Összes oldalmegjelenítés

2011. november 27., vasárnap

Mézes-diós sárgarépa golyók


Mézes-diós sárgarépa golyók
Reformnasit készítettem a hétvégén, mert az utóbbi hónapokban elhatároztam, hogy megfogadom az itt-ott olvasott olyan tanácsokat, amelyek az egészségesebb étkezést célozzák meg. Vagyis igyekszem a zöldségeket úgy beépíteni az étrendünkbe, hogy nem csak leveseket, főzelékféléket készítek velük, de  sütemények, torták, nassolnivalók  is gyakrabban készülnek velük.
Így bukkantam a sárgarépa golyók receptjére, amit gyorsnak, könnyűnek, egészségesnek találtam - és reméltem, hogy finom is lesz, mert hát külön-külön minden hozzávalóját szeretjük.
Hozzávalók:
4 közepes méretű sárgarépa (kb. fél kiló)
4 evőkanál méz
4 maréknyi darált dió
1 citrom leve
5 evőkanál kókuszreszelék
Elkészítés:
A megtisztított  sárgarépát apró lyukú reszelőn lereszeltem, a diót ledaráltam és hozzákevertem a mézet meg a citromlét. Mivel nem volt eléggé képlékeny a massza, annyi kekszdarát adtam bele, hogy könnyen formázható legyen. Ekkor kis golyókat  gömbölygettem belőle,  (összesen 18 darab lett) és felét kókuszreszelékbe, másik felét darált dióba hencsergettem. Hogy ünnepibb legyen,  egyenként mignonpapírba tettem, így raktam tálcán asztalra.
Egy -egy szem óriás mazsolát szúrtam mindegyik tetejére
 Őszinte leszek, ami a fogadtatást illeti. A látványra felcsillantak a szemek, aztán kóstoláskor kiderült, hogy nem mindenki azt kapta, amire vágyott.
Anna unokám nem evett meg egy egész golyót, azt mondta, "ez nem olyan jó".
A többi családtag véleménye:"elmegy,  egész jó, ehető, ez finom" - változatos megítélése volt a reform nasimnak. De azért abban  egyetértettünk mindannyian, hogy ha nem egy többfogásos vasárnapi ebéd után -más desszertek társaságában -  kerül asztalra, akkor azért nagyobb keletje lett volna.
Nekem ízlett, és biztos nem lesz belőle kidobó, már csak amiatt se, mert nem olyan sok. És az a véleményem, hogy szokni kell vagy inkább úgy mondom, hogy vissza kell szoknunk a természetes ízekre.
Ez a recept a NoSaltyról   való, ahol a kommentelők   mind dícsérték.
No és mi nem szoktunk  hozzá a nyers dolgokhoz, de változnak az idők és nekünk is változni kell, tehát: lesz nálunk máskor is mézes-diós sárgarépa gombóc!

2011. november 23., szerda

Csokitorta

Csokitorta
 Ez a torta egy régi jól bevált recept alapján készült.  Többször sütöttem már, mindig nagy sikerrel. Amikor még nem ismertem a fondant bevonatos tortákat, gyakran volt ünnepi tortánk, a díszítéssel kihangsúlyozva az alkalmat. Születés vagy névnapra virágokkal, karácsonyra csokifenyőkkel, húsvétra színes cukor tojásokkal dekoráltam. Most egy elhalasztott névnapot ünnepeltünk vele.
Azt sem tudom, melyik évben jelent meg ez a Kiskegyed Konyhája című receptes újságban, talán a kilencvenes évek környékén. Máskor kerek formában szoktam sütni, most szögletes formát választottam.

újságkivágás a Kiskegyed Konyhájából

Tészta hozzávalói:                                                    Krém hozzávalói:                                                                                                                                                                                       
 4 tojás                                                                1 csomag főzős csokipuding por
17,5 deka cukor                                                   fél liter tej
10 deka liszt                                                         1 evőkanál cukor
10 deka étkezési keményítő                                  20 deka tej tortabevonó csokoládé
2 teáskanál sütőpor                                               25 deka vaj
3 evőkanál kakaópor                                             7,5 deka porcukor
                                                                             3 evőkanál rum
                                                                             6 evőkanál meggylekvár
Elkészítése:
A tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjéket 4 evőkanál hideg vízzel kemény habbá verjük.Rászórjuk a cukrot és addig keverjük, amíg krémes állagú lesz. Ekkor beledolgozzuk a tojássárgákat is. A lisztet a keményítővel, sütőporral, kakaóval és egy csipet sóval összekeverjük és a tojásos krémre szitáljuk. Óvatos mozdulatokkal összekeverjük. A masszát formába öntjük, és a 200 Celsius fokra előmelegített sütőben negyven percig sütjük. Én alsó-felső lángot használtam. Miután kész, rácsra borítva kihűtjük.
A pudingot a szokásos módon megfőzzük, kihűtjük. A csokoládét megolvasztjuk a vajjal (én gőz fölött olvasztottam), hozzáadjuk a porcukrot és krémesre keverjük.Végül a pudingot is beledolgozzuk.
A piskótát vízszintesen három lapba vágjuk, a lapokat megcsepegtetjük rummal és megkenjük lekvárral. A krém egyharmadát az első lapra kenjük, rányomjuk a középső lapot, ere kenjük a második harmad krémet, és beborítjuk a felső tortalappal. A  maradék krémmel bevonjuk a torta tetejét és oldalát, a tetejét megszórjuk csokoládéforgáccsal.
egy fotó villanyfénynél
Mindig van készleten fondant rózsa, azzal díszítettem. És örvendeztem, mert agyon dícsérték.
De tényleg nagyon-nagyon finom volt!

2011. november 20., vasárnap

Sütőtökös muffin fehércsokis marcipán masszával borítva

sütőtökös muffin díszítve
           
A muffin bevált sütemény lett nálunk, mert gyorsan összeállítható, sokféleképpen díszíthető és finom.
Nemcsak küllemre lehet változatos, de a tészta összetevői is nagyon sokféle alapanyagból állhatnak. Most a sütőtöknek van szezonja, ezért olyan receptet kerestem, amibe sütőtök kell. Rengeteget találtam, de mivel éppen a kukoricaliszt is újra felfedezésre került nálam, tehát olyat választottam, amibe kukoricaliszt is kell.
Hozzávalók:
30 deka sütőtök
15 deka rétesliszt
5 deka kukoricaliszt
10 deka lágy vaj
12 deka nád vagy nyírfacukor(esetleg fruktóz)
1 tojás
1 csomag sütőpor
1 tk őrölt fahéj
2 csipet őrölt szerecsendió
1 kk frissen reszelt  gyömbér (de az őrölt is jó)
1-2 kanál tej
Elkészítés: a meghámozott, kimagozott tököt szeletekre vágjuk és 200 fokosra előmelegített sütőben 20-25 percig kell sütni. Ha kicsit kihűlt, lehúzzuk a héját és feldaraboljuk A tojást habosra keverjük a cukorral, majd a vajat és a tököt is beletéve krémes állagúvá keverjük. Ekkor adjuk hozzá a lisztet a fűszerekkel. A tésztának jó sűrűnek kell lenni, de ha nagyon morzsalékos, akkor adjunk hozzá egy kis tejet. Formákba töltve 160 fokos sütőben 40 percig kell sütni. Ha a kisült muffinokra még forrón egyenként egy teáskanál tejet rálocsolunk, attól nagyon finom lágy lesz.
A recept és a tipp is Líviától származik és szinte teljesen az ő leírása szerint készítettem. Csak a gyömbér maradt ki belőle, pedig le is reszeltem egy kiskanálnyit, mégis kifelejtettem. De anélkül is nagyon finom volt.
Amikor kisültek és kihűltek én még tovább díszítettem.
Öt dekányi vajat egy evőkanál porcukorral és fél citrom levével simára kevertem és a muffinok tetejére kentem szép símára.
A külső bevonata fehércsoki és marcipán összegyúrva. A recept egy tizenvalahány évvel ezelőtt megjelent magazinban volt benne, azt hiszem Fortély magazin néven jelent meg, mindössze néhány hónapig. Abban volt egy hasonló recept, de nem fehércsokival, és hát akkoriban marcipán masszát boltban még nem árultak, úgyhogy nem csináltam meg, de arra emlékeztem, hogy amennyi a marcipán, annyi a csoki.
Próba szerencse, összehoztam ezt:

Fehércsokoládés marcipánmassza
20 deka fehércsokoládé
20 deka marcipánmassza
1-2 kanál zöldmandula aroma

Az összetördelt fehércsokit gőz fölött felolvasztottam, a marcipántéglát belereszeltem és jól összekevertem. Mikor kihült egy órára hűtőbe tettem, majd átgyúrtam kis étkezési keményítővel. Keményítővel meghintett szilikon lapon 2 mm-esre nyújtottam és fánkszaggatóval kiszúrt körökkal fedtem be a muffinok tetejét. Színes dekortollal meg készen vett ehető csillagocskákkal dekoráltam.
sütőtökös muffin fehércsokis-marcipános bevonattal
 Erről a bevonatról még annyit elmondok, hogy kicsit lágy lett az állaga, nyújtásnál alapos keményítő szórást igényelt. Majd legközelebb megpróbálok az összetevők arányán változtatni.
Mert szép is és ízre is nagyon bevált.
Villanyfénynél készült fotó
           

2011. november 16., szerda

Esetem a máléval

                     
Kukorica málé
               
Málé - a magyar nyelvben többféle jelentéssel bír.
Egyik jelentése szerint: a tehetetlen, mafla, buta, bamba, ostoba, együgyű, tedd ide-tedd oda, mamlasz ember tulajdonsága.
Másik jelentése szerint: kukoricalisztből készített ételféleség.
No, én a második jelentése miatt "indultam be", de nagyon.  Az interneten kóborolva itt-ott megláttam a kukoricalisztből sütött süteményt és gondolatban máris visszakerültem a messzi gyerekkoromba, amikor anyukám nagy tepsikben sütötte kemencében az édes málét. Még az illatát is orromban érzem, az állaga pedig finom porhanyós volt, a legeslegjobb falatjai pedig a sarkok, ahol kicsit megkérgesedett, megkaramellizálódott.
Egy rokon néninél is szoktunk málét enni, az övé pedig magas, könnyű, piteszerű kelt málé volt.
Ezek az emlékek a gyerekkoromból valók /50-es, 60-as évek/, mert mire nagylány lettem, valahogy elmaradtak a málésütések és évtizedeken keresztül eszünkbe se jutott.
Most elhatároztam, hogy málét sütök, de a készítését sajnos már nem tudom kitől megkérdezni.
De hát az interneten mindenre van válasz.... Lázas keresésbe kezdtem, hogy talán az emlékfoszlányok alapján rálelek az egyszerű süteményre, amire annyira vágyom.
Sok találatot kiadott rá a Google kereső és ezekre rákattintva ért az a meglepetés, hogy micsoda káosz van a világban málé ügyben.
Már a megnevezés is különböző tájanként, országonként. Az alapanyag van ahol kukoricaliszt, van ahol kukoricadara, van ahol fele-fele. Csinálják vízzel, tejjel, édesen, sósan, szilvalekvárral és tepertővel....
Ajjaj!
A mienk mindig édes volt és lekvár meg gyümölcs nélküli. De arra már nem emlékszem, hogy tejjel vagy forró vízzel, lisztből vagy darából készült-e?
Ezért hát vásároltam tejet, tejfölt, kukoricalisztet és kukoricadarát is. A kukoricadarát rögtön ki is kellett dobni mert molyos volt. Ez a rossz előjel sem tántorított el a málésütéstől.
A kelt málé receptje mellett döntöttem, amit az Őrségi TeleHáz honlapján találtam.
Hozzávalók:
1 liter tej
50 deka kukorica liszt
3 deka élesztő
20 deka mák
30 deka cukor
egy csipet só
fél citrom reszelt héja
zsír a tepsi kikenéséhez
1-2 deci tejföl a tetejére
Elkészítése: részben megegyezik a kelt tészták szokásos készítésével, de itt az összekevert tészta felét tepsibe öntjük, akkor szórjuk rá a darált mákot tíz dekányi cukorral, majd a tészta másik fele, és a tepsiben kelesztjük 45 percig, majd előmelegített forró sütőbe tesszük, de később a hőt mérsékeljük Ha megsűlt, még forrón rálocsoljuk a tetejére a tejfölt és kockákra vágva tálaljuk.
Én persze módosítottam, mert nem mákos málét akartam, tehát a mákot teljesen kihagytam, helyette is kukoricalisztet tettem és mazsolát szórtam bele.
Nagyon kellemes látvány volt a sütő üvegén át nézni, ahogy szépen felemelkedett a tészta, amikor pedig megnyitottam a sütő ajtaját, mennyei illatával tele lett a konyha. Alig vártam, hogy elkészüljön - jó sokáig sült, egy óránál is tovább. Mikor kicsit hűlt, metéltem és megkóstoltam.
Jól megkentem tejföllel a tetejét
Csalódás ért. Már metéléskor is keménynek éreztem a tésztáját. A magassága megvolt, de egyáltalán nem az a könnyű, laza szerkezetű, ami egy kelt tésztánál várható. Talán az volt a baj, hogy a 20 deka mák helyett kukoricalisztet tettem. Nem  porhanyós, morzsalékos volt, hanem simán: kemény. Ízre sem ezt kerestem.
A sógornőmet megkínáltam vele. Örülök, hogy őszinte volt és meg merte mondani, hogy a málé bizony nem ilyen! Ő sem tudja, a receptjét, de szerinte azért lett ilyen kemény, mert száraz a tésztája. Ha jól emlékszik a gyerekkori  "málészkodásokra", az ő édesanyja  olvasztott zsírral (és nem tejföllel!) bőven meglocsolta a tetejét.
             
Hát ez a süteményem nem volt kapós. De nem tettem le róla, hogy olyan málét fogok sütni, amilyet hajdanában danában anyukám sütött.

Tehát továbbra is keresem a "tökéletes málé" receptjét.
MINDEN MEGOLDÁS ÉRDEKEL!

2011. november 10., csütörtök

Sportszelet házilag

Ezt a receptet a Web Cukrászdában találtam még régebben, de most gyorsan kellett valami egyszerű finomság. Jól választottam, mert bevált mindnyájunknak, és tényleg hasonlít a bolti Sportszelethez.
Sportszelet házilag
A receptjét beírom úgy ahogy ott van, nagyon kevés módosítást csináltam rajta.
Hozzávalók:
2 dl tej, 20 dkg margarin, 20 dkg kristálycukor, 1 db rumaroma, 3 evőkanál kakaópor, 50 dkg darált keksz, 2 csomag vaníliás cukor, 10 dkg tortabevonó csokoládé, kevés olaj.
Elkészítés:
A tejben felolvasztjuk a margarint, a cukrot összekeverjük a kakaóval, majd a tejes margarint és a cukros kakaót összekeverjük. Beletesszük a rumaromát, majd hozzákeverjük a vaníliás cukros darált kekszet. Lapos tálcára, aminek van pereme belenyomkodjuk. Leöntjük kevés olajjal hígított csokimázzal. Hűtőbe tesszük, majd szeleteljük.
Én fél adagból csináltam, mert nem volt itthon több keksz. A kekszet diódarálón daráltam, ami elég ócska (pedig nemrég vettem, és bár kinézetre hasonló, csak karikatúrája anyukám régi diódarálójának). Félrecsúszott a szélén elég sok ami darabos maradt, ez látszik  a vágások mentén, meg belereszeltem fél citrom héját. 
       
Alufóliával bélelt műanyag dobozba tettem
(16x26 cm-esbe)
Felszeletelve
Hat cm hosszú, 2,5 cm széles, 2cm  magas kockák

2011. november 6., vasárnap

Juszt is hozzászólok!



Ha te is szeretnél csatlakozni a kísérleti mozgalomhoz, aminek az a lényege, hogy a jövő 
héten próbáljunk meg kommentelni a blogokon, akkor ha tetszik, vidd magaddal ezt a kis képecskét és hírdesd a mozgalmat :)
Csajok, karácsony közeledte vagy időhiány ide vagy oda, törődjünk egymással :)
                   
Felirat hozzáadása

Ányi blogjában találkoztam ezzel a kezdeményezéssel. 

Jó ötletnek tartom, mert a lényege, hogy pár szóval mutassuk ki, hogy hogy figyeljük egymás munkáit.

Azért most megpróbálom, hogy a meglátogatott blogokon legalább egy-két szó  kommentet hagyok.
.Én se írok mindig hozzászólást, van, amikor csak időhiány miatt, van, hogy már sokan hozzászóltak  egy
témához és már többen leírták az én véleményemet is.
De most elhatároztam, hogy a felkeresett blogokban egy-két szóval jelezni fogom ottjártamat.
És remélem, majd szívesen veszi, akinek szól.

Ismét barbi torta


Barbi torta
Egyik barátnőm unokájának   készítettem. Már elmúlt  Fruzsina 6. születésnapja, de most voltak itthon a nagyszülőknél. A Barbi baba kedvence a kislánynak, ezért gondoltam, hogy örülni fog neki. 
Kivitelezéshez a lehető legegyszerűbb megoldást választottam.

Két egymásra helyezett tál
Két egymásra helyezett tál adja a szoknya formáját. Folpackkal kibéleltem őket és gesztenye krémes babapiskótával töltöttem.
Egy nagy csomag (400 grammos) babapiskótát használtam el. A babapiskótákat fél liter cukorral felforralt, majd lehűtött tejbe mártottam 2 - 2 másodpercre mindkét felüket. Aztán egy sor piskóta, egy sor krém - így rétegeztem míg megteltek a tálak Fél üvegnyi magozott meggyet is közé szórtam, minden sorba 6-8 szemet.
A gesztenyekrémhez fél kiló gesztenyemasszát egy zacskós (2,5 dl) híg tejszínnel kikevertem. Három deci tejben felfőztem 44 gram gluténmentes csokipudingport 3 evőkanál cukorral, és miután kihűlt összekevertem a gesztenyés krémmel. Utoljára még hozzákevertem fél deci vízben feloldott forrásig hevített 1 evőkanál zselatint és fél üvegcse rumaromát.
Egy éjszakára hűtőbe kerültek és másnap történt az összeállítás és felöltöztetés.
A formákból kivéve egymásra helyeztem a két tál tartalmát és egy folpackba betekert barbi babát beleügyeskedtem a szoknyarész közepébe.
A borításhoz a fondantot pillecukorból készítettem az itt leírt módon, annyi különbséggel, hogy otelló szőlő levével kicsit máris sötétítettem a rózsaszín pillecukron.
Először a szoknyát borítottam be, aztán blúzt kapott a baba, de aránytalanul sovány lett a bő szoknyához viszonyítva a felső teste, ezért sálat kanyarítottam a nyakába.

Barbi torta
Mivel a fényképek este készültek, a villanyfény hatására úgy tünik, mintha színbeli eltérés lenne a ruhája alsó és felső része között, pedig a valóságban egyforma színű volt.
Tortagyertyám nem volt. Telefonáltam a barátnőmnek, azt mondta, majd ő rak rá, de arra nem került  sor, mert ahogy a gyerekek meglátták a tortát (az ünnepelt Fruzsina és az öccse), rögtön megrohanták és élvezet volt nézni, ahogy örvendeztek neki. Tapogatták, símogatták, Fruzsina nevet adott neki, Olivér pedig megharapta a baba ujját, hogy ehető-e?
Hát az nem volt ehető, de a terebélyes szoknyából kijött jónéhány szelet. Egyet én is kaptam és finom volt.
A gyerekeknek is ízlett, Fruzsina máris megrendelte a következő szülinapjára a tortáját: teljesen ugyanilyet kér, csak a Barbi haja legyen sötét színű!
     

2011. november 3., csütörtök

Rizskoch (rizskók)

Rizskoch
Családunk  minden tagja szereti a rizskochkot, rizsfelfújtat, vagy ahogy a férjem nevezi, a "sült tejberizst".
Gyakran  sütöm, akár kiadós leves után is megállja a helyét második fogásként.  Én már nem szoktam mérni a hozzávalókat, de  azért leírom, hogy csináltam.

Hozzávalók:
1 liter tej
30 deka rizs
20 deka cukor
3 tojás
5 deka mazsola (1-2 kanál liszt hempergetni)
1 citrom reszelt héja
1 zacskó vaníliás cukor
2 dl víz
csipet só
10 dg vaj vagy margarin

Elkészítés:
A rizst hideg vízben több soron megmosom és a két deci vízben kipattogtatom. Ezután adom hozzá apránként a többi tejet és a fele cukrot, vaníliás cukrot és megfőzöm a tejberizst. Végén hozzákeverem a forró vízben megmosott, leszárított, lisztbe hempergetett mazsolát.Hagyom kihűlni lefedve, hogy jól szívja be a rizs a tejet.
A tojások sárgáját 2 kanál cukorral, reszelt citromhéjjal meg a szobahőmérsékletű vajjal krémesre kikeverem és összevegyítem a kihűlt tejberizzsel. A tojásfehérjéket a csipet sóval és a maradék cukorral kemény habbá verem és óvatosan a tojásos rizshez keverem.
Egy közepes nagyságú mélyebb tepsit kivajazok (most 20 x 30 cm-es) és meghintem zsemlemorzsával, beleterítem a masszát és 180 fokra előmelegített sütőbe tolom. Én alsó-felső lángon 30-35 percig sütöm.

Rizskoch
Rizsfelfújt
Kicsit hagyom hűlni felmetélés előtt. Van, aki tálaláskor málnaszörpöt, lekvárt, vagy valamilyen öntetet ad hozzá, de mi csak így magában szoktuk fogyasztani és hidegen- melegen egyaránt szeretjük.      
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...