Összes oldalmegjelenítés

2011. október 31., hétfő

Az emlékezés ünnepei

November 1-je mindenszentek ünnepe, november 2. pedig halottak napja a keresztény világban. 

 Emlékezzünk...





2011. október 29., szombat

Albert kekszes sütemény

zebrakeksz
Hozávalók          
  • 1 tasak csokoládéízű (főzős)pudingpor
  • 2,5 dl tej
  • 1 dl kávé
  • 2 ek cukrozatlan kakaópor
  • 20 dkg porcukor
  • 20 dkg vaj
  • 2 cs ( 2 x  220 g) Albert keksz
  • 10 dkg kókuszreszelék
Elkészítés

A  pudingport, tejet, feketekávét, kakaóport és a fele porcukrot lábosban tűzre teszem és állandóan kevergetve kemény  krémmé főzöm.  A vajat a többi porcukorral jól kikeverem és a kihűlt pudingkrémmel összevegyítve jól kihabosítom.
Nem rontja el egy kupica rum, ha van, vagy pár csepp rumaroma. Én most 3 kanál rumot öntöttem bele.
Minden keksz egyik felét bekenem a krémmel, a következőt hozzáragasztom, majd ismét krém és így folytatom 6-8 keksszel. Aztán kívülről is bevonom a "kekszhengert" a krémmel és kókuszreszelékbe hencsergetem. Ezután alufóliába vagy frissentartó fóliába szorosan becsavarom és egy napra hűtőbe teszem.

alufóliába vagy fóliába csomagolom
Fogyasztás előtt szeletelem fel. Ha ferdén, akkor szélesebb csíkozata lesz, ha egyenesen, akkor sűrűbb , keskenyebb.

Albert kekszes sütemény
A receptet a  NoSalty-n találtam Zebrakeksz szelet néven. Ott 1 csomag Albert kekszet ír, de nekem 2 csomag fogyott el ehhez a krém mennyiséghez . 
Első olvasatra nagyon egyszerűnek tűnik, de nem volt túl könnyű bánni a krémes kekszekkel, meg eléggé maszatos munka volt.  Készítés közben meg is fogadtam magamban, hogy ez az első egyúttal az utolsó alkalom is, hogy én ilyet készítek.  Ez tegnap volt, de ma már nem érvényes. Miután felvágtam és megkóstoltuk, megváltozott a véleményem.
A süti nemcsak mutatós, de finom is.  A vendégeinknek  úgy megnyerte a tetszését, hogy a receptjét is elkérték.
Tehát lesz következő alkalom, mégpedig puncsos vagy epres pudinggal, rózsaszínű krémmel.

2011. október 26., szerda

Túrós burek

Túrós burek
A nyolcvanas években munkába menet gyakran reggeliztem az akkor híres kalocsai kenyérgyár boltjában, ahol igen finom péksüteményeket, réteseket,kalácsokat lehetett kapni.
Hol van már a kenyérgyár? A kenyérbolt?
De az ízek megmaradtak és azóta is kerestem, hogyan lehetne otthon előállítani olyan finom túrós meg káposztás bureket, ami a kedvencem volt? (Húsosat árultak még, de azt meg se kóstoltam.)
A magyar szakácskönyvekben nem találtam. Végül az internetezés hozta meg a lehetőséget, hogy utánajárjak a bureksütés rejtelmeinek. Amikor beütöttem a keresőbe és elkezdtem tanulmányozni a találatokat, akkor derült ki számomra, mennyi nép magáénak vallja ezt a tésztaféleséget. Az albánok, horvátok, törökök, bulgárok, szerbek, stb. És persze mindegyik esküszik, hogy az övék az igazi, vitatkoznak az alapanyagokon, a készítés módján. Hogy miben kell sütni, kerek legyen, vagy szögletes, réteslapból lehet-e, vagy leveles tésztából. Teljes sötétség állt be nálam burek ügyben. Főleg, hogy egy iszlám fórumon azt olvastam, hogy ha réteslapból készítjük, a végén semmi köze se lesz a burekhez.
Az eredeti burek tészta csak liszt, sok só és egy kis vízből álló ragacsos állagú tészta. A rétestészta csak annyival több, hogy tojást, kis zsírt , pár csepp ecetet is teszünk bele. Tehát réteslapból készítem!
Megnéztem blogokat, magyarországi szerbek közösségi oldalait, kipróbáltam tojást téve a túróba, sajtot téve bele, de nem voltam elégedett teljesen az eredménnyel. Nem is írtam bejegyzést ezekről a kísérletekről.
Végül az olvasottakból a magam feje után összehoztam egy változatot, eddig ez hasonlít legjobban arra az ízre amit kerestem.
Hozzávalók:
2 csomag egyenként 8 darabos réteslap (aldis)
fél kg túró
2 dl tejföl
1 kávéskanál só
1 dl szénsavas ásványvíz

Kenéshez
1 dl szénsavas ásványvíz
1 dl étolaj

Túrót, tejfölt, sót ásványvizet jól kikevertem. Kicsit folyós állagú lett, de nem baj. Egy tepsit ki kell keni olajjal (én szilikon betétet használtam), a kenéshez összekeverni az ásványvizet az olajjal és három réteslapot egyenként jól megkenve a tepsi aljára teríteni. Erre rákenni a túrós masszából, majd ismét három réteslap következik egyenként megkenve, kicsit gyűrve, de azért mindenütt fedje a túrós réteget.
Ezt még kétszer meg kell csinálni, ügyelve, hogy egyenlően osszuk el a túrót. A legfelső rétegre 4 réteslap marad, a három gyűrt lapra símítva tesszük az utolsót, jól megkenjük és mehet a 200 fokra előmelegített sütőbe. Elég soká sül, 50 - 60 perc, sütője válogatja. Én alsó- felső lángon 50 percig sütöttem, a sütőt elzárva még 5 percig bent hagytam. Félidőben kivettem és kentem még a tetejére olajos ásványvizet, újra kellett kicsit bekevernem, mert az előző elfogyott.

Túrós burek egészben
 Kicsit pihentettem, aztán felmetéltem, mert igazából melegen jó. Vágtam háromszögre is mint a bolti volt, meg kockákra is. Nagyon finom volt, bár nem sokat tudtunk enni belőle jó sűrű minestrone leves után .
Azért még alakítanom kell a recepten, mert bár ízre olyan volt, mint vártam, az állaga még nem a megfelelő. Legközelebb talán kicsit több olajjal kenegetem meg a lapokat , hogy szellősebb legyen, jobban elváljanak a rétegek.
Túrós burek
Legközelebb borsos-káposztás töltelékkel csinálom, de bármivel lehet, zöld fűszerekkel, zöldséges, spenótos, krumplis, almás, meggyes, stb.

2011. október 24., hétfő

Zserbótorta születésnapra

Zserbótorta születésnapra
Eddig még soha nem sütöttem zserbót semmilyen formában, talán azért mert én nem vagyok oda érte.
De minden családtagom szereti, ezért régóta tervezgettem már. Ahogy keresgettem az interneten a megfelelő receptet, megtaláltam ezt a tortának elkészített zserbót és rögtön mentettem  is, mert épp alkalom volt megsütni, a nővérem születésnapjára.
Tészta hozzávalói:

4o dkg.liszt
1 egész tojás
5 dkg cukor
15 dkg margarin vagy vaj
1 dl tej
1 dkg élesztő

Töltelék hozzávalói:

20 dkg darált dió 
15 dkg cukor
20 dkg lekvár

Máz:

18 dkg. cukor
2 dkg kakaó
3 ev.k. víz
10 dkg vaj


Az élesztőt langyos tejben egy kis cukorral felfuttatjuk.A lisztet a zsiradékkal elmorzsoljuk, hozzáöntjük a megkelt élesztőt, a cukrot, a tojást, és jól összedolgozzuk. /Az eredeti recept még csipetnyi sütőport is ír./
Ezt a tészta mennyiséget 5-6 részre osztjuk, és mindegyiket kinyújtjuk a tortakarika méretére, úgy, hogy az ne egészen érjen a széléig, mert kelésnél, sülésnél terjeszkedik.
Mindegyik lapot megkenjük lekvárral és diós cukorral megszórjuk, a legutolsó lap fedje teljesen a tésztasorokat.
A tésztát szobahőmérsékleten pihentetjük egy órát, majd tetejét megszurkáljuk és sütjük .
Sütni közepes hőfokon kell, hogy jól át tudjon sülni mivel elég vastag. Kb. 45 percig.

Ez Keresztúriné Marika receptje, amit a Network közösségi oldal recept klubjába írt be. Ez alapján csináltam én is.
A legnagyobb tortaformámban sütöttem, 28 cm átmérőjűben. Azt hittem, magasabb lesz. A lekvárt nem mértem, de 20 dekánál biztosan többet rákentem a magam főzte sűrű baracklekvárból, a mázhoz pedig 10 deka csokit olvasztottam fel 5 deka vajjal. A hűtőben töltött éjszaka után a máz a fényességét elveszítette. A sütés pedig 160 fokon alsó-felső lángon 50 percig, plusz 5 percig még bent hagytam.

Születésnapi zserbótorta
Az oldalára diót szórtam
Egy szelet
   A nővérem örült a tortának    és hamarosan el is fogyott, a vendégei megdícsérték.                        

2011. október 22., szombat

Bevállalom!

Egyik bloggertársam M@rti még a hónap elején indított egy játékot  Bevállalod?! Bakik...és ami kimaradt címmel. A játék azóta valóságos mozgalommá nőtte ki magát, egyre többen érezzük úgy, hogy az elrontott, félresikerült dolgainkat igenis fel merjük vállalni egymás és ország-világ előtt szégyenkezés nélkül.
Hisz mindannyian hibázunk, a legjobb szándék mellett is becsúszhatnak tévedések, váratlan események, apróbb balesetek amelyek azonban a munkánk végső kimenetelét vagy  kinézetét negatívan befolyásolják.
Az én legnagyobb konyhai bakimról sajnos nem készült fénykép. Egy gombaházikó tortát készítettem egyik barátnőm unokájának. Két tojásból sütött piskótalap zöld fondant bevonattal virágokkal, katicabogarakkal stb. volt az alap, erre került a drapp színű fondanttal bevont tönk ajtóval, ablakokkal ellátva, a  belseje pedig lekváros piskótatekercs volt. A gomba kalapját inox tálban sütött kakaós piskóta alkotta, melyet három helyen elvágva csokikrémmel töltöttem. Kívülről piros marcipánnal borítottam és színes pöttyöket kapott. Nagyon bájos lett mikor teljesen elkészült, elégedett voltam vele és indultam a szomszédasszonyért, hogy jöjjön lefényképezni. Ahogy az ajtóból visszanéztem, hogy gyönyörködjek benne, láttam, hogy dől, de már nem tudtam semmit tenni. Ez ugyanis tavaly nyáron volt és a nagy melegre így reagált. Mivel elég nagy tálcára volt téve, csak a tálcán dőlt el. És ekkor a lehető legrosszabbat tettem, mert megpróbáltam visszaállítani.
Nem is részletezem tovább, mert visszaemlékezni is rosszul esik, akkor meg teljesen beteg voltam miatta.
Telefonáltam a barátnőmnek, hogy jöjjön el és döntse el mi legyen vele. Persze elvitte és azóta is gyakran emlegetik, milyen finom volt.
A hal tortának szintén a nagy meleg volt a baja. Egy nagy ho-ho-ho horgász kapta születésnapjára, akinek a csokitorta a kedvence. Nyolc tojásból kakaós piskótát sütöttem, s kemény papírból kivágott sablonnal hal formára alakítottam, majd három lapba vágva csokoládé krémmel töltöttem. Az oldalát maradék fondanttal borítottam, a hátát pedig plasztik csokiból üdítős kupakkal kivágott "pikkelyekkel" egyenként raktam ki.

Hal alakú torta
Nem tudtam teljesen befejezni se, mert indulni kellett, így az uszonyai lemaradtak, de ez volt a kisebbik baj, annyira olvadt a fondant, hogy néhol átlátszott a tészta. De nagyon finom volt.

Hal alakú torta
A repülőgép tortát a fiam kérte, a barátaikhoz mentek szülinapra. Erről meg is írtam a bejegyzést, aztán nem tettem közzé, mert mikor a fiam meglátta, furcsa grimaszokat vágott. Hát igen, egy szép karcsú repülőre számított, de nem volt szívem levágni, elfaragni, sok lett volna az esedéke. Most a piskóta is nagyon jól sikerült és úgy voltam vele, hogy ez elsősorban torta, ami enni való. Egy hároméves gyereknek pedig ez "tényleg repülő" is.
Repülőgép torta elölről
Repülőgép torta hátulról
Bemásolom az akkor beírt receptemet:
Kétszer tíz tojásból piskótát sütöttem a nagy gáztepsiben. Minkettőt elvágtam hosszában kb. kétharmad résznél, és mindkettőt két lapba. A kétharmad nagyobb részéből alakítottam a törzset, kisebből a farokrészt és a szárnyakat. Az alábbi krémmel töltöttem: 4 egész tojásból, fél liter tejből, 20 deka cukorból, 2 cs. vaníliás cukorból, 2 púpos ek. lisztből és 1 púpos ek. étkezési keményítőből sűrű besamelt főztem, melybe még forrón beletördeltem 2 tábla(20 deka) fehér csokoládét, mikor kihűlt hozzákevertem 20 deka vajat és 30 deka mascarponét, majd 1 ek. zselatint amit 1dl. vízben feloldottam. Egy órai hűtés után bekentem a lapokat úgy, hogy minden réteg krémet megszórtam apróra vagdalt savanykás őszibarack befőttel. Újabb egy órai hűtés után kívülről 20 deka vaj (nagyon kevés porcukrot kevertem bele) kívűlről átkentem és egy éjszakára hűtőbe került, még részekben. Vasárnap reggel történt az összeállítás és díszítés. Fehér pillecukorból előzőleg elkészített fondanttal borítottam. A zászló, a lámpák is maradék fondantból kerültek rá. Sajnos egyik képen sem látszik az ajtó, meg ablakok (mert kölcsön telefonnal készültek), meg a malév felirat kész fondantot ugyanannyi mennyiségű vajjal mikróban kicsit összeolvasztottam és nylonzacskó sarkából írókáztam. nem fért tálcára, ezért rajztáblát vontam be alufóliával.


Még mutatok egyet, amelynek szintén az a legfőbb hibája, hogy sajnáltam keskenyebbre vágni.


Autóbusz torta         
Amikor rákerült a borítás, akkor volt igazán észlelhető az aránytalansága, a továbbiakban elment a kedvem a díszítéstől is, lehagytam a feliratot is róla.



Rózsákat meg szíveket raktam a tetejére, mert egy tortára dísznek virág bármikor rakható. És megindult a sarkoknál is a fondant... Azért elvittük, akinek szántuk, ő pedig örült neki. És ha nem is volt szép, de nagyon finom volt.
Azt hiszem, kicsit bőbeszédűen magyarázkodtam, ezért be is fejezem, nem "mosakodok" tovább.
Ez is én vagyok!    








2011. október 20., csütörtök

Díj Hobbycheftől

"A blog tulajdonosa egy virág"


Újabb díjamat ismét  Hobbycheftől kaptam (még a múlt héten, de csak most tudtam időt szánni a továbbításra). A díj elnevezése : " A blog tulajdonosa egy virág".
Nagyon köszönöm , örülök neki és remélem, akiknek én továbbadom szintén szívesen fogadják.
Olyan bloggertársakat igyekeztem választani, akiknél szívesen szemlélődöm és még nem kapták meg ezt a díjat.
Mkata
Angi80
Mónika(becca)
haNa
Zsozso
Kívánok mindannyiótoknak továbbra is jó blogolást.

2011. október 16., vasárnap

Limara fordított fügetortája


Fordított fügetorta
                   

Limara pékségébe elsősorban kenyerei, kalácsai miatt járok, de más finomságokat is lehet nála találni a mángold krémlevestől a vadételeken át a tortákig.
Minap a Kenyér világnapja alkalmából kerestem kenyér receptet, ezért látogattam el hozzá. (Lett kenyér recept, meg is csináltam, de egy sütés közbeni váratlan áramszünet miatt nem lett publikus.)
Ahogy megláttam a Fordított fügetortáját, rögtön "beleszerettem".
Volt is itthon minden hozzávaló, a fügét kivéve. De elhatároztam, hogy almával vagy körtével megcsinálom.
Átmentem a szomszédba almáért, és szerencsémre 10 - 12 szem érett füge is volt még a bokron, tehát azzal csináltam.
.
Hozzávalók:

  • 5 dkg vaj
  • 10 dkg barnacukor
  • 2 ek. méz
  • füge
  • 1/2 vaníliarúd (én vaníliaport használtam)
Tésztához:

  • 250 g finomliszt
  • 1 tk. sütőpor
  • 1/4 tk. szódabikarbóna
  • csipet só
  • 2 dl író (én joghurtot használtam)
  • 2 tojás
  • 75 ml olaj
  • 120 g barnacukor
  • 1/2 tk. fahéj
Elkészítés:
Egy nem kapcsos tortaformába az 5 deka vajat beledaraboljuk, rászórjuk a 10 deka barnacukrot , két kanál mézet és a vaníliát. Lassú tűzön összeolvasztjuk, megkaramellizáljuk.
Az alaposan megmosott fügéket héjastól félbevágjuk és vágott felükkel lefelé szorosan a tortaformába rakjuk, úgy hogy kitöltsék a formát. Elzárjuk a lángot és összeállítjuk a tésztát.

Egy edényben a száraz hozzávalókat, másik edényben a nedveseket jól összekeverjük majd összevegyítjük a kettőt.
A tésztát a fügére kanalazzuk és 180 fokra előmelegített sütőbe toljuk, 35-40 perc alatt sül meg. Félidőben alufóliával lefedjük, kivétel után 10 perc múlva borítjuk tálcára.
Én alsó-felső lángon sütöttem 40 percig, majd 5 percig még a sütőben hagytam. 
Alig bírtam kivárni, hogy kihűljön, olyan csábító illata volt.

               
Szív alakú formám van csak amelyik nem kapcsos, de nagyságra épp megfelelt az anyagmennyiségeknek.

           
Szép magas lett

Tejszínhabot nyomtam rá tálaláskor, de anélkül is nagyon finom. Köszönöm Limarának ezt a remek receptet.

             

2011. október 14., péntek

Vékonypite, parasztpite

Vékonypite, parasztpite
             
Gyerekkoromban gyakran ettünk vékonypitét, anyukám kemencében sütötte, tartalmas leves után másodfogásnak.
Végtelenül egyszerű és gyorsan elkészíthető, kicsit tömény, de mi mindannyian kedveljük.
Egyszer paprika szedéskor reggelire vittem a meleg vékonypitét. Egyik barátnőmnek nagyon bevált, rögtön a receptjét kérdezte. Mondtam neki, hogy palacsinta tésztát csináljon szódavíz nélkül, kicsit sűrűbbre.
Anyukám nem mérte a hozzávalókat, már én se, de volt régen egy szakácskönyvem, ami  évekkel ezelőtt eltünt. Nem tudom, kinek adtam "kölcsön", de mivel nem öreg macska, magától  nem jött haza. Abban a könyvben nagyanyáink idejében szokásos receptek voltak, ez a tészta parasztpite néven szerepelt. Onnan  írta ki  egyszer a keresztlányom és most tőle kértem el, hogy a pontos mennyiségeket le tudjam írni.
Hozzávalók:
  • fél liter liszt
  • fél liter tej
  • 2 tojás
  • 1 kiskanál só
  • 2 kanál olvasztott zsír vagy étolaj
Csak összekeverjük a hozzávalókat csomómentesre és fagyos zsiradékkal kikent nagy tepsibe öntjük, majd mehet a forróra előmelegített sütőbe 40-45 percre.
Én most mangalica zsírt használtam, a tepsi pedig a nagy gáztepsi volt, 250 fokra melegített sütőben alsó-felső lángon 40 percig sütöttem, majd 5 percig még bent hagytam. Kis hűlés után már lehet darabolni, mert ez melegen jó igazán.
Ma reggelire készítettem, mire a férjem hazaért az úszásból már asztalon volt, s több mint felét ketten meg is ettük.
Vékonypite
 Legjobban a ropogósra sült sarkait szeretjük   A képen alul levő kockát megfordítottam, ilyen az alja.
Még annyit elmondanék, hogy a régi gázsütőm alul kicsit égetett, ezért akkoriban úgy sütöttem, hogy félidőben lapáttal alányúlva megfordítottam.
Vékonypite
                   
Amikor a gyerekek kicsik voltak és jobban igényelték az édeset, akkor  csipet sóval, 2 - 3 evőkanál cukorral csináltuk és volt hogy még lekvárt is kentünk rá.
A sóval pedig vigyázni kell, mert a kiskanalak mérete sem azonos, inkább kóstolással állapítsuk meg az ízét.

2011. október 10., hétfő

Mignon házilag


Mignon
             
Még soha nem sütöttem mignont, de már régóta készültem rá. Sok receptet tanulmányoztam róla, aztán ahogy szoktam, most is a magam változatát készítettem el.
Először is 10 tojásból sütöttem egy nagy tepsi vizes piskótát. Nem tudom, honnan és mikor jegyzeteltem ki a receptjét, de ha kevés a tojásom, ilyet szoktam sütni.
Vizes piskóta:
Ahány tojás, annyi evőkanál víz, annyiszor 2 csapott evőkanál finomított kristálycukor, annyiszor két púpozott evőkanál liszt, csipet só. Én a lisztbe kevertem egy késhegynyi szódabikarbónát.
A nagy gáztepsimet béleltem ki sütőpapírral és a 160 fokosra előmelegített sütőben 40 percig alsó-felső lángon sütöttem, majd a sütőt elzárva még 5 percig bent hagytam. Szépen feljött, jól sikerült.

Vizes piskóta tíz tojásból
Miután kihűlt lapjában és széltében is  ketté vágtam  és a Gyakori kérdések sütés-főzés oldalán talált citrom és fekete szeder krémmel töltöttem.
Citromkrém:
Két egész tojást 2 evőkanál liszttel, 20 deka porcukorral, 1 deci tejjel állandóan kevergetve sűrűre főztem. Miután kihűlt hozzáadtam egy nagyobb citrom lereszelt héját és kifacsart levét, majd 15 deka lágy vajjal géppel keverve jól kihabosítottam.
Ugyanezt mégegyszer elkészítettem fekete szederrel. A gyümölcsöt (kb. 30 dekát) 1 kanál cukorral és 1 deci vízzel kicsit megfőztem, összemixeltem és átpasszíroztam. ennél a krémnél a tej helyett ezt a gyümölcslét használtam, de fél citrom levével ezt is ízesítettem.
A piskóta egyik lapját citromos krémmel kentem meg, ráborítottam a másik lapot és hűtőbe tettem. Másik felével ugyanígy jártam el a fekete szedres krémmel.
Két óra múlva megforrósított éles késsel kb. 3 x 3 cm-es kockákra mindet felvágtam és újra hűtőbe tettem.
A külső bevonás anyagát már hét elején elkészítettem  Farkas Vilmosnál olvastam, sőt a videót is megnéztem.
Fondán főzés:
1 kg kockacukor
350 ml víz
3 - 5 ml 20 %-os ecet
A kockacukrot a vízzel leöntve tűzre tesszük, miután felforrt szűrőkanállal lehabozzuk, s a lábas oldalát is vizes ecsettel körbemossuk. Hozzáadjuk az ecetet (szaknyelven: invertáljuk), hogy ne kristályosodjon vissza a főzet. Lassan forraljuk míg eléri a 115 Celsius fokot. Nekem nincs cukorhőmérőm, ezért teljesen takarék lángra vettem, így főztem kb. 20 percig. Szálhúzással állapítottam meg, mikor kész. Ha két ujjunk közt egy csepp cukorszirupból szálat lehet húzni, akkor megfelelő sűrűségű a szirupunk.
Ezután öntsük ki hideg felületre és miután 40 fokosra visszahűlt egy kártya segítségével mozgassuk amíg besűrűsödik és kifehéredik. Légmentesen tároljuk felhasználásig.
Én fele adagból készítettem, nem ördöngösség, de azért némi odafigyelést igényel. Kiemelném a hideg felület fontosságát. Én a fagyasztóládában lehűtöttem egy nagy tálcát, de ez hamar felmelegedett, tehát ha ismét fondánt akarok táblázni, valami más megoldást kell találnom..
A bevonót több adagra osztottam és fehér csokoládéval, kakaóporral, szeder levével színeztem.
A bevonáskor előfordult, hogy nagyon meghígítottam a fondánt, vagy éppen nagyon sűrű maradt, azért volt nehéz a művelet.A mignon készítésnek ez a része nagyon pepecs munka. Tanácsos forró hígított lekvárral körbekenni először a kockákat, hogy ne igya be a bevonót. De amelyiket nagyon vékonyan vajjal kentem körbe, arra jobb volt dolgozni.
 
 Tepsire rácsot raktam, arra helyeztem a mignonokat csepegni.  

                       



Problémáim adódtak a bevonás technikájával. Volt akinél a belemártós módszert olvastam. Megpróbáltam, de lesett a villáról, vagy szétcsúszott. Más rácsra téve ráönti a mázat a tetejére, de ehhez a megoldáshoz több bevonót kellett volna főzni. Ezért én szilikon ecsettel kentem  először az oldalakat, utoljára a tetejüket.

Mignon
. Írókával, színes cukordarával dekoráltam a tetejüket.        
                   
Mignon
 Egyenként mignon papírba téve raktam tálcára. Jót tett volna neki, ha fogyasztás előtt egy napot áll, de idő hiányában erre most nem kerülhetett sor, csak két órára tudtam szellős helyre tenni és már vittük is névnapi vendégségbe. De jól bírta az utazást is, nem dőltek el.
Sikerem volt vele és tényleg nagyon finom volt. Biztos, hogy máskor is fogok készíteni, a mostani tapasztalataim alapján talán szebbet.

Egy kis érdekesség a mignon történetéből:

Na, végre egy ősmagyar sütemény! Az eredete ugyan a 17. századi Párizsba nyúlik vissza, ahol egy Mignot nevű „édessütő” mester (mai értelemben cukrász) 1665-ben megdöbbenve olvasta Boileau, a kor neves költőjének róla szóló gúnyversét. Feldühödött és ellenverset íratott, melynek szövegével csomagolópapírt készíttetett, és ebben adta át a süteményeket a vevőinek. Óriási sikere lett. Később az eredeti Boileau-féle átkozódást és a gúnyos ellenverset nyomatta a kis papírkosárkák két oldalára, és ezekbe tette azokat a kis finomságokat, amiket készített. Az aprócska süteményekért így sokkal több pénzt kérhetett, mint konkurensei a tortákért, tehát sokszoros milliomos lett. A történetet Goethe is megírta, illetve később a francia Thomas operát írt a regényből Mignon címmel.

Német származású cukrászunk, Kugler Henrik mester csodálatos kis süteményeket készített, amelyek – nomen est omen – "kuglerként" rögzültek a köztudatban. A svájci-francia származású Gerbeaud 1884-ben átvette Kugler üzemét, és még híresebbé tette a különleges minőséggel, amit minden süteményben produkált. Ő a kis süteményekre már nem használta a kugler nevet, és az általa bírt, kevert francia-magyar nyelvezet okán csak minyonoknak hívta az apróságokat (a mignon a franciában kicsit, kedvest jelent). Híresek lettek a minyonjai – rengeteg más süteménye mellett – a minőségük miatt.

A cikk részlet a hvg.hu gasztro oldaláról származik.

2011. október 8., szombat

Sütőben sült kukorica

Sült kukorica
A borsó helyére másodveteményként vetett csemege kukorica most érik. Hét elején főztem belőle, ma pedig a hűvös időjárás miatt inkább sütöttem. Kellemesen bemelegedett tőle a konyha.
A sütőt maximumra kapcsoltam, nálam 250 fok. A kukoricákat lehántoltam és a csöveket egyenként vajjal körbekentem. Ezután egyenként szintén vajjal megkent alufóliába lazán becsomagoltam és tepsibe téve két óra hosszáig sütöttem. Közben egyszer óvatosan kesztyűvel megfogva megfordítottam őket.
A kukorica sütésnek ezt a módját valamikor több évtizede a Nők Lapjában olvastam. Ott az volt írva, hogy 1 óra hosszáig süssük, de az én tapasztalom szerint (meg talán a sütő paraméterei is mérvadóak) kell neki két óra. Nem valami nagy csövek (nem tudtam locsolni), de jó édesek voltak, a szeptemberi kánikula jót tett nekik.
Mire fényképezési lehetőségem adódott, már csak egy-két cső maradt, a legsatnyábbak, mert ugye mindenki a legszebbeket választotta. A maradékról néhány fotó.
Fóliás sült kukorica



2011. október 7., péntek

Macaron vagy muffin?

Macaron vagy muffin
Minek nevezzelek? Macaronnak? Vagy inkább muffinnak? Nem tudom eldönteni, mert macaron recept alapján kezdtem el a készítését, a végeredmény mégis inkább muffin lett, persze azért, mert szokásom szerint most is átvariáltam a receptet.
Először Trollanyunál láttam meg ezt a receptet, rögtön közöltem is a hozzászólásomban, hogy ezt biztosan meg fogom sütni. De mivel ő Gizire hivatkozott, nála is elolvastam.
Tegnap két helyre is készültem beteglátogatóba, és úgy gondoltam, a vinni szándékozott gyümölcs mellé sütök valami hamari sütit.
Mivel ez nagyon egyszerű, gyorsan elkészíthető, már kapcsoltam is be a sütőt és elővettem a hozzávalókat:
Hozzávalók:
3 tojás
10 deka kristálycukor
csipet só
30 deka kókuszreszelék
1 tk vanília aroma vagy esszencia

Elkészítése: a három egész tojást a cukorral, sóval, vaníliával (én vaníliaport tettem) robotgéppel jó habosra kikevertem és fakanállal belekevertem a kókuszreszeléket.
Ennyi lett volna, de!
Annyira folyt az egész - valószínűleg nagyok voltak a tojások - ezért gondolkodtam, mivel tudnám kicsit sűríteni. Eszembe jutott, hogy érintőlegesen olvastam már róla, hogy az amarántot süteményekbe is szokták tenni. Arra már nem emlékeztem, hogy a tésztába, vagy a krémbe, de most nem volt időm utánanézni.
Pattogatott amaránt mindig van itthon, joghurtokba, salátákba keverve rendszeresen fogyasztjuk, mivel kitűnő vas, kálcium, magnézium, cink és egyéb mikroelem forrás.
Előkaptam hát a zacskót és csak úgy gondolomra lódítottam belőle a tésztába, de miután elkevertem, azt kellett tapasztalnom, hogy most meg túl sűrű lett.
A csudába! Valamit kell vele csinálnom, mert így túl tömény lesz!
Kéznél volt a megoldás, még ott hűlt az asztalon a párolt almapüré, amit kihűlés után bedobozolva lefagyasztok.
Ez került hát a tésztába, amit 17 darab szilikon muffin formába elosztottam és 170 fokra előmelegített sütőben 20 percig sütöttem, majd a sütőt lekapcsolva még 5 percig bent hagytam.
Papírkapszulákba helyeztem a kész süteményeket.

A klasszikus macaronhoz viszonyítvía  inkább muffin.
Akárminek is nevezzük ezt az öszvér süteményt, tényleg nagyon finom volt és a  "betegeim" is örültek  neki

2011. október 1., szombat

Almás béles


Almás béles
  Most csak egyszerű almás bélest sütöttem. Receptje nem tudom, honnan származik, időtlen idők óta benne van a receptes füzetemben, már alig lehet elolvasni az írást, úgy kifakult a tinta. De elolvasás nélkül is tudom, nem bonyolult és sokszor sütöttem már.

Receptje: 30 deka lisztet 12 deka margarinnal vagy 10 deka zsírral, 2 evőkanál apró szemű kristálycukorral, csipet sóval, 1 kiskanál sütőporral vagy 2 deka élesztővel, 1 egész tojással, kis tejjel vagy tejföllel összegyúrunk.
Kétfelé vesszük, egyik felével kibélelünk egy kisebb tepsit, erre 1 kiló reszelt almából 10 deka cukorral összepárolt tölteléket terítünk és betakarjuk a tészta másik feléből nyújtott lappal. Megkenjük tojással, villával megszúrkáljuk és forró sütőben megsütjük.
Én margarinnal és tejföllel gyúrtam a tésztát, késhegynyi szódabikarbónát tettem bele meg egy citrom reszelt héját.
A töltelékhez az almát apró kockákra metéltem, barna nádcukorral fedő alatt pároltam, de csak annyira, hogy darabos maradt az alma. Kellett volna bele kis őrölt fahéj, de azt most elfelejtettem, viszont 30 - 40 szem jól megmosott, lecsepegtetett nagyszemű aranymazsolát kevertem bele.

20 x 30 cm méretű tepsibe tettem


Előmelegített 220 fokos sütőben alsó-felső lángon kb. fél óráig sütöttem (elfelejtettem időt nézni).
A kisült almás béles


Langyos állapotában metéltem kockákra és meghintettem porcukorral.
Aztán mind megettük.
Almás béles - az utolsó darabok
   

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...