Összes oldalmegjelenítés

2011. augusztus 31., szerda

Anna 9 éves

Születésnapi torta
Az idősebb unokám születésnapjára szív alakú csokitortát sütöttem. Hat tojásból, tojásonként 2 deka barna nádcukorral, 2,5 deka liszttel piskótát sütöttem. Csak úgy hamarjában az egész tojásokat jó habosra kikevertem a cukorral, kis fokozaton géppel kevertem bele a lisztet is és szív alakú formában már mehetett is a 160 fokra előmelegített sütőbe. Lassan sütöttem, 45 - 50 perc alatt lett kész.

As kisült piskóta

Míg sült a piskóta gyorsan elkészítettem a krémet is. Fél liter tejben felfőztem 50 gramm gluténmentes csokipudingport 50 gramm barna nádcukorral. Mikor elkészült azon forrón beletördeltem 60 gramm belga mentás csokoládét (azért ennyit, mert nem volt több) és símára kevertem. Amikor kihűlt 20 deka szoba hőmérsékletű vajjal kihabosítottam. Eddigre már teljesen kihűlt a piskóta is, melyet három lapba vágtam és megtöltöttem a krémmel úgy, hogy mindkét  rétegre szórtam áztatott mazsolát is (öt dekányi mazsola lehetett). Kívülről 5 deka natúr vajjal vékonyan átkentem és mehetett is két órára a hűtőbe.
Borítás előtt még forró késsel átsímogattam
A külső bevonata plasztik csokiból lett. Többféle plasztikcsoki - vagy másnéven mézes gyurma - recept található a neten. Én a legegyszerűbbet választottam még tavaly nyáron, de fogalmam sincs pontosan hol akadtam rá, ezért ha valaki felismeri a receptjét, szívesen belinkelem.

Plasztikcsoki: jó minőségű olvasztott csokoládé összekeverve feleannyi melegített mézzel.
Én 400 grammos aldis csokoládét összetördeltem és gőz fölött ( fazékban forró víz, rá egy inox tálban a csoki, a tál alja ne érjen a vízbe) lassan felolvasztottam. A 200 gramm mézet a mikróban megmelegítettem. Ügyelni kell, hogy a csoki se, a méz se forrjon! Majd összeöntjük és addig keverjük, míg a két anyag egynemű masszává áll össze.Ha már annyira kihűlt, hogy elállja a kezünk, addig gyúrjuk, míg a felesleges víz kimegy belőle. Akkor jó, ha már jól gyurmázható. Nylonzacskóban legalább egy napig tartsuk hűtőben. Szobahőmérsékletre kiengedve remekül nyújtható, formázható. Torták borítására, virágok, díszek készítésére használható. Légmentesen csomagolva hűtőben több hónapig eltartható. Én is már kb. két hónapja csináltam és már használtam belőle, de harminc dekányi volt még belőle és ez elég volt ehhez a tortához. Sütőpapírból kivágtam az oldal körméretét meg a tetejére a szívet és ezen nyújtottam a borítást.
Maradék rózsaszínes-lilás fondantból csináltam a díszítést meg a feliratot.
Apukájával küldtem el a tortát, mert én most éppen nem mehettem. Negyedóra múlva Anna már hívott is, hogy megköszönje és elmondja, mennyire tetszik neki és nagyon örül. Remélem, majd ha megkóstolja, azt is elmondja, hogy jó volt!
Nem sikerült a helyükre raknom a gyertyákat



Helyükre kerültek a gyertyák
Ez a gyönyharmatos leányka kapta a tortát

2011. augusztus 29., hétfő

Sárgarépatorta

Sárgarépa torta
Vannak a férjem barátai, vannak az én barátaim és vannak a közös barátaink.
Ezen a vasárnap délutánon én hívtam meg a barátaimat egy kellemes beszélgetésre, közös fürdőzésre a Szelidi tóhoz. Amolyan nyárbúcsúztatót tartottunk.
Uzsonna utánra sütöttem ezt a répatortát.
A lehető legegyszerűbb receptet keresve Adélnál találtam a nékem tetszőre.
Hozzávalók:
4 db közepes sárgaréparépa  apróra lereszelve
4 db tojás
3 dl cukor
3 dl liszt
1,5 dl olaj
1 csomag sütőpor
1 csomag  vaníliás cukor
1 kávéskanál őrölt fahéj
1 kávéskanál őrölt gyömbér
1 kávéskanál őrölt kardamom

csipet só
Barna nádcukrot, napraforgóolajat,  foszfátmentes sütőport és friss gyömbért használtam.
Elkészítése:
Cukrot, vaníliás cukrot, olajat, sót jól kikevertem egy nagy tálban. Egyenként beledolgoztam a tojásokat, majd a jól kihabosított masszába beletettem a fűszereket (kardamom kivételével, mert  azt nem ismerem), utána a sütőporral elkevert lisztet, végül a reszelt sárgarépát.  Sütőpapírral bélelt kerek formában 180 fokra előmelegített sütőben alsó-felső lángon egy órahosszat sütöttem. Javasolt tűpróbát végezni.  Miután kihűlt sablon segítségével meghintettem porcukorral díszítés gyanánt.
Répatorta
Nagy sikert arattam vele barátaim körében, bár akiről biztosan tudom, hogy nagyon szereti,  Adrienn most hiányzott, mert külföldön él. Két éve nyáron amikor találkoztunk ugyancsak répatortát sütöttem és őt nagyon elbűvölte -azt a receptet most nem találtam, de biztos megvan valahol. Majdnem mind elfogyott, pedig volt más is.

Még pillecukrot is készítettem egy régebbi  bejegyzésemben már beírt recept szerint, ahogy Wise Lady-től tanultam. A sárgát valódi sáfránnyal színeztem, a kétféle lilás rózsaszínt ( a fényképen alig van különbség a két szín között) pedig fekete szederrel és lila káposztával.
  
Pillecukor, mályvacukor
Jövőre is lesz nyár, lesz baráti találkozó, akár már most elkezdhetem a gondolkodást, hogy : mit süssek?


2011. augusztus 27., szombat

Születésnapi torta a barátnőmnek

Születésnapra a barátnőmnek

Még nem jött el a barátnőm születésnapja, amikor ezt a tortát csináltam, de tudtam, hogy öt hétig nem találkozunk, ezért előre megköszöntöttem. Ilyenkor nyáron kevesebb időt tudok szánni a hobbimra a kerti munkák, fagyasztás, befőzés miatt.Most is az volt a lényeg hogy gyorsan, finomat, de azért a hagyományostól kicsit eltérőt alkossak.
Gyorsan - amiben már gyakorlatom van. Zebratortát már becsukott szemmel is tudok sütni, ezzel egykettőre megvoltam, receptje egyik előző bejegyzésemben már szerepel. Ezt is csokis krémmel töltöttem, de nem akartam ugyanolyat, mint az előzőnél. Szeretek kipróbálni minél több receptet.
 Mivel nyáron nagy hőségben nem szívesen alkalmazom a tojást, kerestem olyan receptet, amibe az  nem kell. A napiász-online oldalon találtam megfelelőt.
Csokikrém hozzávalói:

-22 dkg étcsokoládé, darabokra törve
-6 dkg sötét nádcukor
-22 dkg vaj, darabolva
-5 evőkanál tejpor
-1/2 teáskanál vaníliaaroma

Elkészítés: a csokoládét, a cukrot, a vajat, a tejport és a vaníliaaromát lábosba tesszük. Kis lángon folyamatosan keverve melegítjük, amíg megolvad. Tálba öntjük, és hagyjuk kihűlni. Lefedjük és 1 órára, vagy amíg kenhetőre dermed, hűtőszekrénybe tesszük.
Ilyen egyszerű volt a krém elkészítése a finom hozzávalókból.  Azért kicsit aggasztott, hogy nehezen akart besűrűsödni, de a konyhámban nagyon meleg volt, lassan hűlt ki. Viszont az egyórás hűtőbeni várakozás után épp kenéshez  megfelelő lett az állaga.
A szokásos forgatókönyv szerint a lapokra vágott, megtöltött torta a hűtőben töltötte az éjszakát. Másnapra a borítás meg a díszítés maradt. A borításhoz a fehér zselatinos bevonómból (melyet a tál rózsa tortához csináltam) volt még maradék, sőt a virágdíszeket is ebből szúrtam ki linzerszaggatóval, és kevés bodzalével körbefestettem a szélüket.
Az oldalára szíveket ragasztottam, a tetején dekortollal kriksz-krakszokat rajzoltam.
Nem éppen ilyenre terveztem, de így sikerült. Kibírta a több mint száz kilométeres utaztatást baj nélkül.
Az ünnepelt örült neki, az egész vendégsereg dícsérte, volt aki a receptjét kérte. Most kaptam meg néhány fotót a tortáról, ezért most tettem csak fel. Jó lett volna, ha a gyertyával meg szeletelve is küldenek róla fotót, de nemigen számítok már rá. Talán majd a következő szülinapi tortáról!


2011. augusztus 25., csütörtök

Ribizlis sütemény - ahogy a menyem szereti

Hamis mézest gyakran szoktam sütni olyankor, ha tojás szűkében voltam, vagy gyorsan kellett valami sütemény. Péter Jánosné süteményes könyvében van a recept. Ebből a könyvből van a ribizlis krém is, melyet ő sima piskótára tesz, én pedig a hamis mézes alapra.
Hamis mézes hozzávalói:
  • 25 deka cukor
  • 2,5 dl víz
  • 10 deka zsír
  • 1 tojás
  • 1 kk szódabikarbóna
  • kevés őrölt fahéj
  • 1 citrom lereszelt héja
  • liszt amennyit felvesz
Elkészítése:
A cukrot barnára pirítjuk és felengedjük a vízzel, kevergetjük, míg felolvad az összes cukor, utána hűlni hagyjuk.
A zsírt habosra keverjük, hozzákeverjük a tojást is és a langyosra hűlt szirupot. Ízesítjük a citromhéjjal, fahéjjal, beleadjuk a szódabikarbónát és annyi lisztet, hogy lágy galuskatésztát kapjunk. Zsírozott, lisztezett, közepesnél kicsit nagyobb tepsiben  közepes tűznél (én 180 fokon, alsó-felső lánggal) kb. 40 percig sütjük.
Önmagában is fogyasztható finom, mézes ízre hasonlító egyszerű sütemény.
Én az alábbi krémmel szoktam tölteni.
Krém hozzávalói:
  • 50 deka ribizli
  • 2 dl tej
  • 2 deka búzadara
  • 20 deka margarin vagy vaj
  • 20 deka porcukor
  • 1 cs. vaníliás cukor
Elkészítése:
A tejből a darával tejbedarát főzünk és kihűtjük. A vajat vagy margarint habosra keverjük a porcukorral, vaníliás cukorral, hozzákeverjük a kihűlt tejbedarát és a megtisztított ribizlit. Alaposan kikeverjük és megtöltjük vele a három lapba vágott hamis mézes alapot. Tetejét porcukros mázzal vonjuk be.
Máz: citromlé ribizli levével színezve annyi porcukorral elkeverve, hogy tapéta ragasztó sűrűségű legyen. 
A mázat ráöntjük és még frissen bejelöljük a szeletek helyét, mert ha rászárad, törik. Ribizliszemekkel díszítjük.
Ribizlis sütemény

Most úgy készítettem, hogy a tésztát a nagy gáztepsiben sütöttem, kihűlés után keresztben három egyenlő részre vágtam, melyet két helyen töltöttem. A máz hozzávalóinak mennyiségét is csak gondolomra csinálom, most elég vastagra sikerült. És természetesen hűtőben tartjuk fogyasztásig.
A menyen nagyon kedveli ezt a fajta ribizlis sütit, mirelitből télen is szoktam készíteni.
Amint elkészültem vele, már vittem is a gyerekekhez. Igen -igen örültek neki. Megígérték, hogy lefényképezik. De mikor fénykép ügyben rájuk telefonáltam, kiderült, hogy elfelejtették, de van még néhány szeletnyi, erről gyorsan készült egy fotó.
Most tervezem elkészíteni fekete szederrel. Remélem, azzal is finom lesz.

2011. augusztus 24., szerda

Futottam, gyalogoltam, sétáltam

Több mint háromszázan indultunk
Alapítás óta tagja vagyok a  KELE Természetbarát és Szabadidősport Egyesület-nek.
Csakhogy egy kicsit kimozduljak, beneveztem a szelidi tónál egy futóversenyre még augusztus 13-án..
 A férjem ilyen helyekre nem jár, Szabolcs fiam pedig szombaton is dolgozott, a nyári szabadságok miatt nem tudott cserélni. Így hát egy barátnőmet beszéltem rá, aki néhány hónapja özvegy, hogy jöjjön ő is. Legalább emberek közt lesz, én pedig nem megyek egyedül. 
Három kategóriában lehetett indulni: 11, 22, és 4 km. Na, jó nekünk a négy kilóméteres, el is neveztük "nyanya" kategóriának. Ebben a csoportban babakocsival is indultak. Tíz hónapos volt a legfiatalabb, hetven év fölötti a legidősebb résztvevő.
Gyülekezés
Gyülekezés közben reggeliztem, vittem egy reklámszatyor szőlőt, ami kitartott egész délelőtt. Azért is jó volt a szőlő, mert szomjamat vette, így nem kellett innom. Más esetekben a vízivás fontosságát hangsúlyozom. Minden órában igyunk meg egy pohár vizet - ezt javaslom és ezt is teszem máskor, de most kivételes helyzet volt. (Idegen helyen nem szeretem igénybe venni a wc-t, ahol sokan vannak, ezért ettem a szőlőt.)
A barátnőmmel (a képen háttal látszik)megbeszéltük, hogy nem hagyjuk el egymást az egész távon.
Aztán mégis másként történt. A barátnőmet egyik rendező megkérte egy kilencéves kislány felügyeletére, engem pedig megkért, hogy két fogyatékkal élő lány, Ági és Anna felügyeletét vállaljam el.

Zenés torna
Nagyon hangulatos közös bemelegítéssel kezdtünk.
A közös bemelegítés után felsorakoztunk a rajtvonalhoz és indulás.
Együtt indultam a két lánnyal


Néhány száz méteren együtt futottunk a mezőnnyel, aztán egy idő után észrevettem, hogy Ági az oldalát fogja. Javasoltam, hogy lassítsunk kicsit. Kérdeztem, hogy forduljunk-e vissza? De jönni akart, ezért kényelmesebb gyaloglásra váltottunk át. A többiek persze mindannyian leelőztek bennünket. A barátnőmet már az eleje óta nem láttam, a végén mondta, hogy a kislány úgy futott, mint a nyúl, ő pedig nem akart lemaradni.
Amikor a két kilóméteres ellenőrzőponthoz értünk, már csak mi voltunk a mezőnyből. Ott megmutatták merre kell visszafordulni, akkor messze még felvillant előttünk egy-egy hát.
Gyalogoltunk az erdőben, kellemesen elbeszélgettünk, nézegettük a gyógynövényeket, Anna sokat le is fényképezett. Aztán amikor háromfelé ágazott az út - mi valószínűleg a vízmű jelzéseit vettük figyelembe - mert mint később kiderült, rossz irányba fordultunk. Nagyon sokáig mentünk, mentünk..., utóbb már inkább csak sétáltunk.
És egyszer csak kijutottunk a víztoronyhoz. Onnan mire visszaértünk a verseny színhelyére, már nemis igen volt aki tapsoljon nekünk, a többiek már ettek -ittak, elmentek fürödni.
Sokára mi is  "befutottunk"
Hát így lesznek az elsőkből az utolsók. No de a részvétel a fontos. Otthon megnéztem a térképen, merre kószáltunk? Legalább két kilóméterrel többet teljesítettünk, mert jó nagy kerülőt csináltunk. Jól éreztük magunkat, jó hangulat volt. Megvan az ilyen rendezvényeknek a közösségformáló ereje.
Beérkezésünk után lekváros kalácsot és zsíros kenyeret kínáltak a rendezők. Elfogadtuk, mert bizony megéheztünk. Eredmény hirdetésig lehetett strandolni és szurkolni a többi futónak, akik valamelyik hosszabb távon indultak. Mi a rendezvény zárszavát nem vártuk meg, barátnőm lubickolt egyet és elköszöntünk.
Valahol olvastam, hogy ma is érvényes egészségügyi szabály: izzadjunk naponta egyszer, érezzünk valódi éhséget naponta egyszer és fáradjunk el naponta egyszer.
Nálunk ezen a napon mindhárom teljesült.



2011. augusztus 21., vasárnap

Trópusi gyümölcstorta "Esztink módra"

Belgiumban élő barátainkat láttuk vendégül hétvégén. A négyfogásos ebéd záróakkordja  "Esztink módra" készült trópusi gyümölcstorta volt. Esztink a középső nővérem, aki sajnos már öt éve nincs köztünk, de először   együtt csináltuk ezt a tortát úgy, ahogy ő szokta. Van már tíz éve is, hogy egyszer lakodalomba készültünk és én azon morfondíroztam, hogy milyen tortát rendeljek - felénk ugyanis még szokás, hogy a vendég tortát visz a lakodalomba. Nővérem azt mondta, hogy szerinte én nagyon finom tortákat sütök, ne rendeljek. Igen, tényleg finomak a tortáim, de a díszítéssel mindig gondban voltam. Akkoriban még a borított tortákat nem ismertük, és nem tudtam szépen kidekorálni. Mire ő javasolta, hogy süssek gyümölcstortát. No hiszen! A zselatinnal is hadilábon álltam!. Mondta, hogy ő csokoládéval önti le és nekik az nagyon bevált.
Rábeszélt az ő változatára, együtt készítettük el a lakodalmi tortát és tényleg jól sikerült.
Három tojásból piskótát kell sütni közepesnél kicsit nagyobb tepsiben. Én most 34 x 24-es tepsit használtam. A legegyszerűbb módon az egész tojásokat kevertem ki a cukorral jó habosra, majd a lisztbe egy kávéskanál reformboltban vásárolt foszfátmentes sütőport kevertem, ezt bele a habos masszába és alsó-felső lángon 160 fokon húsz perc alatt megsült. Míg hűlt pudingkrémet főztem rá. Nyolc deci tejbe 80 gramm gluténmentes vanília pudingport 80 gramm cukorral keményre főztem és kevergetve kihűtöttem, majd a piskótalapra kentem. Ezután következtek a gyümölcsök. Mindenféle vegyes gyümölcsöt apróra kell vágni és ezzel kirakni a tortalapot. Jelenleg banánt, narancsot, kiwit, szilvát, őszibarackot, mangót, fehérszőlőt használtam ehhez a tortához. Vettem még zöldbélű sárgadinnyét meg fekete szedret, de azt kifelejtettem.
Gyümölcsökkel kirakva
Meggybefőttet is tettem még rá, és sajnos a kép rossz minősége miatt nemigen látszik, de kb. öt dekányi durvára vágott dióval is megszórtam.
Ezután húsz deka étcsokoládét három evőkanálnyi vízzel meg öt deka vajjal gőz fölött felolvasztottam és fele mennyiséget rákanalaztam a tortára. A maradék olvasztott csokihoz hozzákevertem egy zacskó tejszínt (2,5 dl-t),és ezt még a tetejére öntöttem.
Csokival leöntve

No és most hűtőbe kellet volna tenni, hogy dermedjen rá a csoki, csakhogy nekem nem fért be. Mindig van hűtött jégakkum, most is ezeket raktam a tálca alá szükségmegoldásnak. Ha rendesen le van hűtve jobb az állaga és szebben szeletelhető. De most így került asztalra mert szinte az utolsó pillanatban lettem kész vele a vendégek érkezése előtt.
Trópusi gyümölcstorta szeletek
Nagy sikere volt, majdnem mind el is fogyott ebédkor, pedig más sütemény is került asztalra.
A recepthez a gyümölcsök mennyiségét nem írtam, mert az szabadon eldönthető, hogy ki mennyit akar tenni és hogy milyen gyümölcsöt. Egész évben süthető bármikor, hisz déligyümölcs mindig kapható és befőttel kombinálható.


2011. augusztus 18., csütörtök

Vidám mézes sütik egy beteg kisfiúnak

Nyuszika, macika, libuska, bohóc - vidám sütemények
Már több évtizede, hogy nyaranta vendégül látjuk Belgiumban élő barátainkat, akik minden évben itt nyaralnak Magyarországon.
Nagyszülők, szülők, gyerekek - nyolcan szoktak jönni, de idén csak öten vannak itt, mert az egyik unoka a hatéves Leó megbetegedett, így ő és szülei kényszerűségből otthon maradtak. Törtem az agyam olyan finomságon, ami elálló, jól bírja a szállítást, - hogy tudjak küldeni nekik, kicsit kedveskedjek, hogy ezáltal is érezzék, mennyire együttérzek velük. Mivel nem írja elő törvény, hogy mézes süteményt csak karácsonykor lehet enni, ezért erre esett a választásom. A receptet aKarácsonyi mézes című bejegyzésemben leírtam. Most is ugyanúgy készítettem, csak fenyőfa meg télapó formák helyett bohóc, szív, állatka, stb. formákat csináltam, amilyen kiszúróm van, meg pogácsa szaggatóval. Dekortollal mintáztam.
A sötétebb színűek barna cukorral készültek
Dupla adag tésztát csináltam, hogy nekünk is maradjon, mert mi is szeretjük. Fele fehér, fele nádcukorral készült. Ami itthon marad, azt nem dekorálom ki, hanem cukros citromlével megkenem és megszórom darált dióval. Olyan fotót nem tudok feltenni, mert a diót még ezután fogom megtörni.
Ezt mind Leónak és szüleinek készítettem

Most már csak a csomagolást kell megoldanom. Akkora fém dobozom nincs is, amibe ennyi belefér. Fel kell hívjam a menyecskémet, találjon ki valami okos megoldást - a csomagolásban én mindig ügyetlen voltam.
Leónak küldöm a süteményeket
Léo, vous obtenez bien! - Gyógyulj meg, Leó!
Remélem, kicsit sikerül megvidámítanom ennek a kisfiúnak a nehéz napjait a vidám sütikékkel. És bízom benne, hogy jövő nyáron teljes egészségben láthatom vendégül őt is.
************************************************************************

Ezt a bejegyzést még nyáron írtam. November második felében ismét volt alkalmam, hogy rokonaival újabb vidám sütiket küldjek Leónak, bár akkor már nem tudta megenni. A gyilkos kór erősebb volt és legyőzte ezt az életvidám fiúcskát.
Az idei karácsonyt már az angyalokkal töltötte.
Összeszorul a gyomrom, nem tudok többet mondani róla.
Leo, mindig szerettel fogunk emlékezni rád!


Kalocsa, 2011. december 24.










2011. augusztus 12., péntek

Csokoládé szívtorta házassági évfordulóra

Csokiszív
 Ez a szív alakú csokitorta a júliusi családi ünnepek utolsó tortája. A fiam és menyem 13. házassági évfordulójára készült. Nem éppen ilyenre terveztem (hanem sokkal díszesebbre), de így sikerült. Végső kinézetét főleg a jobb kezemen lévő kötés határozta meg. (Jobb kezem hüvelykujját elvágtam, így eléggé ügyetlen voltam.)
Van egy jó nagy szív alakú sütőformám, abban sütöttem négyszer három tojásos  sárga piskótát.
A krémet magam kreáltam, tettem bele mindent, amiről úgy gondoltam, hogy jó lesz.
Krém hozzávalói:
6 dl tej
80 gr csokipuding
6-8 ek cukor
20 deka étcsokoládé
25 deka vaj
fél deci rumba beáztatott 10 deka mazsola
Elkészítés:
A tejben felfőztem a pudingport cukorral. Én gluténmentes (reformboltban kapható) pudingport használok, ezt úgy mértem ki, mert 200 grammos csomagolású. Barna nádcukorral ízesítettem, nyolc kanállal. Amikor a puding már majdnem kész volt, belekevertem az eltördelt csokoládét és kevergettem, míg teljesen elolvadt. Hideg vízben hűtöttem langyosra bele-bele kevergetve, hogy ne bőrösödjön meg. Végül hozzáadtam a szobahőmérsékletű vajat és géppel jól kihabosítottam finom selymesre. A már kihűlt lapokat ezzel a krémmel kentem meg, minden réteg krémre rumos mazsolát szórva, elosztva rá a mazsolát. A maradék krémmel kívül körbekentem a tortát és éjszakára hűtőbe tettem.
Másnap csokoládéglazúrral öntöttem le. Nem tudom, honnan van a recept, már régen lejegyeztem, származhat a network vagy az okostojás oldalakról...?
Csokiglazúr:
150 ml víz,
175 gr cukor,
55 gr kakaópor,
125 ml tejszín,
40 gr csoki
5 gr zselatinpor
Elkészítés:
A vizet a cukorral kis lángon főni tesszük, közben a kakaóport  csomómentesre keverjük a tejszínnel. Összeöntjük a cukorsziruppal és forraljuk tíz percig. A zselatint kevés vízben feloldjuk és belevegyítjük a kakaós szirupba. Levesszük a tűzről, kicsit várunk, majd beletördeljük a csokit. Keverjük míg teljesen elolvad, langyos állapotban öntjük a tortára.
Hát nálam persze nem egészen így történt, mert alig fogtam neki a glazúr készítésének, amikor telefonált a fiam, hogy hamarosan jön a tortákért. Nem itthon volt az ünnepség, hanem húsz kilóméterrel távolabb a szelidi tóhoz mentünk, csakhogy nálunk éppen autó probléma volt, megkértem hát, hogy legyen fuvaros, de még egyáltalán nem számítottam rá. Most aztán volt kapkodás. Az elkészült csokiöntetet azon forrón a tortára borítottam, egy kicsit be is szívta. Díszítésnek fehér cukorgyöngyből kiraktam keresztnevük kezdőbetűit, lett volna még az évszám  meg virágok. Jobb kézzel most nem tudtam dolgozni, ezért a bal markomba vettem 10-20 szem gyöngyöt , mutató és hüvelykujjal raktam a díszítést. Amikor a kertajtó nyikordulását meghallottam, ijedtemben összerezzentem - itt a gyerek és még sehogyse vagyok  -, a kezemben lévő gyöngyök kicsúsztak és összevissza ráestek a tortára. Na, ott legyenek! dobtam még néhányat rá csak úgy, ahova esik, és ennyi. Gyorsan tálcára raktuk, megkértem a fiamat, hogy legalább egy-két fotót csináljon a telefonjával a tortákról most, amíg biztosan egyben vannak.


Ám szerencsésen kibírták a szállítást, pedig egy szakaszon földúton is kell menni. Felköszöntéskor szóban elmondtuk, ami lemaradt róla. Nagyon finom volt, minden vendég evett belőle és mindenki megdícsérte.
Remélem, még sok házassági évfordulós tortát tudok a gyerekeknek sütni, talán akad majd köztük szebb is.
Ők kapták


2011. augusztus 11., csütörtök

Egy cserép virág Annának

Egy cserép virág Annának
Anna unokám nagyon kedveli a virágokat, az ő ünnepeire mindig ajándékozunk csokros vagy cserepes virágot is. A virágzó cserepes növényeket évekig elgondozza - anyukája segítségével. Tőlünk most rózsaszínű begóniát kapott élőben, meg ezt az "ennivaló" vegyes virág növényt.
Amikor egyéb háziasszonyi munkáim mellett három tortát kell sütnöm ugyanazon a napon, akkor egyik se sikerül tökéletesre, mert sietni kell, meg nincs elég hely a hűtőben, nagy hőség van a konyhában, stb.
És a nap úgy kezdődött, hogy már reggel elvágtam a jobb kezem hüvelyk ujját. A kötésre gumikesztyű levágott ujját húztam, de több, mint kellemetlen volt így dolgozni, pancsolni.
A tortát úgy készítettem, hogy sütöttem a nagy gáztepsimben kétszer négy tojásos piskótatekercset. Régi süteményes könyvem receptje szerint: ahány tojás, annyi kanál cukor és eggyel kevesebb kanál liszt kell hozzá. A liszt a könnyebb tekerhetőség miatt kevesebb. Még fontos a piskótatekercsnél a magas hőfokon, gyorsan sütés, hogy ne száradjon ki.  Frissen főzött baracklekvárral azon forrón megkentem és feltekertem mindkettőt és sütőpapírba csomagolva kihűtöttem őket. Most készítettem a fondantot is a cserépnek fehér pillecukorból, kakaóporral megszínezve.
Miután kihűltek a piskóták egy centisre feldaraboltam őket. Egy 18 cm-es új virágcserepet folpackkal kibéleltem és az oldalánál kezdve kiraktam a piskóta szeletekkel, majd a belsejét is és közben minden sort megkentem még finom baracklekvárral. A tetejére egy körlapot vágtam ostyából, erre egy tányért tettem nehezéknek és ment a hűtőbe néhány órára. A folpack segítségével könnyen kijött a cserépből, kívülről körbekentem lekvárral és ismét hűtöttem. Aztán a fondantot kinyújtottam és beburkoltam vele a tortát. Következtek bele a virágok. Elő is vettem a papírdobozomat, amiben a kész cukorvirágokat tartom és meglepődve tapasztaltam, hogy összesen négy kisebb rózsa van benne.Nosza ki a hűtőből a fondantos dobozt és a maradékokból hamar egy-két virágot össze kellet hoznom. Nem sok időm volt, most nem lettek egyformák a virágok. Ráadásul zöld fondantom semennyi nem volt készen. Hamar festek fehéret, de mivel? Egyéb célra összemetélt diólevelet áztattam le előző nap olíva olajban. Megpróbáltam ezzel, de a mutatvány nem sikerült, enyhén sárgás-barnás lett. Kénytelen leszek ételfestéket használni, Szilas szokott itthon lenni, csakhogy most éppen nem volt zöld. Ezért néhány csepp kéket meg sárgát kevertem össze és hát nem valami szép, de mégiscsak zöld lett. Elkészítettem a leveleket, helyreraktam őket és készen is volt a mű. Hát nem egy mestermunka, ráadásul meleg volt és egy idő után elkezdett "megrokkanni" a torta.

Annának így is tetszett
Azért finom volt, elfogyott. Legközelebb megpróbálok szebbet csinálni. Jó hangulatban elhumorizáltunk a tortáról, egyik kedves férfirokon mindenképpen e különleges növény latin elnevezését firtatta, de sajnálatomra a latinos műveltségem nagyon gyatra.
Készült több fotó is, ám, hogy mikor kerülnek internetre, azt nem tudhatom, mert a fiamék nagyon elfoglaltak. De egyszer talán majd...

2011. augusztus 9., kedd

Almás muffin születésnapra

Júliusban ismét torlódtak a családi ünnepeink. A fiaim névnapja, menyem születésnapja, házassági évforduló és az idősebb unokám névnapja van ebben a hónapban. Dániel napot megültük a napján, mert a kisebbik fiam a szakmai gyakorlata miatt az összevont családi ünnepre nem tudott hazajönni. A többi ünnepet pedig a hó utolsó vasárnapján bográcsozással, grillezéssel egy szelidi nyaralóban tartottuk. Én már pénteken elkezdtem a sütést a sajtos csigával, amit az idősebb fiam kedvére sütöttem és már akkor posztoltam is.
A menyem születésnapjára most nem tortát, hanem két adag muffint készítettem.  Húsznál többen voltunk, így  mindenkinek egy  jutott belőle.
Az almás muffin receptje már régen fel volt jegyezve a receptes füzetembe. Amikor kezdtem az internetezést nem tudtam kijelöléssel elmenteni a recepteket, hanem kézzel lemásoltam egy füzetbe. Azt sem tudtam, hogy fontos lehet a lelőhely megjegyzése, ezért azt nem jegyeztem fel. Így aztán ennél a receptnél sem tudom biztosan, honnan származik. "Kezdetekkor"  főleg a mindmegette,  receptbarlang, finomreceptek oldalait böngésztem, ezek valamelyikéről írhattam ki, de persze nem is én lennék, ha át nem írtam volna. Sőt, úgy változtattam rajta, hogy két külön receptből "kutyultam" egy harmadikat, amit megsütöttem.
Most ezt a saját kreációt írom le, ahogy elkészítettem.
Egy ismerősömtől kaptam rétesalmát, amivel nagyon szeretek sütni, mert kellemesen savanykás jóízű.
A kb. kilónyi almát meghámoztam és apró kockákra vágtam, majd egy edényben gondolomra barna nádcukrot szórtam rá, épp csak annyi vízzel, hogy ne égjen oda tűzre tettem és kis lángon  puhára pároltam.
Tészta hozzávalói: (24 darabhoz)
30 deka liszt,
3 tojás,
15 deka barna nádcukor,
1 zacskó sütőpor,
10 deka olvasztott vaj,
2 kiskanál cimet,
fél dl tej
párolt alma kb. 50 deka

Elkészítés:
Száraz anyagokat külön, a nedves anyagokat szintén külön összekeverjük, majd a kettőt egybe öntjük. Muffinsütő kosárkákba kanalazzuk, majd 200 fokra előmelegített sütőben 45-50 perc alatt megsütjük. Én alsó-felső lángot használva sütöttem és lekapcsolás után még öt percig hagytam a sütőben.
Miután kihűltek vajjal bekentem kívülről mindegyiket és a fondant borítás előtt hűtőbe kerültek. Pillecukor fondanttal borítottam, a betűket is maradék fondantból sodortam. Terveztem még apró  virágdíszítést is körbe rá, de az elmaradt, másnap minden betű melé egy kis szívecskét ragasztottam, de olyan fotóm nincs.
Telefonos fotó

Vannak szép fém és üveg tálcáim, de csak erre a műanyag tálcára fért rá így, hogy olvasható legyen a felirat.
Felköszöntéskor a középső üres muffinon volt a gyertya. Ebédkor több fotó is készült róla, dehát senkitől nem kaptam eddig még. Nagyon finom volt, az almától puha, nem volt száraz. Mindenki dícsérte.
Elég rá egy gyertya


2011. augusztus 7., vasárnap

Citromos túrótorta

Citromos túrótorta
A NoSalty facebook oldalán megláttam és úgy döntöttem, vasárnap ez lesz a
deszertünk.http://www.nosalty.hu/citromos_turotorta_recept_1886
Hozzávalók:
Tésztához:
  Töltelékhez:
  • 2 db citrom leve és a reszelt héja
  • 15 dkg porcukor
  • 2,5 dl tejszín
  • 40 dkg sovány túró
  • 4 nagy levél zselatin (vagy 18 g zselépor)
 Elkészítés: 
  1. A felolvasztott margarinhoz hozzáadjuk a morzsát és összekeverjük. A masszát elosztjuk egy kapcsos tortaforma alján és jól lenyomkodjuk.
  2. 2 órára betesszük a hűtőszekrénybe.
  3. A zselatint hideg vízbe áztatjuk.
  4. A túrót villával áttörjük, hozzáadjuk a cukor felét és a reszelt citrom héját.
  5. A zselatint kicsavarjuk, - vagy a zseléport - kis lángon fölolvasztjuk a citrom levében.
  6. A citromos zselatint hozzáadjuk a túróhoz és a cukorhoz. Összekeverjük, majd hozzáadjuk a maradék cukrot és a felvert tejszínt. Alaposan kikeverjük és a krémet elosztjuk a kihűlt tésztán.
  7. Majd a tortát még 2 órára visszatesszük a hűtőszekrénybe.
  8. A túrótortát kivesszük a formából, majd citrom vagy lime szeletekkel és citromfűvel díszítjük.
Én azért szokásomhoz híven kicsit módosítottam a  recepten. Elolvastam a kommenteket és mások tapasztalatait figyelembe véve 30 deka kekszdarát 15 deka olvasztott vajjal, 2 kanál sárgabarck dzsemmel és két kanál tejjel jól összegyúrtam és a 26 cm-es kapcsos tortaformámba belenyomkodtam majd két óra hosszáig hűtőbe tettem.
A töltelékhez fél kiló túróba belekevertem húsz deka házi mascarponét, porcukrot gondolomra és kóstolással (nem kell túl édes), belereszeltem az alaposan megmosott két nagy citrom héját, kifacsart levükbe pedig egy tasakHorváth Rozi étkezési zselatint leáztattam.   Zacskós tejszínt használok, amit nem sikerült habbá verni, de olyan krémes állagú lett, mint a puha vaj.
A leáztatott zselatint mikróban forrásig hevítettem és utoljára ezt adtam hozzá a túrós elegyhez, aztán a keksz alapra símogattam és ismét hűtöttem két óra hosszat.  Mikor kivettem citrom karikákkal és zsenge citromfű meg menta levelekkel díszítettem (amit persze alaposan megmostam előbb).


Megkóstolta a szomszédasszony is
 
Megettük a zöld dekorációt is

2011. augusztus 3., szerda

Barackpuding


Egy gyorsan elkészíthető finom édességet, barack pudingot készítettem.
Hozzávalók

  • 6 tojássárgája
  • 10 deka kristálycukor
  • 2,5 deka zselatinpor
  • 2 dl tej
  • 2,5 dl tejszín
  • 4 dl gyümölcszselatin
  • 20 deka őszibarack
  • csokiforgács díszítésnek
A zselatinport másfél deci vízbe beáztatjuk. A tojássárgákat a cukorral és a tejjel vízgőzön habos tömeggé verjük, majd elkeverjük a beáztatott zselatinnal és langyosra hűtjük. A tejszínt kemény habbá verjük és óvatosan összevegyítjük a tojásos masszával, majd formákba öntjük, és hűtőszekrényben dermesztjük.

Nagyalakú joghurtos poharakba öntöttem
A barackokat apró kockákra vágjuk és a gyümölcszselé tasakján feltüntetett előírás szerint gyümölcsaszpikot készítünk. Ha befőttet használtunk, annak a leve megfelelő.
Én friss barackból készítettem és mindenhez étkezési zselatint használok, ezért 4 deci vízben 2 evőkanál nádcukrot, fél citrom levét meg 1 evőkanál zselatint kevergetve forrásig hevítettem, langyosra hűtve belekevertem a gyümölcsöt és a már teljesen megdermedt pudingra öntöttem. Ismét hűtőbe kerültek és kb. egy óra múlva a formákat egy pillanatra forró vízbe mártva könnyen kicsusszantak a kész édességek.

Felszeletelve tálalható
Tejszínhabbal és csokiforgáccsal díszíthető. Én most nem díszítettem semmivel, megettük így, nagyon finom volt.
A receptet Gál Editnél találtam július közepén és annyira ráóhajtottam amint megláttam róla a fotókat, hogy mindjárt meg kellett csinálnom. Szerintem az enyém is jól sikerült bár a képek nem adják vissza a szép sárga színét. Úgy gondolom, más gyümölccsel is készíthető. Köszönöm Editnek ezt a remek receptet.

2011. augusztus 1., hétfő

Díjat kaptam Hobbychef től



Hobbychef lepett meg ezzel a maga alapította díjjal, melyet nagyon köszönök neki, és a blogkezelésben nyújtott egyéb segítséget is.
Én is szívesen olvasom az ő receptjeit, meyeket ismét a középső sávban láthatunk.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...