti köröm találkozott ezen a vasárnapon. Nem szoktunk különösebb evés-ivást csapni, de én azért mindig sütök valamit. Most muffint sütöttem. Az előzőleg posztolt sütőtökös muffinom sült tökpürével készült. Most nem volt sült tököm, ezért gyorsan kerestem az interneten olyan receptet, amely nyers sütőtökkel van. Találtam is tinendo receptjét a hoxa fórumon.
Hozzávalók:
20 deka nyers sütőtök lereszelve
1 citrom leve
2 tojás
80 ml olaj
3 evőkanál juharszirup
150 gr natur joghurt
50 ml tej
250 gr liszt
2 teáskanál sütőpor(nálam foszfátmentes)
csipet só
fél teáskanál cimet
fél teáskanál őrölt gyömbér
A lereszelt tököt a citromlével kicsit megpároltam, majd a joghurttal, tejjel mixerben pépesítettem. Ehhez a péphez még hozzákevertem a juharszirupot, tojásokat,  napraforgó olajat. A szárazanyagokat meg a fűszereket külön összekevertem, végül a kétféle keveréket egyesítettem.
Szilikon muffin formákba töltöttem, 14 lett. Előmelegítettem 200 fokosra a sütőt és alsó-felső lángon 25 percig sütöttem, majd a sütőt elzárva még öt percig bent hagytam. Kivéve ecsettel átkentem mindegyik tetejét juharsziruppal még forrón. Másnap reggel egy húsz dekás marcipán téglát  étkezési keményítővel megszórt szilikon lapon kinyújtottam fél mm vastagra. Fánkszaggatóval köröket szúrtam ki és ezzel fedtem be a muffinok tetejét. A fenyő, csillag formát  fehércsoki és marcipánmassza  keverékéből készítetem, ahogy a sütőtökös muffinnál már leírtam. Felébe zöldmandula aromát tettem, majd a külön-külön kinyújtot zöld és fehér lapot egymásra helyeztem és kiszúróval így lett a minták egyik fele zöld, másik fele fehér.
zöld fenyők
"havas" fenyők
Szándékomban állt, hogy a zöld felét színesre díszítem dekortollal, a fehéret pedig tojáshabbal behavazom, de ez most elmaradt, mert még sok karácsonyi mézes aprósüteményt is készítettem  ezen a hétvégén.
Karácsonyi mintás kapszlikba tettem őket, némelyikbe beleszúrtam a kivágott mintákat, másoknak csak a tetejére helyeztem.
A barátaim persze örültek a sütikéknek és megdicsérték, de mikor őszinte kritikát kértem, az a barátnőm, aki evett a sült tökkel sütött muffinomból, azt mondta, hogy neki az finomabb volt. Nekem is. Ez viszont gyorsabban elkészíthető, biztos máskor is sütök ilyet.
 

2011. december 16., péntek

Pirog olajban sütve

Pirog, piroski,pirozski, piroska... csoda tudja, hány néven nevezik. Meg hányféleképpen készítik! Talán a Túrós burek receptjének keresésekor voltam ilyen zavarban, de akkor is ki kellett választanom egy receptet, ami az én burekom lett. Most is addig kutakodtam, amíg rátaláltam arra, ami leginkább hasonlított a nyolcvanas évekbeli kalocsai kenyérbolt pirogjára.
Pirog
Persze  inkább a formát kerestem, meg a tésztát, mert a tölteléke az darált hús volt és mivel azt a részét nem szerettem, mindig körülrágtam. Most pedig én dönthetem el, mit teszek tölteléknek.
Tészta hozzávalói:
35 deka liszt
15 deka főtt, áttört krumpli
2 deka élesztő
1 kávéskanál só
5 deka vaj
2 tojássárgája
1,5 dl tej
Tészta összeálítása:
Az élesztőt langyos tejbe morzsoljuk és hagyjuk állni negyedórát. Az áttört krumplit sózzuk, hozzátesszük a tojássárgáját, a lágy vajat és mixerrel jól elkeverjük. Majd mehet bele az élesztős tej és a liszt fele. Ekkor már csak fakanállal dolgozunk vele, végén pedig ahogy a maradék lisztet beledolgoztam, már kézzel dagasztottam. Háromnegyed órát letakarva kelesztettem, addig elkészítettem a tölteléket.
Gombás töltelék:
30 deka friss gomba
3 nagy gerezd fokhagyma
1 nagy fej vöröshagyma
2 főtt kemény tojás
1 nyers tojás
1 csokor petrezselyemzöldje
1-2 kanál olívaolaj
őrölt bors, só
Kisütéshez:
1 liter olaj (napraforgó)

Az  olíva olajon az apróra metélt vöröshagymát megdinsztelem, hozzáadom az összevagdalt gombát, szétnyomott fokhagymát. Sózom, borsozom, kóstolással döntöm el, mikor megfelelő. Ha minden összepárolódott belekeverem az apróra metélt petrezselyemzöldet, a szintén apróra metélt főtt tojásokat, majd a tűzről levéve 1 nyers tojás sárgájával még átgyúrom a tölteléket. Mehetett volna bele egy kanálka mustár is, de az nem volt itthon.
Mire ez elkészül, megkel a tészta és lehet nyújtani. Kb. fél centi vastagra kinyújtom a  és feldarabolom nagyjából 12x8 centis téglalapokra. Nekem 12 lett. Minden téglalap közepébe teszek tölteléket, a tészta szélét egy ecsettel körbekenem tojásfehérjével, majd henger alakra feltekerem, a tojásfehérjével bekent részeken jól összeragasztom, nehogy kifolyjon a töltelék sütés közben.

Egy téglalap töltelékkel
Ilyen hengerekké formáljuk
         
                               









Sütéshez az olajat megforrósítjuk, ügyelve a hőmérsékletére (mint a fánk sütésekor), ha nem elég forró az olaj, a tészta megszívja magát, ha túl forró, könnyen megég a külseje, mialatt belül nyers marad.
Ennél a tésztánál még arra is vigyázni kell nehogy kinyíljon és az olajba kerüljön a töltelék. Én ugyan vigyáztam, az elsővel mégis úgy jártam.
Sütés közben kinyílt
Átszűrtem az olajat  és a következőket úgy helyeztem az edénybe, hogy a ragasztott fele került alulra, így elsőnek az a rész sült meg, utána már nem volt ilyen probléma.
Az olajból kivéve szűrőn lecsepegtettem:
Lecsepegnek
           
Mikor mind megsült, alig vártam, hogy megkóstolhassam. Mihelyt langyosra hűlt megettem azt, ami kinyílt. Hát a várakozásnak megfelelően nagyon, nagyon, de nagyon finom volt!
Küldtem a fiaméknak, nekik is mindenkinek ízlett. Úgyhogy legközelebb nyugodtan merem egész adagból készíteni, mert ez a mennyiség csak fele annak, amit a recept lelőhelyén egy vajdasági magyar blogban  m.k. a blog írója megadott. Itt is megköszönöm neki, mert a tölteléket leszámítva ezt kerestem már régóta. De más érdekes és érdemes is található a blogján, megéri  hozzá "beugrani". Nála a pirog sonkás töltelékű volt, de említ túrós töltelékűt is, a fiam pedig bécsi virslit javasolt bele. Majd sorra kerülhetnek azok is. Valami könnyű leves után másodfogásnak érdemes sütni, mert eléggé laktató.


 

2011. december 15., csütörtök

Egybensült krumplispogácsa

A tegnapról maradt krumplipürét úgy hasznosítottam, hogy egybensült  krumlispogácsát sütöttem belőle.
Egybensütött krumplispogácsa
Ehhez pontos receptet sem tudok írni, illetve ugyanúgy csinálom, mint a gombócnak, vagy núdlinak szánt krumplis tésztát. A gombóc tésztájánál  lényeges, hogy a burgonya és a liszt aránya olyan legyen, hogy a liszt mennyisége 1/3 -da, vagy 1/4-de legyen a krumpli mennyiségének, attól függően, hogy a krumpli mennyire lisztes. A krumplin és liszten kívül csak kevés zsír meg ízlés szerint só kerül a tésztába- tojást nem szoktam bele tenni. És még lényeges, hogyha gombócot készítünk, hogy a főtt áttört burgonya langyosra hűtött legyen, mikor a többi hozzávalóval összegyúrjuk, mert egyébként csirizes lesz a tészta. .
Ha  egyben sütött pogácsát készítünk, akkor ilyen kitétel nincs. Csinálhatjuk a frissen főzött krumpliból forrón, vagy az előző napról maradt krumplipüréből hidegen, sütésnél ennek nincs jelentősége.
Most a maradék krumplipüréhez "érzés szerint" lisztet adtam, egy kiskanál mangalica zsírt csak úgy fagyosan, sóztam és előbb fakanállal jól összekevertem, aztán kézzel is átgyúrtam.A kizsírozott tepsi aljába hintettem egy kis zsemlemorzsát és nyújtás nélkül csak úgy kézzel belenyomkodtam, eligazítottam a tésztát. A tetejét berácsoztam és olvasztott zsírral meglocsoltam és ismét meghintettem morzsával, úgy tettem a jó forró sütőbe.
Nyers tészta a tepsiben
Kétszáz fokon alsó-felső lánggal negyven perc alatt sült meg.
Egybensült krumlispogácsa
Ma reggelire készítettem, de laktató leves után második fogásnak is adható. Mi csak úgy szoktuk tépni, de most felszeleteltem. 
Elég gyakran készítek ilyet, mert szeretjük, egyszerű, gyors és olcsó.

2011. december 10., szombat

Sütőtökös mákos sütemény

Sütőtökös-mákos sütemény
 Vettem egy kisebb sütőtököt, mert szerettem volna kipróbálni a különböző blogokban talált sütőtökös sütemények valamelyikét. Megsütöttem, és bár nemigen szeretjük a sült tököt, azért a férjem is, én is egy-egy darabot megettünk. Hogy a többivel mi lett, nem tudom, mert csak ketten voltunk itthon, mégis amikor a sütéshez elővettem, már alig volt. Lemértem, 22 deka. A kiválasztott receptek általában 35-45 deka sült tököt írtak, így hát ez kevés. Irány a net, hogy találjak valami receptet, amibe ennyicske tököcske is elég .
Találtam is, mégpedig mákkal kiegészítve.
Hozzávalók:
20 deka sült tökpüré
15 deka liszt
12 deka cukor
8 deka mák
2 tojás
1 cs sütőpor
1 tk őrölt fahéj
0,85 dl olaj
reszelt citromhéj
csipet só
Összeállítás:
A tojásokat a fele mennyiségű cukorral (én nádcukrot használtam) habosra kevertem, majd beleöntöttem az olajat (én olíva olajat). Ezután beletettem a lehéjazott, villával öszenyomkodott sült tök pürét és géppel a legalacsonyabb fokozaton alaposan elkevertem.  A szárazanyagokat külön összekevertem. Mivel a mákról nem derült ki a recept alapján, hogy egész-e, vagy őrölt, én a maradék cukorral együtt megőröltem, így kevertem a liszthez, amelybe fél csomag sütőport tettem, bele a csipet sót, fahéjat, citromhéj reszeléket és beleöntöttem a tojásos-tökös elegybe. A gép kis fokozatán mindent alaposan összekevertem és mehetett a sütőpapírral kibélelt tepsibe.
Sütés előtt a tepsiben
   
Előmelegített 190 fokos sütőbe tettem és alsó-felső lángon 30 percig sütöttem. Kb. 20 perc után fehér papírt tettem a tepsi tetejére, mert gyorsan pirult. Fél óra után a sütőt elzártam, a süteményt még öt percig bent hagytam.
Néhol megrepedt a teteje
 Langyosan metéltem kockákra, alig vártam, hogy megkóstolhassam, mert az illata már sütéskor is mennyei volt. Nagyon elégedett voltam vele, s reméltem, a többi családtagom is az lesz.
Nem csalódtam, az volt a vélemény, hogy ilyet máskor is süssek, dupla adagot!

 Én  ITT   találtam a receptet, ezúton is megköszönöm, nekünk nagyon bejött.
 

2011. december 9., péntek

Kapros túrós lepény és sodrott kalács

Túrós lepény,sodrott kalács
Bableves után második fogásnak készítettem egy tepsi túróslepényt, a tészta másik feléből kalácsot.
Amikor a kelt tészta készítését tanultam, igencsak felhívták a figyelmemet, mire kell figyelni, mert a kelt tészták sok mindenre kényesek. Akkoriban - úgy harminc éve ez így is volt, de ma már én is a dolgok könnyebbik megoldását választom, gépesítve már nem olyan nagy ügy. Persze a hozzávalók és a helység hőmérsékletére azért ügyelek(nehogy "megfázzon" a tészta), de az alapos kidolgozással nem fárasztom a kezemet, megoldja a gép.
Tészta hozzávalói:
Fél kiló liszt
2 deka élesztő
5 deka cukor
2,5 dl tej
1-2 deka só
2 tojás sárgája
5 deka olvasztott vaj vagy ennek megfelelő zsír, esetleg olaj
Készítése:
A tejben elkeverem a cukrot, sót, tojássárgáját és beleöntöm a kenyérsütő gép tartályába. Az átszitált lisztet     erre teszem, tetején kis mélyedést csinálok, ahova az élesztőt morzsolom és bekapcsolom a dagasztó programot. Az olvasztott vajat a sípszó után adom hozzá és hagyom a tésztát a gépben, egészen addig, míg a tető magasságáig megkel. Ekkor lisztezett deszkára borítom, alaposan átgyúrom és lehet feldolgozni a kívánt formára.
Most kétfelé vettem és az egyik felét kinyújtottam, sütőpapírral bélelt tepsibe helyeztem és tetejére símítottam az alábbi túrótöltelékkel:

Túrótöltelék:
Fél kiló túró
4 kisebb főtt krumpli apróra reszelve
1 ek búzadara
1 nagy pohár tejfölnek kicsit több mint fele
1 csapott kiskanál só
apróra vágott kapor

A hozzávalókat jól összekevertem, megkóstoltam elég sós-e, majd a tésztára símítva a tepsit 200 fokosra előmelegített sütőbe toltam. Alsó-felső lángon kb. fél órát sütöttem, majd a túrótöltelék tetejére rákentem a maradék tejföl és egy tojássárgája keverékét - ettől kapja a sima "bevonatot", és tíz percre még visszatoltam a sütőbe.
Kisült túróslepény
 Miután kivettem még 1-2 kanál tejfölt azon forrón elkentem a  tetején. Langyosan vágtam fel.
Most kicsit kevés lett rá a töltelék, kisebb tepsibe kellet volna sütni, vagy lehetett volna több túró.
De nagyon finom volt, gyorsan elfogyott.
A tészta másik feléből rudat formáltam, 10 egyenlő részre vágtam és jobb kézzel jobbra, bal kézzel balra kisodortam, majd kétágra megfontam. Tejfölös tojással megkentem, ilyenkor meg szoktam szórni a tetejét egész köménymaggal, vagy őrölt borssal, de most egyik se került rá. Forró sütőben alsó-felső lángon kisütöttem, még forrón ismét átkentem tejföllel, ettől jó gyenge lett. Finom volt!
Felirat hozzáadása

2011. december 7., szerda

Együnk csírákat egészségünk érdekében!

Csírák
A téli időszakban különféle házi praktikákkal igyekszem védeni az egészségünket. Ezek közül egyik a csíráztatás. A csírák  kedvező élettani hatását az adja, hogy a csírákban koncentráltan és könnyen emészthető formában vannak jelen a létfontosságú fehérjék, vitaminok, ásványi anyagok, enzimek, antioxidánsok, stb., nem folytatom a sort, nem tudományos értekezést írok. De az eddig említettekből is láthatjuk, hogy a csírákban élet van, élő tápláléknak is nevezik. Fontos még kiemelni a lúgosító hatásukat. Mivel kalóriaszegények, fogyókúrázók is hatékonyan alkalmazhatják. Az eddig leírtakat tudományosan is igazolták már, és akit bővebben érdekel, rengeteg egészséggel, reform élelmezéssel foglalkozó internetes oldalon olvashat róla.
Maga a csíráztatás nem nagy kunszt, de azért oda kell figyelni bizonyos dolgokra.
Lehet befőttes üvegben, vagy akár tányérban is csíráztatni, én azonban vettem erre a célra gyártott edényt.
Lyukacsos kialakítású az alja, így könnyen lefolyik a magokról a víz, megelőzve a penészedést.
Vegyszermentes magvakat szabad csak használni, én magam termelem, vagy  reformboltban veszem.
Nagyon sok féle magot lehet csíráztatni: búza, borsó, lenmag, mustármag, napraforgó, retek, lóhere, vöröskáposzta, csicseriborsó, bab, lencse, stb.,
A csíráztatás menete.: Először alaposan megmossuk a magvakat majd beáztatjuk néhány órára. A kisebb magvaknak 4-6 óra elegendő, lencsét vagy búzát (általában a hüvelyeseket és gabonaféléket) egy éjszakára. Boltban vásárolt magvaknál a csomagolásra rá van írva az áztatási idő és maga csíráztatás egész menete.
Az áztatóvíz leöntése után megfelelő helyre tesszük a csírázóedényt. A hőmérséklet 18-20 fok legyen. Sötét helyen is lehet csíráztatni, ekkor a csírák színe fehér lesz  és több B2 vitamint fognak tartalmazni. A világos helyen kicsírázott magvak színe zöld lesz, és több a C-vitamin, illetve a klorofill tartalmuk.tartalmuk Most lucernát és zsázsát csíráztatok, ezért papírból alátétet vágtam, hogy ne mossa le a tál nyílásai az apró magvakat öblítéskor a víz. Ugyanis naponta kétszer-háromszor le kell öblíteni a magvakat.
A csíráztatás első napja az ún. "csivitál"-ban

Második napon már megindul a csíraképződés
Sötét helyen csíráztatott
        
A sárgában lucerna, a zöldülő világos helyen csíráztatott zsázsa
            
A lucernacsíra  gazdag A, B, B12, D, E, K vitaminban, ásványi anyagai vas, kálium, kálcium, mangán, foszfor.
A zsázsacsíra vitaminjai C, E, A, B, karotin, antioxidánsok. Ásványi anyagai a klorofill, szelén.
Rendszeres fogyasztásával megelőzhető a szívinfarktus.
Most ezt a kétfélét írtam le példának, de más magvakat is szoktam csíráztatni. A kész csírák hűtőszekrényben egy-másfél hétig felhasználhatók. Ha nyákosodnának, alaposan mossuk meg, ha pedig penészt vennénk észre rajta, dobjuk ki!
Felhasználásuk leghasznosabb nyersen fogyasztva, mivel hő (főzés) hatására tápanyagai erősen roncsolódnak.
Én vajas, sajtkrémes kenyérre szoktam szórni vagy joghurtba, kefírbe keverem, valamint nyers salátákba.  Ilyen módon elfogadja és szereti a családom is.  De lehet turmix italokba is tenni, főleg a zöldséglevekbe illik.
Főtt ételekhez főleg az ázsiai konyha használja, úgy tudom wokban készült ételekhez a pirítás végén adják hozzá. 
Végül egy link a házi csíráztatásról: http://napidoktor.hu/cikk/88.4933/Tisztito-etelek-es-a-csiraztatas-rejtelmei



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...