Összes oldalmegjelenítés

2011. május 30., hétfő

RKT - virág

Az RKT -Rice Krispy Treats rövidítése, amely egy puffasztott rizsből készült torta alapanyag. A tortatanonc Gabinál akadtam rá itt, és csak az alkalmat vártam, hogy kipróbálhassam.
Fiam barátnőjének a születésnapjára valami olyat akartam összehozni, ami kibír 120 kilóméter buszozást ebben a kánikulai melegben.
RKT - recept:

  • 45 deka pillecukor(Marshallmow)
  • 2,8 liter puffasztott rizs (30 deka)
  • 1 evőkanál étolaj
  • 1 teáskanál víz
Én csak harmada mennyiségből csináltam, vagyis 15 deka pillecukor, tíz deka puffasztott rizs mennyiségből. Rózsaszín- fehér pillecukrom volt itthon és csak ízesítés nélküli puffasztott rizst kaptam.
Jól kivajazott porcelántálban mikróba tettem a pillecukrot, kis vizet hozzáadva alacsony fokozaton, kevergetve felolvasztottam. Belekevertem az olajat, majd beleöntöttem a puffasztott rizst, amit előtte egy nagyobb nylon zacskóban nyújtófával megtördeltem (igazából nemigen tört, de megpuhult, képlékenyebb lett). Ekkor már nem mikróztam tovább, hanem jól összekevertem és egy jénai tetőben szétterítettem, lefóliáztam és állni hagytam.
Talán egy óra múlva vettem ki az edényből, kicsit még langyos volt. Meggyúrogattam és virágszirmokat formáltam belőlük meg egy kerek lapot közepének és sütőpapíron száradni hagytam. Négy óra elteltével megtapogattam, hogy faragható-e már, de még nem volt teljesen szilárd. Másnapra az lett és nagyon éles vagy recés késsel remekül lehetett faragni.Én most csak kicsit formáltam, kerekítettem a virágszirmokon.

Így nézett ki az RKT alap
Legközelebb ha ilyet csinálok, lehet hogy több  pillecukrot teszek bele vagy valami ízesítőt még.
Következő mozzanat: készítettem 15 deka vaj, porcukor és citromlé keverékéből krémet Nem mértem a porcukrot meg a citromlét, hanem kóstolgatással állapítottam meg, mikor megfelelő. Kívülről bekentem a szirmokat alul-felül, közben forgatva és hűtőben dermesztve.A külső bevonás előtt forró késsel elsímogattam a vajas krémet minél egyenletesebbre.
A külső burkoláshoz   pillecukor bevonót készítettem,  melyet Ritánál  találtam.

Pillecukor fondant:  Hozzávalók:  14 deka pillecukor
                                                   28 deka porcukor
                                                     2 evőkanál víz
                                                     margarin a kenéshez (kb. 2 deka)
Ahogy én készítettem:
Margarinnal alaposan kikentem egy nagyobb porcelán tálat, beleraktam a pillecukrot, amely most halvány rózsaszínű volt, és a víz helyett mirelit bodzabogyó levét valamint citrom levét adtam hozzá, majd kis fokozaton melegíteni kezdtem időnként alaposan bemargarinzott fakanállal megkeverve. Nem vártam meg míg teljesen felolvad, kivettem és a még benne levő néhány "puklit" könnyen kikevertem belőle és már öntöttem is bele az átszitált(ehhez a porcukrot mindig át kell szitálni!) porcukor 2/3-át. A többi porcukrot apránként adagoltam hozzá, mindig ahogy a "tészta" kívánja. Amikor már nehéz keverni, úgy kell gyúrni, mint a tésztát. Akkor van kész, ha rugalmas gyurmaszerű - állagú anyagot kapunk.Nekem most kicsit több porcukrot felvett, talán a bodzabogyó leve miatt. Ha festékkel színezünk, akkor is másképpen viselkedik, erre érdemes odafigyelni. Amint elkészültem a fondanttal nylonzacskóba tettem és pár órát szobahőmérsékleten pihentettem.
Nyújtáshoz szilikonos sütőpapírral letakartam az asztalt és a nyújtófát vékonyan bemargarinozva nyújtottam. Étkezési keményítőt hintettem alá ha mégis néha ragadt. Nagyon jól lehetett nyújtani, vékonyra. Pogácsaszaggatóval köröket vágtam ki a fondantlapból és egészben hagyva vagy félbevágva ezekkel borítottam a virágszirmokat, picit bevizezve ragasztottam rá. A közepének régebbről maradt fehér fondantot sáfrányos szeklicével sárgára festettem és fokhagymanyomón préseltem rá. A leveleket kivágott ostyalapra ráragasztottam, a többféle zöld fondant még a kalocsai tortámnál maradt. A feliratot készen vett cukorbetűkből ráraktam és jöhetett az összeállítás. Eredeti tervem szerint az öt szirom közé helyeztem volna öt levelet, csakhogy így egyik tálcámra se fért rá. Ezért kapta ezt a formáját. És még hátra volt a csomagolás. Pincében, padláson sehol nem találtam megfelelő méretű dobozt, ezért fogtam a tortát, elvittem a boltba ahol a kedves boltos lányok találtak egy alkalmas tésztás dobozt. Aztán irány a buszmegálló: torta el (én nem).
Alig vártam, hogy  felhívjon a fiam tortaügyben. Csak este tudtam meg, hogy a torta épségben eljutott az ünnepelthez, akinek nagyon tetszett és finomnak találta. Hát ennyi a "reformtortám" története.


RKT  virág






































RKT - torta
     













2011. május 29., vasárnap

Doukissa - görög édesség

Doukissa 

Latsiánál akadtam rá itt. Könnyen, gyorsan elkészíthető, most éppen ilyen kellett.

Hozzávalók: 30 deka csokoládé
                    30 deka keksz
                    25 deka sótlan vaj
                     3 tojás
                     1 vaníliás cukor

Elkészítése: gőz fölött felolvasztottam az eltördelt csokoládét a vajjal. Mikor egynemű volt az elegy hozzáadtam a tojásokat és állandóan kevergetve felfőztem. Miután jól besűrűsödött, beleadtam az összetördelt kekszet és alaposan átkevertem az egészet. A tűzről levéve folpackkal bélelt tepsibe símítottam, majd kihűlés után hűtőbe tettem. Csak következő nap szeleteltem fel  kis kockákra. Annyiban tértem el Latsia receptjétől, hogy én a tojásokat felfőztem (valamiért nyers tojást semmiben nem bírok fogyasztani) és kis rumaromát is adtam bele.

Apró kockákra vágtam

Gyermaknap alkalmából vittem az unokáimnak és rokon gyerekeknek a szezámmagos szelettel együtt.
Mindkettőnek nagy sikere volt.
Doukissa és szezámmag szelet 

Mézes szezámmagos szelet

Mézes szezámmagos
Ezt az egyszerűen elkészíthető édességet a neten találtam :Itt
Gyermeknapra elkészítettem. Kicsit eltértem az eredeti recepttől, most leírom, ahogy én csináltam.

Hozzávalók: 250 gramm szezámmag
                   200 gramm aszalt sárgabarack
                   100 gramm aszalt szilva
                     50 gramm mazsola
                   4 evőkanál méz

A szezámmagot kicsit megpirítottam szárazon, majd a fele mennyiséget kávéörlőn megdaráltam. Az aszalványokat forró vízben megmostam, lecsepegtettem és apróra daraboltam. Aztán mindent összekevertem és a mézzel jól összegyúrtam. Eléggé lágy volt az állaga, ezért sütőpapírral bélelt kis tepsibe (18 x 24 cm-es) elterítettem és előmelegített forró sütőbe tettem negyed órára. Mikor kezdett pirulni a teteje kivettem és kihűlés után egy éjszakára hűtőbe került. Apró kockákra metéltem, mert többfelé kellett elosztanom. Gyerekeknek szántam, de jutott 1 - 2 kocka a felnőtteknek is. Sikere volt.

Mézes szezámmagos csemege

2011. május 26., csütörtök

Dinnyesüti, gombasüti

Ezt a kétféle sütés nélküli édességet tavaly készítettem gyermeknapra.
Hozzávalók - Dinnyesüti:   -  fél kiló kekszdara
                                        -  25 deka margarin
                                        -  25 deka porcukor
                                        -  rumaroma ízlés szerint
                                        -  1 evőkanál tortadara (barna)
                                        -  piros ételfesték
                                        -  zöld ételfesték (én folyékony Szilast használtam)
Elkészítés:   A kekszdarát, margarint, porcukrot, rumaromát összegyúrtam. Ha kissé száraz 1 - 2 kanál tej vagy víz segít rajta. A kész tésztát 60 - 40 százalék arányban kétfelé osztottam és a nagyobb részt pirosra színeztem majd belegyúrtam a tortadarát magoknak. Hat golyót formáztam belőle. A kevesebbet zöldre festettem, szintén hat részre osztottam és körbevontam velük a hat piros golyót. Hűtőbe tettem és csak másnap vágtam fel jó éles késsel, először félbe, majd minden felet négybe, így összesen 48 dinnyeszelet lett.


Íme a dinnye

Hozzávalók a gombasütihez.:  - fél kiló kekszdara
                                             -  25 deka margarin
                                             -  25 deka porcukor
                                             -  rumaroma
                                             -  babapiskóta szárának (1 kis csomag)
                                             - kevés olvasztott csokoládé
                                             - vajas krém az összergasztáshoz (10deka vaj 10 deka porcukor keveréke)
                                             -  maradék fondan
Elkészítés:  A kekszdarát, margarint, porcukrot, rumaromát összegyúrtam, majd kb. 6 cm átmérőjű teaszűrőbe nyomkodtam, így kapta a kalap a  formáját. Tönknek félbetört babapiskótákat vajas krémmel összeragasztottam, és vajas krémmel   ragasztottam rá a tönkre is, de kívülről is ezzel kentem be a kalapokat a fondantborítás alá.  Hűtőben tárolt maradék fondanttal borítottam a gombák egy részét, más részét kis vajjal megolvasztott csokival ecsettel bekentem. Pontos adatokat éppen azért nem tudok, mert a külsőhöz maradékokat használtam. Mikor elkészültem elszortíroztam négy felé, mutatósra becsomagoltam és elvittem gyermeknap alkalmából ajándékba az unokáimnak meg néhány rokon kisgyereknek. Na, volt ájuldozás meg kellő lelkendezés, én meg annak örültem, hogy ők örülnek. Mivel nekem nincs fotózási lehetőségem, ezért ahova vittem, mindenkit megkértem, hogy ha.... ha nem gond, és ha lehetséges,  ha legalább egy fotót kérhetnék majd róla....   többen megígérték, aztán amikor másnap telefonon érdeklődtem a fotó felől, egyik helyen gyorsan lefotózták a maradékot, de máshonnan is kaptam egyet, így meg tudom mutatni.

Gombasüti, dinnyesüti


   

2011. május 25., szerda

Keresztrejtvény torta

Tejszínes gesztenyetorta fiatalabb fiam születésnapjára. Nyolc tojásból piskótát sütöttem 23x23 cm-es szögletes formában. Ugyanebben a formában még 5 tojásból kakaós piskótát is sütöttem. Három csomag gesztenyemasszát egy zacskó híg habtejszínnel összekevertem (gesztenyemasszát előbb szobahőmérsékleten felengedtem). Négy deci tejben felfőztem egy csomag vanília pudingot és miután kihűlt hozzákevertem a tejszínes masszához, utoljára pedig 25 deka vajjal kihabosítottam. A sárga piskótát három lapba, a barnát kettőbe vágtam és egy sárga, egy barna sorrendben bekentem a krémmel és még kívülről is. A tetejére fehér fondantból nyújtott négyzetlapot helyeztem, amelyre idő hiányában most alkoholos filccel készítettem a négyzetrácsot és a feliratot. (Meg lehet csinálni olvasztott csokoládéba, vagy ételfestékbe mártott fogpiszkálóval is, kipróbáltam, de úgy sok időbe telt volna és nagyon kellett sietnem). Így a teteje most nem volt ehető, eltesszük emlékbe. Az oldalára 10 deka temperált csokoládét kicsit megmikróztam és 5 deka vajat hozzákevertem majd nyomózsákból nyomtam az oldalára. Nagyon nehezen ment, mert ez az elegy úgy viselkedett mint a stollverk cukor, nyúlt, a kézmelegtől megolvadt és hűteni kellett. Szóval nem éppen szépre sikeredett, de nagyon finom volt. Cukorgyöngyökkel dobtam fel egy kicsit. Kimaradt, hogy a krémbe rumaromát is tettem, a cukrot pedig nem mértem, hanem kóstolgattam közben.


Keresztrejtvény torta






2011. május 22., vasárnap

Joghurtos meggyes kocka

Fotó Innen
Hozzávalók:
6db tojás
6 ek.liszt
6ek.cukor
10dkg margarin
2-3ek.kakaópor
fél csg sütőpor
1ü meggybefőtt
6-7ek. a meggybefőtt levéből
A krémhez:
1csg epres pudingpor
2,5dl tej
2,5dl a meggybefőtt levéből
1ek cukor
1 kicsi natur joghurt
2dl tejszín
1ek. zselatin vízben feloldva
A tetejére:
1csg tortazselé
Elkészítés:
A tojások sárgáját a margarinnal és a cukorral habosra keverjük.
A lisztet,a kakaót és a sütőport összekeverjük.
A tojások fehérjét felverjük.
Ezután mindent óvatosan összedolgozunk,apránként hozzáadagoljuk a 6-7ek.meggylevet.
Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük és sütjük.
A krémhez a meggy levét a pudingporral,a cukorral elkeverjük és felfőzzük a tejjel.
Amikor eléggé kihűlt belekeverjük a joghurtot és a keményre felvert tejszínt és a feloldott zselatint.
A krém felét a tészta tetejére simítjuk,kirakjuk a meggyel,rásimítjuk a maradék krémet.
Betesszük a hűtőbe megdermedni kb 1órára.
Kivesszük a hűtőből és az elkészített tortazselével bevonjuk.
Hűtőben tároljuk,kb.2 óra múlva szeletelhető.


Ez a mutatós finom sütemény Vass Lászlóné Edit network oldaláról való. Jön a meggyszezon, friss gyümölccsel készítve egészségesebb. 


Ezt készítettem én
Sajnos rossz a fotó, nem adja vissza a valódi színeket. 

2011. május 19., csütörtök

Barbi torta

A torta "romjai", amit a bejegyzés végére szántam, de ide került.
Anna unokám 8. születésnapjára készült ez a torta.
Tészta hozzávalói: - 35 deka liszt,
                            - 25 deka cukor (én nádcukrot használtam),
                            - 25 deka vaj,
                            -  5 egész tojás,
                            - 3 evőkanál tej,
                            - 1 csomag sütőpor.
Krém hozzávalói:  - 4 dl meggylé,
                            - 3 dl tej,
                            - 2 csomag eperízű pudingpor,
                            - 6 - 8 evőkanál cukor,
                            - 25 deka vaj.
Elkészítés: A tészta hozzávalóit keverőtálba tettem és géppel egyszerre mindent alaposan kikevertem, majd három edényben egyszerre megsütöttem. Egy 22 és egy 18 cm-es kuglóf formába, valamint egy 14 cm-es átmérőjű  inox tálba elosztottam a tésztát, majd előmelegített sütőben jó 5 percig 170 fokon, 50 percig pedig 150 fokon sütöttem (nekem 10 percre alsó lángot is kellett kapcsolni). Az ilyen vajas piskóta féléket elég sokáig kell sütni, és a vége felé sütőpapírt tettem a tetejükre, nehogy megégjen. Miután kivettem a formákat a sütőből, rájuk borítottam 5 percre egy jó nagy zománcos tálat. Ez alatt meggyengültek és könnyen kijöttek a formákból.
Míg hűltek, elkészítettem a krémet: a meggylét és a tejet összeöntöttem és 6 evőkanál cukorral felfőztem benne a két csomag pudingport. Hideg vízben, kevergetéssel lehűtöttem ezután pedig géppel kihabosítottam a 25 deka szobahőmérsékletű vajjal.
A kihűlt tészták mindegyikét három lapba vágtam, megkentem a krémmel, még meggyszemeket is szórtam bele (de ez el is maradhat).
Következett az összeálítás: nagyság szerint egymásra raktam a megkent lapokat, alul a legszélesebb, legfelül ami inox tálban sült.Kívülről is bekentem krémmel, közepét keskenyen kivájtam és ide állítottam az előzőleg megmosott, folpackba szorosan betekert babát. És ment a hűtőbe másnapig, én pedig megcsináltam a borítás anyagát pillecukorból.
Pillecukor fondant készítése:
A Lidl-ben vettem 300 grammos rózsaszínű Marshmallow pillecukrot. Ezt egy jól kivajazott nagyobb porcelántálba tettem, két evőkanálnyi vizet öntöttem hozzá és felolvasztottam úgy, hogy többször megkevertem bevajazott fakanállal.Alacsony fokozaton kell csinálni, így nem fröcsög. Miután felolvadt hozzáöntöttem fél kiló átszitált porcukrot és jól összekevertem. Ezután a másik fél kiló átszitált porcukorból mindig csak egy-két kanálnyit adagoltam hozzá. Mikor eléggé összeállt szilikon lapra borítottam és a továbbiakban úgy gyúrtam, mint a tésztát szokás. Ehhez orvosi gumikesztyűt húztam, mert eléggé ragad az elején. Akkor van készen, mikor rugalmas, gyurmaszerű lesz az állaga. Nekem kb. 70 deka porcukrot vett fel. Nylonba csomagolva ő is hűtőbe került. Reggel szobahőmérsékleten tartottam felhasználásig.
Másnap elővettem a tortát és felforrósított késsel elsímáztam rajta a külső krémborítást. Mivel enyhén cakkosak voltak a kuglófformák, láttam, hogy még vagy 15 deka vajkrém kellene rá, hogy teljesen síma legyen. Én viszont úgy gondoltam, hogy akkor már túl sok lenne a krém és úgy nem szeretjük, tehát maradt így.
Szilikonos sütőpapírral beborítottam az asztalt, jól megvajaztam a nyújtófát, a fele mennyiségű fondantot először jól átgyúrtam, majd kör alakúra kinyújtottam, néha kis keményítővel meghintve. Mikor a körlap sugara a szoknya hosszának megfelelt késsel bevágtam és a baba szoknyája köré kanyarítottam, rásímogattam. Az összedolgozásoknál készen vett cukorszívecskékkel dekoráltam. A felsőrészt is rádolgoztam ügyelve, hogy ne látszódjék ki a folpack. Ja és azt elfelejtettem , hogy a külső borítás már ezen a tálcán történt, csíkokra vágott sütőpapíron, amit csak ki kellet húzni alóla.

Ime a kész torta

 
Barbinak kicsit testes, de legalább volt rajta ennivaló.Az unokámnak tetszett és finom volt.





2011. május 18., szerda

Hagyományos diótorta

Férjem születésnapjára most nem borított tortát, hanem egy régóta kedvelt, hagyományos diótortát sütöttem.
Receptjét kivágtam egy régi meglepetés magazinból, azt mellékelem ide:


































Majdnem teljesen így csináltam, ahogy itt le van írva. Először megmértem a tortatartómat, 22 cm széles, így 20 cm-esre állítottam be az állítható tortakarikámat. A bögrét két decisnek vettem, margarin helyett pedig vajjal kevertem a krémet.


Ilyen lett a diótortám


































Díszítésnek kész csokoládéfigurákat raktam. Középen kihagytam helyet, hogy oda majd csokiból kiöntöm az évszámot, de a hatfogásos ebéd megfőzése mellett erre már nem maradt idő. A család tudja, hogy az egy szál gyertya a hatvan feletti évet jelöli.
A torta nem volt túl nagy - régen nem csináltunk malomkeréknyi tortákat, és azt hiszem, a mostani árak mellett is majd szerényebbek leszünk. De rendkívül finom volt, talán nem véletlen nyerte el az akkori receptbeküldő "A legjobb recept" címet.
Én is merem ajánlani mindenkinek.

2011. május 17., kedd

Cici torta 2.


Cicitorta 2.
Az idei év első tortája egy kedves barátunk 50. születésnapjára készült.
Hat tojásból 8 ek. cukorral, 4 csomag puncs pudingporral szív alakú piskótát sütöttem. A mell formákhoz ugyanez a tészta fele adagból két kisebb inox tálban lett megsütve. A krémhez 7 dl meggylében 2 csomag puncs pudingport felfőztem és még forrón belekevertem 3 tojás keményre vert habját, majd kihűlés után 30 deka margarinnal kikevertem. Mind a szív alakú piskótát, mind a ciciket 3 lapba vágtam és a rákent krémre dobáltam meggybefőttet is. Két órára hűtőbe került, majd kívülről 15 deka vaj, 15 deka porcukor keverékével átkentem és egy éjszakára hűtőbe tettem.Mindez újév napján történt, és másnap reggel raktam rá a borítást, amit bolti pillecukorból,dupla mennyiségű hozzáadott porcukorból és 2-3 deka vajból meg némi kakaóporból gyúrtam. A  felirat és a melltartódísz dr.Ootker írókával készült. A jobboldali cicibe rejtettem egy kis műanyag flakont, abba 3 cent mézespálinkát öntöttem (ez volt a boszorkánytej"), amit szívószállal lehetett meginni. Nagyon tetszett az ünnepeltnek és a vendégeknek is. A felesége meg a felnőtt gyerekei már hónapok óta titokban szervezték a meglepetés bulit, úgy hogy pótszilveszterre hívták az ünnepeltet. A meglepetés sikerült, a hangulat remek volt, az ünnep egyik fénypontja lett a "pajzánkodás" a cicitortával. Barátunk valóban tejre számított, és jól megköhögtette a torkára szaladt pálinka. Az "akció" videóra lett véve taps és éljenzés közepette. Megígértem, hogy a következő tortát kíméletesebbre csinálom  - mondjuk ötven év múlva.


Cicitorta 2.

 Kicsit rózsaszínes volt a piskóta a pudingportól. Hogy a betűk miért pirosak most?  Fogalmam sincs. Végre fekete lett, de ami eddig piros volt, azt nem tudom feketére , csak ha újra írnám az egészet.


Felvágva

2011. május 15., vasárnap

Színes pohárkrém

Színes pohárkrém
   
Ezt az egyszerűen, gyorsan elkészíthető olcsó receptet egy 2006-os "fanny" magazinban találtam és azóta évszaktól függetlenül rendszeresen elkészítem - főleg, ha gyorsan kell valami desszert.
Ezen a hétvégén valami nincs rendben a derekammal, elég nehezen mozgok, ezért esett most rá a választás.
Hozzávalók:  - 1 citrom reszelt héja és leve,
                    -  4 kispohár natúr joghurt (én 4 x 250 grammosat használtam)
                    -  20 deka meggy (nekem most mirelit volt) vagy eper, ribizli, egyéb gyümölcs
                    - 2 - 4 kanál porcukor (ízlés szerint)
                    -  2 teáskanál kakaópor
                    -  3 teáskanál kókuszreszelék
Elkészítés: Három tálba elosztjuk a joghurtot és mindegyikbe keverünk porcukrot. Az első tálba még beleadjuk a kakaóport, csomómentesre keverjük és behűtjük. A második tálba belekeverjük a citrom héját, levét meg a reszelt kókuszt és szintén behűtjük. A harmadik tálba belekeverjük a pürésített meggyet vagy amilyen gyümölccsel készítettük és ez is mehet kis időre a hűtőbe. Négy poharat előhűtünk és ezekbe rétegezzük egymásra a különböző színű krémeket.
Ilyen csíkos lesz
Amióta ráakadtam erre a receptre, azóta nem veszek kész gyümölcsös joghurtot, hanem mindig én csinálom. Lehet friss gyümölccsel, mirelittel, vagy akár befőttel is készíteni. Érdemes kipróbálni.

Négy nagy pohárral lett.
  

2011. május 10., kedd

Olvasóim készítették

Már előfordult, hogy némely rendszeres olvasóm elkészítette a blogomban talált szimpatikus receptet.
Tamás Edit a gesztenyebombát mindjárt dupla adagból csinálta és fotóját is elküldte.


Edit gesztenyebombája
 Látod Edit, nem ördöngösség. Nagyon jó lett, várom a következő konyhai ügyködésed fotóját.
xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
Jéri Lilla csokoládéval bevont marcipánnal töltött aszalt szilva és barack bonbonokat készített a receptem alapján. Nagyon jól sikerültek Lilla bonbonjai! Eperrel is készült, külső bevonáshoz pedig fehércsokit is használt.
Lilla bonbonjai

Lilla másik sikerélménye a Moszkauer (moszkvai teasütemény) elkészítése volt, ami épp olyan, mint "lönni köll", és elmondása (meg a vendégei) szerint nagyon finom volt.
Moszkauer Lillától

Gratulálok Lilla! Csak így tovább!  :)
xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
A facebook csoportomba kaptam a következő bejegyzést:
Elkészítettem Tortafüggő Marisz Hanklis erdélyi kelt süteményét. Nagyon finom lett.
Kiss Imréné Magdi Hanklis süteménye
Magdi! Örülök, hogy ilyen jól sikerült, és finomnak találtátok ti is.
xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
Andi Brigán a facebookon kedvelte meg a Mekis fánkom receptjét, és még a farsangi szezonban el is készítette. Nagyon jól sikerült, szerintem szebbek lettek, mint az enyéim.
Megmutatom az Andi által feltöltött fotót:
Brigán Andi mekis fánkja
Andi, köszönöm, hogy tőlem választottál receptet, és gratulálok az ügyességedhez!
xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
Kiss Imréné Magdi ismét elkészítette a Szarvasi Szilvanapokra küldött receptemet, a   Szilvás kölespitét.  Jól sikerült neki, finomnak találták. Köszönöm, Magdi! :)

Szilvás kölespite

2011. május 9., hétfő

Felhőszelet

Feketepillangónál láttam meg először ezt a krémeshez hasonló süteményt. A receptet elolvasva fontolgattam, hogy neki merjek-e fogni? Ugyanis a tésztáját tepsi hátán lapokban kell sütni, ezzel kapcsolatban pedig nekem csak egyetlen sikertelen tapasztalatom van. Van már huszonöt éve is, hogy olyan süteményt választottam könyvből - nem valami szájbarágós leírás volt hozzá - én jól megsütöttem szép pirosra, aztán darabokban lehetett a tepsiről leszedni. Megettük édes laskának, aztán messze kerültem az ilyen receptek olvasását is. Mostanáig. Most pedig úgy döntöttem, hogy megpróbálom.

Tészta hozzávalói: 25 deka liszt, 10 deka porcukor, 1 tojás meg egynek a sárgája, 1 evőkanál rum, 1 kiskanál szódabikarbóna, 5 deka margarin (én vajat használtam), 1 evőkanál méz (ezt kifelejtettem).
A tésztát összeállítottam, nylonba csomagoltam és be a hűtőbe, én pedig irány a net, a süteményes fórumok, hogy megtudjam másoknak mi a tapasztalata felhőszelet ügyben. Hasznos tanácsokhoz jutottam, amiket betartva sikeresen megsütöttem a lapokat.
A tésztát kettőbe vágtam, a nagy gáztepsim hátlapjához kettő darab szilikonos sütőpapírt szabtam, egyiket mindjárt a tepsire raktam és azon nyújtottam el a tésztát. Mivel a mézet kifelejtettem könnyebb volt nyújtani, de azért helyenként foltozni kellett, ám a nyújtófával egyenletesre tudtam igazítani. Előmelegített villanysütőben 200 fokon 5 percig sütöttem, ebből az utolsó két percet alsó lángon. Kivéve a papírral könnyen áthúztam egy deszkára, a tepsi hátára pedig máris rá a nyers lap, amit addigra a másik papíron méretre kinyújtottam. Ezen a második lapon előre bejelöltem a kockák helyét (nem vágtam át teljesen a tésztát), miután kisűlt és langyosra hűlt     könnyen lehetett formás kockákra vágni.

Krém hozzávalói: 1 liter tej, 2 evőkanál liszt, 2 csomag főzős vanília puding, 3 tojássárgája, 20 deka margarin (én vajat használtam), 15 deka cukor, 2 zacskó vaníliás cukor, fél liter Hulala tejszín (én zacskós tejszínből csináltam).
Készítéskor a lisztet, pudingport, tojássárgákat kis tejjel elkevertem, majd fokozatosan hozzáöntve a többi tejet állandóan kevergetve sűrűre főztem. Hideg vízbe állítottam a lábost hűlni, időnként megkevertem hogy ne bőrősödjön. Közben a vajat kikevertem a cukorral, vaníliás cukorral és a kihűlt krémmel összevegyítve géppel jól kihabosítottam.
A hűtőböl kivettem a tejszínt és  habbá vertem egy kanál porcukorral meg két csomag habfixálóval (habfixálót a szomszédból kellet kérnem, de úgy láttam most szükséges bele, hogy megfelelően kemény állagú legyen a hab.
Összeállításkor az alsó tésztalapon ecsettel szétkentem 2 evőkanál rumot, így raktam rá a pudingos krémet szépen egyenesre igazgatva, erre került a tejszínhab szintén elsímogatva, az előre elkockázott tésztalapokat egyesével raktam a tetejére. Szitáltam rá porcukrot és éjszakára hűtőbe tettem.
Tálalás előtt a kockák mentén felszeleteltem.


Felhőszelet felszeletelve
Felhőszelet
 Nekem laposabb lett mint az eredeti képen edesillatokakonyhabol.blogspot.com, de én nagyobb tepsit használtam és szeletre több lett, 24.(Időnként szoktam vinni házisüteményt idős, beteg rokonoknak, ismerősöknek.) A porcukor kicsit ráolvadt a hűtőben, de összességében jól sikerült, mindenki szerint finom volt és máskor fogok sütni.

2011. május 4., szerda

Csokitorta

Csokitorta
Nagy a család - ha már a testvérek gyerekeit, unokáit is számolom -, szinte minden hétre esik valamilyen ünnep a születésnaptól a házassági évfordulóig.
Amióta tortázás a hobbim, az ilyen alkalmak nagyon jól jönnek nekem, részemről mindig ez az ajándék. Igyekszem előre kipuhatolni, kinek milyen íz a nyerő, melyik a kedvenc tortája. Az én rokonságomban a csokoládétorta messze vezet az egyéb torták előtt. Mivel én is szeretem, csinálni is szeretem - jókat nyalakodok közben.
Ez a csokitorta egy rokon fiatalasszony  "összevont" ünnepeire készült meglepetés ajándék.
Egy szögletes tepsiben öt tojásból kakaós piskótát sütöttem, és egy ettől kisebb szögletes tepsiben négy tojásból ugyanilyet. Mindkettőt két lapba vágtam és csokoládépudingból főzött vajas krémmel töltöttem, melybe még egy tábla reszelt csokit is belekevertem. Alulra a nagyobb, rá a kisebb tortalapok kerültek, szélüket egyenletesre körbevágtam, sarkokat kicsit lekerekítettem összeállításkor. Kívülről gőz fölött kis tejjel és némi olajjal felolvasztott csokoládéval öntöttem le, de a bevonó kicsit hígra sikeredett (nem mértem a hozzávalókat, csak gondolomra készült), ezért mikor rádermedt átlátszott, úgyhogy még kellett csokit olvasztanom, amit ecsetel kentem főleg az "átderengő" helyekre, de nem valami szép lett még mindig a kinézete, ezért gyorsan egy villával keresztbe-hosszába meghúzogattam. Olvasztott fehér csokiból vágtam ki szíveket, meg virágokat dekorációnak. A rózsához kis maradék krémmel összegyúrtam a piskóta esedéket gömbbé, bevontam rózsaszín pillecukor fondanttal, még szirmokat, leveleket is csináltam hozzá. És még egy kis tábla tejcsokit felolvasztottam  épp csak annyi vajjal ami "megfogja", elkevertem és nylon zacskó sarkából az éleket, oldalát, valamint a szíveket kicsit díszítettem vele.
Csokitorta

Csokitorta
A díszítéssel a hibákon sokat lehet javítani. Tetszett az ünnepeltnek és finom volt.

2011. május 1., vasárnap

Yasmine hamis marcipánja

Időnként bekukkantok Yasmine blogjába, jó dolgok vannak nála. Néhány hete "beleszerettem" a Hamis marcipán desszertjébe, http://yasmine-bazarja.blogspot.com/2011/03/hamis-marcipan.html ,de nem volt itthon zöld mandulaaroma és folyton elfelejtettem venni, ezért csak most került sor az elkészítésére. Semmit nem változtattam rajta, de azért leírom.
Hozzávalók: 70 deka kristálycukor, 1,5 deci tej, 38 deka liszt, melynek fele finom, fele rétesliszt, 25 deka margarin, egy púpozott evőkanál kakaópor, kevés zöld színű mandulaaroma.
Elkészítése: a cukrot és a tejet egy lábosban főni tesszük, kavargatjuk, hogy a cukorszemcsék teljesen elolvadjanak. Majd hozzáadjuk a lisztet és kavargatva addig főzzük, míg hólyagokat vet. Ekkor levesszük a tűzről és belekeverjük a margarint. Mikor teljesen elolvadt, ketté osztjuk a masszát és egyik felét a kakaóval, másik felét a mandulaaromával megszínezzük. Egy tálcát kibélelünk alufóliával és beleöntjük a barna masszát, vizes késsel szépen elsímogatjuk, utána ráterítjük a zöld masszát, ennek is a tetejét elegyengetjük. Mindezt gyorsan kell tenni, mert hamar megköt a massza. Így hagyjuk szikkadni hűvös, szellős helyen fél napig.

Tálcán szikkad
Aztán  éles késsel felmetéljük kis kockákra és máris fogyasztható. Elég tömény édesség, sok nem kell belőle egyszerre. Jól zárható dobozban sokáig eltartható.

Lehet, hogy túl nagyokra metéltem

Pogácsaszaggatóval is vágtam ki néhányat
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...