Összes oldalmegjelenítés

2011. szeptember 29., csütörtök

Sokoldalú blogger díj

Ismét díjat kaptam és ismét  Hobbycheftől amiért nagyon hálás vagyok és nagyon köszönöm neki.

Sokoldalú blogger díj
   Igazán megható, hogy sokoldalúnak tart, bár az én blogom csak torták, sütemények gyűjteménye.
  Akiknek én továbbadnám:  Orsi- Kiskanál    
                                            Sandra - Chez Sandra
                                            Elif - Ízmorzsák 
                                            M@rti - Ízek-torták
                                            Elisabeth - Food and thrift
Fogadjátok szeretettel és legyetek továbbra is sokoldalúak!

2011. szeptember 28., szerda

Szalagos fánk

Szalagos fánk
Ebédre gulyáslevest főztem kapirgálós idei csirkéből kézi csipetkével. Az ilyen laktató leves után második fogásnak elég valami sült tészta. Szalagos fánkot választottam, bár nincs farsang. Mivel gyorsan, könnyen elkészíthető, mindannyian szeretjük, elég gyakran szoktam sütni. Receptje Péter Jánosné egyik régi süteményeskönyvéből való.
Hozzávalók:
  • fél kiló liszt
  • 3 deci tej
  • 3 deka élesztő
  • 1 evőkanál porcukor
  • 5 deka vaj
  • 2 tojássárgája
  • 1 kupica rum
  • csipet só
A meglangyosított cukros tejben feldobatjuk az élesztőt, s a többi hozzávalót hozzákeverve jól kidolgozzuk.
Én csak kézzel, fakanállal szoktam. Eléggé lágy tésztánk lesz, amit letakarva langyos helyen másfélszeresére kelesztünk. Ha megkelt lisztezett deszkára borítjuk és ujjnyi vastagra nyújtjuk, fánkszaggatóval  kiszaggatjuk. Letakarva még fél órát kelesztjük sütés előtt. Most kevesebb idő is elég volt, mert meleg van. Aztán olajat forrósítunk és kisütjük a fánkokat. Az olaj hőmérséklete ne legyen túl forró, mert akkor a tészta külseje megég, belül nyers marad.Viszont, ha nem elég forró olajban sütjük, akkor megszívja magát. Ügyelni kell arra is, hogy a deszkán fekvő fánk felső része kerüljön sütéskor az olajba alulra. A sütés elején tegyünk fedőt az edényre, majd ha már az alsó fele jó, egyenként megfordítjuk a fánkokat és utána már nem kell befedni. A pirosra sült fánkokat papírtörlővel bélelt szűrőre szedjük s miután lecsepegtek még forrón meghintjük porcukorral.
Kakaós porcukorral meghintett szalagos fánk

2011. szeptember 25., vasárnap

Meggyes tejes pite

Tejes pite, kelt pite, bedobálós meggyes - ezek bármelyike lehet az elnevezése a hétvégi süteményemnek.
Egyszerű, gyors kelttészta és nagyon finom.
Valamikor nagyon gyakran sütöttem ilyet, volt, hogy  lisztbe hempergetett mazsolát kevertem a tésztájába, máskor friss meggyel vagy apróra feldarabolt szilvával. Egy idő óta feledésbe merült, most viszont nagyon ráóhajtottam, amikor  Szabinánál megláttam a receptjét.

Hozzávalók:

45 deka liszt
fél liter tej
2 tojássárgája
2 deka élesztő
2 ek.cukor, + 2-3 ek a tetejére
3 ek olaj
50 deka magozott meggy
Elkészítés:


A gépet se kellett elővenni, a felfuttatott élesztővel fakanállal egykettőre elkevertem a hozzávalókat, kicsit kivertem hogy ne legyen csomós majd letakarva fél órát kelesztettem. Ekkor raktam vajjal kikent, morzsával meghintett tepsibe és a tetejére szórtam egy üveg kimagozott, lecsepegtetett, lisztbe forgatott meggybefőttet. Ismét letakartam és begyújtottam a sütőt 220 fokra. Mikor elérte a kívánt hőmérsékletet, két kanál barna nádcukrot rászórtam a tészta tetejére majd alsó-felső lángon 40 perc alatt megsütöttem


A nyers tészta a tepsiben
 Én nem mertem meggrillezni a tetejét, mert az így is nagyon hamar pirult, ezért félidőben fehér papírral le kellett  takarnom. 


A kisült pite
Tanácsos kihűlt állapotban metélni az ilyen tésztákat, de mivel most volt fotózási lehetőségem, azon forrón vágtam belőle néhány kockát.
Könnyű kelt pite

Kellemesen édeskés-savanykás



Kicsit azért ráolvadt a cukor a tetejére, főleg a sarkoknál ropogós volt.
Könnyű, kellemesen édeskés-savanykás ízű.
Már készítettem úgy is, hogy kb. ötdekányi durvára vágott diót rászórtam a tetejére. Tartalmas leves után másodfogásnak is megfelelő.


2011. szeptember 22., csütörtök

Cicitorta kooperációban



Múlt héten egyik szomszédasszonyom jött, hogy  "adideadidit tortát" szeretne velem készíttetni. Mert a lánya megmutatta ám az interneten, micsoda tortákat csinálok! De én elfoglaltságaim miatt másoknak nem tudok tortasütést "vállalni", most különösen nem, mert nálunk is torlódtak a tennivalók. Ám annyira könyörgött, hogy egyik barátjukat szeretnék vele meglepni az ötvenedik születésnapján - így azt vállaltam, hogy a külső borítást meg a díszítést megcsinálom, ha a tortaalapot és a krémet ő elkészíti.
Odaadtam a szív alakú sütőformámat, és mivel kakaós tésztát akart, felírtam neki Eszter kakaós piskóta receptjét, mivel jó nagy a sütőforma kellett is a nyolctojásos piskóta bele.A szív alaphoz krém receptet nem kért, mert a karácsonyi fatörzs tortájához való krém megfelelt ebbe is. Megkapta a két egyforma müzlis tálkát a didiknek és javasoltam, hogy babapiskótával tiramisut készítsen bele, fagyassza ki jól, ez a legegyszerűbb megoldás. Mivel a tiramisu krémet is csokisra akarta, ajánlottam, hogy  egy zacskós tejszínt melegítsen fel, közben tördeljen bele egy tízdekás csokit, ha teljesen elolvadt hűtse ki. Miután kihűlt verje fel habnak és egy huszonöt dekás mascarponéval keverje össze, rakjon bele fél deci vízben feloldott egy evőkanál zselatinport. Javasoltam, hogy kóstolás alapján édesítse, rumot vagy rumaromát is tehet bele, ha szeretik a mazsolát minden réteg babapiskótára szórjon néhány szemet.
Én pedig meggyúrtam a fondantot. Négyszínű pillecukrot kaptam, egy harmincdekás csomagot használtam el hozzá. Érdekes rózsaszínes árnyalata volt ennek a felolvasztott pillecukornak, natúr kakaóport szórtam bele, úgy kaptam a végső színt.
A megbeszélt napon a szomszédasszony hozta a megtöltött szív alakú tortát, ami tényleg nagyon jól nézett ki, mert egyébként nagyon szép és finom süteményeket, tortákat készít, csak a formatortázást nem próbálta még.A didiket tálastól hozta, nem merte kivenni, de mivel egy napot hűtőben töltöttek, jól áthűltek, könnyen kijöttek.
Most, összeállításkor ügyeskedtem bele a bal cicibe a rummal töltött kis flakont, aztán még natúr vajjal  körbekentem. Borítás előtt két órára hűtőbe tettem, addig megfőztem az ebédet.

Borítás előtt még forró késsel elsímáztam a krémet
  Majd kinyújtottam a fondantot és ráterítettem a tortára. A fondantból lecsíptem egy kicsit, amit kakaóval sötétbarnára színeztem és pogácsaszaggatóval kivágtam, helyreraktam a mellbimbókat. Maradék zöld fondantból csináltam egy táblácskát, melyre  ráírtam amit kértek, így egybeírva, ahogy a nótában is hangzik.
Aztán porcukrot vajjal kikevertem, egy nylonzacskóba töltöttem, kivágtam a sarkát és kezdtem volna  a melltartót mintázni, mikor berobogott a szomszédasszony a tortáért. Hát én eddig nem néztem az órára, most meglepődve tapasztaltam, hogy majdnem dél van, hej, juj, jaj! Még sehogyse vagyok vele.
Azt mondta, nem baj, ez így épp jó lesz, és hálálkodások közepette ment is kifelé vele. Már az utcán volt, mikor utolértem kezemben a dekortollal, hogy a köszöntést legalább ráírjam. A futástól meg az idegességtől remegett a kezem, csúnya lett a felirat, de Gyöngyi szerint "jól van az".

Már nem volt időm gyöngysort csinálni a cicik közé
Mire asztalra került, a nagy melegben olvadozott, főleg a vajkrém díszítésből egy-kettő leolvadt a tortapapírra. De nagy sikere volt, az ünnepelt nevetett is, könnyezett is a meghatódottságtól.
És mivel a csokitorta a kedvence, az ízével is meg volt elégedve ő is, meg az ünneplő társaság minden tagja.
Én is örültem, hogy ketten ilyen jól összehoztuk ezt a tortát.


2011. szeptember 18., vasárnap

Sajtos ördögpirula gömbök

Régóta kedvelt sós süteményünk a sajtos ördögpirula, amely egyszer régen a Kalocsai Néplap recept rovatában jelent meg. Elég gyakran kell sütnöm, mert gyors, könnyű és a család minden tagja által kedvelt.













Leírom a receptet úgy ahogy az újságban van:
Két deci vízbe 10 deka vajat, kávéskanál sót teszünk és feltesszük főni. Amikor forr, belekeverünk 10 deka lisztet és pogácsa keménységűre megfőzzük.  Levesszük a tűzről, s mikor már langyos 3 egész tojást egyenként hozzákeverünk és 10 deka reszelt Trappista vagy Ementáli sajtot. Jó kávéskanálnyi (diónyi) gombócokat formálunk belőle, reszelt sajtba hempergetjük, majd zsírozott, lisztezett tepsibe rakjuk. Igen forró sütőben 20 percig sütjük, a sütő ajtaját nem nyitogatjuk, így szép magasra feljön, a belseje lyukas marad.
Én csak annyiban tértem el a leírtaktól, hogy sütőpapírral bélelt tepsibe tettem, 220 fokon alsó-felső lánggal 25 percig sütöttem, majd a sütőt lekapcsolva még öt percig bent hagytam, hogy ne essen össze. Ja, és a diónyitól én kicsit nagyobbakat csináltam.


Ez is egyfajta "égetett tészta", bár a klasszikus égetett tészta édes, pl. a képviselőfánk. De az elkészítés módja miatt - hogy először főzzük, aztán sütjük - ez is oda sorolható.Már gondoltam rá, hogy továbbfejlesztem a receptet, mert ha ketté vágjuk, mivel üres a közepe, tölthető lenne.Mondjuk sajtkrémmel. Na, majd egyszer, talán...

2011. szeptember 14., szerda

Díjakat kaptam





 Ismét díjakat kaptam, ezúttal mindkettőt Hobbychef-től.   A PinkLady díjat  már júliusban egyszer elfogadtam Mritától és a szabályok szerint tíz bloggertársamnak tovább is adtam. Ezért most ezzel nincs ilyen tennivalóm.
 
 
"A szép blogoknak, amikben van némi extra" az elnevezése ennek a díjnak. Nehéz a választás, hogy kiknek továbbítsam, hiszen én minden általam kedvelt blogban találok valami extrát.
Akiknek most továbbadom szeretettel:
Audrey - a sok gyönyörű figurás tortáért
Petra - aki azt a megtévesztő kalocsai hímzést csinálta - tortából
Angi - ő szintén a csodálatos tortáival kápráztat el
InfoKata - hát persze, hogy torta, habár, a hamubansült pogácsája is jó lehet
Bibimoni- aki nemcsak tortázik, de védi egészségünket is
Noémi - naná, hogy torta
Mónika - aki még mandulából is tejet csinál
BarBi - aki nagyon igyekvő tortázó
Beastie - odavagyok a változatos zöldséges ételeikért
Wise Lady - Segítség a Bloggeren működő blogokhoz

Remélem, hogy mindenki elfogadja tőlem a díjat olyan örömmel, mint én fogadtam Hobbycheftől, akinek ezúton is megköszönöm.

2011. szeptember 11., vasárnap

Gyümölcs cobbler vegyes gyümölccsel

Gyümölcs Cobbler
Ezt az egyszerű, gyorsan elkészíthető édességet egyszer (van már 10 éve is) Jamie Oliver műsorában láttam. Megtetszett, megnéztem az ismétlést is, hogy fel tudjam jegyezni a receptet. Azóta évente két-három alkalommal gyümölcsszezonban friss gyümölcsökkel mindig sütök.
Tészta hozzávalói:
  • 22 deka liszt
  • 11 deka margarin vagy vaj
  • 7 deka cukor
  • csipet só
  • fél csomag sütőpor
  • másfél deci natúr joghurt
Gyümölcsös részhez:
  • 1 kg apróra vagdalt vegyes gyümölcs
  • 6 púpozott kiskanál cukor
  • 2 evőkanál balzsamecet
Elkészítés: A kilónyi összevagdalt gyümölcsöt egy kivajazott hőálló tálba tesszük. Én jelen esetben sárgadinnyét, sárga és zöld húsú őszibarackot, körtét, almát és szilvát aprítottam össze. Rászórtam a cukrot ( barna nádcukrot) és rálocsoltam a balzsamecetet.
A tésztához a sütőporral elkevert lisztet elmorzsoltam a vajjal, beleadtam a cukrot, sót és a joghurttal összegyúrva viszonylag lágy állagú tésztát kaptam. Kanál segítségével kis gombócokat formáztam, melyeket a gyümölcs tetejére helyeztem, kis távolságra egymástól, mert sütés közben megnőnek.Tetejüket megszórtam kevés barnacukorral.
Kétszáz fokra előmelegített sütőben alsó-felső lángon fél óra alatt sül meg, de öt percig még a sütőben szoktam hagyni, ez idő alatt kicsit felszívja a gyümölcs kiengedett levét.
gyümölcs cobbler vegyes gyümölccsel

Kitűnő meleg édesség, de mi hűtve is nagyon szeretjük, ha marad, azt a hűtőbe teszem.
hideg édességnek is kiváló
A minap Trollanyunál az áfonyás-szedres változatát láttam. Azt sajnálgatom, hogy nálunk nagyon drága az áfonya, pedig nagyon hasznos gyümölcs és szeretjük is. De ezt a vegyes gyümölcsös változatát is merem ajánlani mindenkinek, aki szereti a sokgyümölcsös ún. "összedobós" desszerteket.

2011. szeptember 5., hétfő

Almás-pudingos piskótatekercs - több funkcióval


Almás-pudingos piskótatekercs

Ezen a hétvégén Dorina unokám névnapja volt. Egyéb teendőim miatt nem tudtam különösebben belemerülni a tortázásba, de azért neki is akartam sütni valamit. Piskótatekercset sütöttem almás pudingos töltelékkel.
A tekercs tésztáját az általam szokásos módon készítettem. Öt tojáshoz öt kanál barna nádcukrot adtam és géppel 6-7 perc alatt jó habosra kikevertem. Lisztet csak négy kanállal tettem bele, így hajlékonyabb lesz és könnyebben felcsavarható. A lisztet is kis fokozaton géppel kevertem hozzá és szilikonos sütőpapírral bélelt nagy tepsiben 200 fokra előmelegített sütőben alsó-felső lángon 20-25 perc alatt megsütöttem. Tepsiből kivéve forrón sütőpapírral feltekertem amíg kihűlt.
A tölteléket már előzőleg elkészítettem. Savanyú nyári almám volt, amit már el kellett használni. Lehéjaztam, apróra összevágtam, így volt 60 deka. Lábosba tettem, gondolomra barna nádcukrot szórtam rá, meg éppen csak annyi vizet hogy le ne égjen és kicsit összepároltam, de az alma darabos maradt benne. Végén kevés őrölt fahéjjal ízesítettem, meg fél citrom levét belefacsartam.
A pudinghoz fél liter tejben 50 gramm gluténmentes vaníliás pudingport ötven gramm barna nádcukorral egy ép zománcú lábosban mindent egyszerre beletéve állandóan kevergetve keményre főztem. Mikor az alma is, a puding is kihűlt, összevegyítettem őket. A már  hideg  piskótát  kitekertem a papírból, rákentem a krém felét és hűtőbe tettem. Egy óra múlva szoba hőmérsékletű natúr vajjal a külsejét körbekentem és újra hűtöttem egy-két órát, mielőtt beborítottam fondanttal. Maradék fondantjaim vannak a hűtőben (a nyáron készült néhány torta amit egyáltalán nem posztolok, mert a meleg miatt nem lettek "szalonképesek").
Kakaós barna színű borítást kapott és dekortollal az óvodai csoportjeleket rajzoltam rá. A hőség miatt nem túl szépre sikerültek. Ráadásul az ő jele nem került a tortára. Dorka most kezdte az óvodát és beszoktatáskor már megismerte az óvodai jeleket, fel is tudta sorolni őket. Mégis kimaradt a hímes tojás, ami az ő jele lett. Sebaj, majd más alkalommal majd bepótoljuk.

Mivel a tölteléknek csak a felét használtam el, sütöttem újra egy piskótalapot , a maradék krémmel betöltöttem, feltekertem, de azt csak citromlé-porcukor keverékével vontam be. Kettőbe vágtam.
egyik fél piskótatekercs

másik fél piskótatekercs

Egyik felét felszeleteltem , azt mi fogyasztottuk el. Finom volt. Eddig többnyire lekvárral készítettem ilyesmit, de ezután különféle gyümölcsökkel is fogok.


almás-pudingos piskótatekercs
Másik felét becsomagoltam és elvittem ajándékba egy idős  volt tanáromnak, aki egyedül él és tudom, hogy szereti a házi süteményeket (máskor is szoktam neki vinni).
Nekem még általános iskolában volt négy évig osztályfőnököm. A magyar nyelv és történelem tanítása mellett tisztességre, becsületre, emberségre is nevelt bennünket. Nagyszerű pedagógus és nagyszerű ember.
A helyi médiákból tudtam meg, hogy életpályája elismeréseként augusztus 20-án kitüntetést kapott. Ezen a hétvégén időt szakítottam rá, hogy személyesen gratuláljak ehhez az elismeréshez.
 Kalocsa Város Művelődési Díját Terney Dezső, a Szent István Gimnázium nyugalmazott igazgatója vehette át.
Mellékelek néhány fotót, ha valaki véletlenül blogomra téved a világ minden szegletébe szétszóródott tanítványai közül, hát hadd örüljön neki.
Terney Dezső


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...