Összes oldalmegjelenítés

2011. április 29., péntek

Házisajt - királyi esküvővel

Sok mindent csinálok házilag a tésztától a reuma kenőcsig. Sokan tudják ezt rólam, ezért küldött egy kedves rokonunk emailban házi sajt receptet. Sikerült friss tehéntejet szereznem és elkészítettem.
Hozzávalók: 1 liter tej, fél kiló túró, 6 deka vaj, 1 egész tojás, 1 kávés kanál só, 1 kávés kanál szódabikarbóna.
Készítése:  a túrót áttörjük a felforrósított tejjel és öt percen keresztül főzzük. Nyomás nélkül leszűrjük róla a savót majd lábosba téve a vajjal, sóval, tojással, szódabikarbónával jól elkeverjük és óvatosan kevergetve negyedóráig főzzük. Akkor jó, ha már elválik a lábostól. Tetszőleges formába tesszük és mire kihűlik (kb. két óra) már reszelhető is. Ez a natúr változata, de ízesíthető tetszés szerint zöld fűszerekkel, köménymaggal, fokhagymával, stb.  

Kisebb kapcsos tortaformába tettem
Hatvan dekánál több lett a kész sajt súlya, nekem nagyon finom, de a reszelés nem igazán sikerült. Megpróbálok egy darabot kis időre a mélyhűtőbe tenni, hátha úgy reszelhetőbb lesz.
A konyhai munkáimnál többnyire elvagyok a magam csendességében, nem kell tv, rádió, de most kivételt tettem. Direkt a királyi esküvő idejére időzítettem a sajtgyártást. Engem sem hagyott hidegen ez a jeles esemény, úgyhogy kevergetés közben őket figyeltem a tv-ben.
Elmélázva csodáltam a násznép hölgyeinek ruhakölteményeit, kalapkreációit. Kicsit furcsálltam Erzsébet királynő "sárgáját", de talán a vidámságot, derűt akarta jelképezni vele. Aranyosak voltak a kis koszorúslányok- fiúk, a menyasszony pedig nagyon tetszett aránylag szolid, visszafogott mégis csodás ruhájában. (Közben kevergettem, nem égett le a sajt).
Az internet már megtelt az esküvőről készült fotókkal. Én is mellékelek néhányat.


Melyik kalapot válasszam?

Még a boldogító igen előtt

2011. április 28., csütörtök

Gólyás torta


Gólyás torta

Még mielőtt valaki megkérdezi, hogy ilyen tortát nem kisgyereknek szoktak-e csinálni, a válaszom: igen.
Ilyen tortát szerintem lehet készíteni újszülött érkezésekor, kisgyerek születésnapjára, én mégis a harminckilenc éves fiamnak kedveskedtem vele.
Kétszer négy tojásból sima piskótát sütöttem, kihűlés után mindkettőt két lapba vágtam.
Sajnos fogalmam sincs mi ennek a krémnek a neve, vagy kinek az oldaláról van? Ha valaki felismeri sajátjaként, jelezze és én megköszönöm neki, mert nekünk ez nagyon bevált, és csak ajánlani tudom mindenkinek.
Csokis krém: 150 gramm jó minőségű étcsoki (én 75% -osat használtam), 250 gramm vaj, 2 ek kakaópor, 2 ek kristálycukor, 2dl tejszín, kis rum -ezek a hozzávalók.
Krém elkészítése: az étcsokit eltördeltem és vízgőz fölött olvadni tettem, hozzáadva a kakaóport, cukrot, a puha vajat, kb 3 centnyi sütőrumot. Állandó keverés mellet mindent összeolvasztottam, végül beleöntöttem a tejszínt(én zacskós féltartós tejszínt használok). Ekkor levettem a tűzről és elektromos habverővel folyamatosan keverve 2-3 perc alatt felhabosítottam.Két órát hűtöttem majd megkentem vele a piskóta lapokat, minden réteg krémre áztatott mazsolát szórva. A külsejét is vékonyan körbekentem és most egész éjszakára ment a hűtőbe.
Következett a bevonat készítése.
http://lenke-torta.lapunk.hu/ (Földi Lenke wblapja) a viasz tortabevonót választottam.
Viasz tortabevonó: 2 pohár porcukor, 2 pohár tejpor, 1 pohár sűrített tej, késhegynyi vaníliás cukor.
Én decis poharat használtam, tubusos sűrített tejet és mivel barna színűt akartam, 1 evőkanálnyi tejpor helyett jó minőségű holland kakaót tettem. Ezeket csak össze kellett gyúrni és kész (nylonban a konyhában hagytam másnapig).
Elővettem a mindenféle színű maradék fondantjaimat(melyeket külön-külön bezacskózva egy fedeles műanyag dobozban a hűtőben tárolok) és nekifogtam a dekorációnak. A gólyát először papírra kirajzoltam, kivágtam és a kissé megmikrózott, kinyújtott fondantra téve a sablont - kivágtam. A fát, kéményt, napocskát, stb. csak úgy sablon nélkül késsel, pogácsa szaggatóval, flakon kupakkal, miegymással alakítottam ki, és tálcára téve a spájzban éjszakáztak.
Reggel a viaszt kicsit átgyúrtam, kinyújtottam, nyújtófával a tortára helyeztem, előbb a tetején, majd az oldalán jól rásímogattam. Majd a gólyát és a többi dekorációt egyik oldalukon vizes ecsettel meghúzgáltam és helyükre ragasztottam.  Dekor tollal ráírtam a feliratokat és már mehettem is a szomszédasszonyért, hogy jöjjön lefényképezni.
Aztán eljött a dél is, az ebéd vége is, amikor a fiaméknál asztalra került a torta. Na, volt nagy ujjongás!
Amióta formatortázás a hobbim (közel egy éve), az unokáim mindig izgatottan várják a családi ünnepeket, hogy ki milyen tortát kap. Ezért is volt jó ez a témaválasztás, mert a lányok teljesen odavoltak, főleg a kisebbik. Alig győztünk válaszolni a sok kérdésre: "és mért egyforma színű a gólya cipője meg a sálja?.. és repültek a pillangók?... meg a katicabogarak!... és apunak csak egy füle volt?..." Még napok múlva is lelkesen mesélte mindenkinek apukája születésének a történetét - melynek hitelességét főleg én tanúsíthatom.
Szerintem az ilyen percek adják életünk értelmét.
A torta gyorsan elfogyott, a család véleménye szerint ez mindenképpen el lett találva.
Gólyás torta


Ezzel a tortával neveztem a webcukrász lap online tortaversenyén. Örülök az oklevélnek és a lehetőségnek, hogy indulhattam.


2011. április 27., szerda

Piskóta

Az egyik legelterjedtebb torta tészta. De önálló süteményként is megállja a helyét. Gyerekkoromban gyakran volt az ünnepi sütemény piskóta, melynek fele adagjába kakaót kevertek és megcsurgatták vele a tepsibe öntött sárga tésztát, így a kettő összesült, felmetélve szép foltos lett.
Piskótát sütni nem nagy kunszt, mégis nagy odafigyelést igényel, hogy tökéletesre sikerüljön. Állagát befolyásolja az alapanyagok mennyisége, minősége, a sütés hőfoka, de mint nemrégen megtudtam, még a holdállás is.
(Pl.a holdnaptár szerinti kos nap melegnap, s az ilyen napokon minden hamarabb sül, könnyebben megpirul, megég.)
Nagyon sok piskóta recept van a süteményes könyvekben, meg az interneten.
Gabriella kreatív konyhájában  http:// gabriellakonyhaja.blogspot.com tökéletes piskótaleírást találtam, gyakran én is így sütöm.
Kimérem a hozzávalókat: 1 tojáshoz 2 deka cukrot,  2,5 deka lisztet, lazítóanyag nem kell bele.
A tojásfehérjéket fele cukorral keményre felverem - én mindig teszek bele egy csipet sót és pár csepp citromlét vagy ecetet, hogy ne essen össze a tojáshab. A tojássárgákat a többi cukorral fehéredésig keverem, utoljára pedig mindent összevegyítek: tojáshabot, sárgájakrémet és a lisztet, amit mindig szitálva adom hozzá(ezzel lazítom az állagát, egyúttal kiszűröm az esetleges szennyeződéseket - egyszer zsákfoszlányokat találtam a lisztben).Több helyen olvastam, hogy a tojáshabot óvatosan keverjük bele, nehogy összetörjön! Ez annyit jelent, hogy nem szabad gyorsan, durván keverni, de igenis hogy szét kell oszlatni, hogy homogénné váljon a tészta, különben a megsűlt piskótában fehér foltok lesznek.
Régebben Horváth Ilona szakácskönyvéből készítettem: 6 tojáshoz 6 evőkanál por-vagy kristálycukor(én inkább kristálycukrot használok) és 6 púpozott evőkanál rétesliszt (a liszt azért púpozott kanál, mert a cukor nehezebb mint a liszt és ebben a receptben a liszt és a cukor azonos súlyú kell legyen), és késhegynyi szódabikarbóna.
A vizes piskótát Tortaimádóhttp://www.tortaimado.hu/search/label/Alaptészták%20receptjei blogjából néztem ki: 4 tojássárgáját 25 deka porcukorral alaposan kikeverünk, fokozatosan beleadagolva 8 evőkanál vizet, majd hozzáadunk 20 deka lisztet amelybe egy késhegynyi szódabikarbónát kevertünk, végül beleforgatjuk a 4 tojás keményre felvert habját. Ha tojás szűkében vagyok, mindig ezt választom. Egyébként tortaimádónál sokféle alaptészta recept van, még gluténmentes is. Sokat járok hozzá, már szándékomban állt megszólítani, de vagy technikai okok miatt (számítógépes ismereteim), vagy idő hiánya miatt ez még nem történt meg. Pedig ha nagyot kiáltanék, lehet hogy úgy is meghallaná, hiszen itt van a "szomszédban".
Kakaós piskótát én úgy készítek, hogy 1-2 kanál lisztet ugyanannyi kakaóval helyettesítek.
Több piskóta receptet nem sorolok fel. A különféle tortáknál megadott piskóta variációkat általában be szoktam tartani. De újabban kezd elterjedni, hogy a liszt bizonyos százaléka helyett tegyünk étkezési keményítőt. Néhányszor már kipróbáltam, hát el nem rontotta, de jelentős különbséget nem észleltem.
A piskóta sütést ajánlatos a sütő bekapcsolásával kezdeni, hogy ne kelljen várni a tésztának.
Minden hozzávalót külön edénybe mérjünk ki és jó, ha nincs más az asztalon, mert ez is akadálya lehet a tökéletes piskótának. Én egyszer úgy jártam, hogy a lisztes tálra tettem a süteményes könyvet. A sütő üvegén át láttam, hogy gyönyörűen emelkedik a piskótám. Aztán mikor kivettem, rögtön összeesett. Azonnal rájöttem, hogy kimaradt a liszt (de nem dobtam ám ki, hanem megettem - többszöri nekifutásra, mert nagyon édes volt).
Az internet különböző helyein több piskótasütési praktikát olvastam. Például, hogy a liszt szitálásakor a szitát ne ütögessük az edény oldalához, mert akkor nem jön fel a tészta. Még nem figyeltem meg, hogy ez valóban így van-e?


Egészséges, boldog tojások

Abban viszont lehet valami, hogy mindig egy irányba keverjük. Minden az óramutató irányával megegyező forgás energiát ad, a fordított irány energiát von el. Ezt betartom, mindig jobbra keverem.
Még a tojásról szólnék.Semmi kifogásom a Tescós tojás ellen, de süteménynél előnyben részesítem a kapirgálós tyúktojást, amit folyó víz alatt mindig megmosok és szárazra törölgetek.
Piskótát mindig előmelegített sütőben mérsékelt "tűznél" süssük - ez is egy jó tanács egy süteményes könyvből, olyan nesze semmi...Ma már annyiféle sütő létezik, mindegyik más . A gázsütőm a tészta alját megégeti, villanysütőnél alsó-felső lángot egyaránt használnom kell. A légkeveréseshez pedig nem tudok hozzászólni. De mindegyikhez van használati utasítás, amelynek tanulmányozása után legtöbbérő a saját tapasztalat.
Sajnos piskóta fotókat nem tudok bemutatni.Talán egyszer majd megoldódik a fényképezési gondom.

2011. április 26., kedd

Cici torta 1.

Cici torta 1.
Ezt még tavaly nyáron csináltam az idősebb fiam névnapjára, ezzel vendégelte meg az őt felköszöntő munkatársakat.
Tésztája sima piskóta volt, melyet kétszer hat tojásból szögletes tepsiben sütöttem. Papírsablonnal vágtam szív alakúra, főzött csokoládé krémmel töltöttem, a ciciket müzlis tálkákba rétegeztem a krémmel, kicsit kifagyasztottam és utána kerültek rá. Tejporos tortabevonót ribizli lével és kis kurkumával színeztem, meg kevés kakaóporral, ezzel terítettem be. A melltartó Dr.Oetker írókával készült, ennyi lett egy tubusból. Mivel nyár volt, a nagy meleget elég nehezen viselte, kissé megereszkedett rajta a "bőr", de miután elkészült, nem mertem hűtőbe tenni mert tartottam tőle, hogy "izzadni" fog. De elkészülte után három órával már vittem is. A többségében férfi kollégáknak tetszett és ízlett is. Engem is megkínáltak, én kicsit édesnek találtam, mivel a bevonó massza a sok porcukortól igen édes, most a krém is édesebb lett mint szokott mert nem volt otthon nádcukrom és répacukorral készült Nem fogyott el egyszerre, a maradékot hűtőbe tették, ilyenkor némileg vizesedik, ami csak esztétikai hiba, és akkor fordul elő, ha a fondant alá pudingos vagy tejszínes krémmel van kívül bekenve a torta.  

Cici torta 1.
  


2011. április 24., vasárnap

Bárányka torta

Mivel az idén egybeesett a húsvét és kisebbik unokám születésnapja, olyan tortát akartam, amely a húsvéthoz is kapcsolódhat. Nézegettem a neten a nyuszikás és báránykás tortákat. Mivel az állatfigurák megformálásához nem sok érzékem van, a nyuszikásat hamar elvetettem.
A barika torta kivitelezését pudingos charlott-al oldottam meg. Ehhez kétszer öt tojásos piskótalapot sütöttem a nagy gáztepsimben. Péter Jánosné süteményes könyvében a piskótatekercs receptje: ahány tojás, annyi evőkanál cukor és eggyel kevesebb kanál liszt (a liszt a könnyebb tekerhetőség miatt kevesebb).
Amikor a második tepsihez készülődtem, a tojások szétválasztásánál egy -a negyedik- belezuttyant a fehérjés tálba, úgy hogy teljesen elterült a sárgája. Most inkább egybe öntöttem mindent és úgy készítettem, tehát egy edényben együtt vertem fel a tojások sárgáját, fehérjét meg a cukrot. Kicsit hosszabb ideig tartott, de nagyon jól sikerült. A piskótalapokat melegen sütőpapírral feltekertem és elkészítettem a krémet.
Két csomag csokoládés pudingport nyolc deci tejben nyolc ek. cukorral sűrűre főztem. A tűzről levéve miután kicsit hűlt,belekevertem öt deka tördelt keserű csokit, amikor pedig teljesen kihűlt akkor jól kihabosítottam géppel húsz deka lágy vajjal. Fontos megvárni, hogy a puding hideg legyen a vaj hozzáadásakor, mert  melegen megolvasztja a vajat és híg lesz a krém állaga. Ezt már megtapasztaltam egyszer, és akkor Hadarik Rita segített (Rita konyhája) helyrehozni. Épp chaten volt a facebookon és azt tanácsolta, hogy kevés vízben feloldott étkezési zselatint keverjek a krémhez.(A már hideg pudingos krémhez úgy kevertem az egy deci vízben feloldott egy evőkanál zselatint, hogy először kevés krémben eloszlattam és ezt vegyítettem a többihez.)
Visszatérve a báránykámhoz: az elkészült krémmel megkentem a piskótalapokat, feltekertem és két órára hűtőbe tettem. Egy ovális jénai tálat és egy müzlis tálkát kibéleltem folpackkal úgy , hogy jól lelógjon körben. Felszeleteltem a piskóta rudakat és kiraktam a tálak alját és oldalát úgy, hogy minden sort még megkentem a pudingos krémmel, valamint szórtam közé áztatott mazsolát is. Mikor megteltek ráhajtogattam tetejükre a folpack szélét és így kerültek éjszakára ismét a hűtőbe.
Másnap az ovális jénai tál tetejére rászabtam egy ostyalapot és erre borítottam ki a tál tartalmát, a müzlis tálat kiborítva pedig kézzel még kicsit formáztam a barika fejét mielőtt a törzshöz illesztettem.
Most készítem el a borítás anyagát, az ún. viaszt. Ezt földi Lenkénél találtam (lenke-torta.lapunk.hu) és már egyszer csináltam, nagyon bejött
A recept szerint két pohár porcukorhoz két pohár tejport és egy pohár sűrített tejet adunk, kis vaníliás cukor, összegyúrjuk és kész is. Én decis pohárral mértem a  hozzávalókat csakúgy mint első alkalommal, mégis valami prücök történt, mert nagyon lágy lett. Hamar rájöttem az okára: míg első alkalommal tubusos sűrített tejet használtam, most üvegeset vettem, ami jóval hígabb volt. Volt még vagy öt dekányi tejporom, de nem sokat javított az állagán, a tortát pedig minél előbb be kellett fejeznem, mert még az ebédet is meg kellett főznöm. Tehát azt találtam ki, hogy kevertem hozzá vajat és nyomózsákból "gyapjaztam" Dórika barikáját. Erre is van pontos recept, de én nem mértem most semmit, hanem gondolomra, meg próbálgatással oldottam meg. Fondant maradékokból beborítottam a fejet, csináltam virágot, pillangót, a füvet egy erre a célra használt fokhagyma nyomóval készítettem. Két babapiskótát kettétörtem, bevonva ezek lettek a lábak. Felirat, gyertyák és kész.

Bárányka torta

Dórika barikája

2011. április 18., hétfő

2011. április 14., csütörtök

Gumicukor házilag

Gumicukor házilag


Szeretjük a gumicukrot, de csak módjával vásároltam, mert nem a legegészségesebb édességek közé sorolom. Így nagyon megörültem amikor Tücsök Bogár blogjában (http:// tucsokbogar.blogspot.com/2010/09/gumicukor-hazilag.html) felfedeztem, hogy otthon is elkészíthető, mégpedig gumiarábikum nélkül.
Kell hozzá 3 x fél liter különböző színű szűrt gyümölcslé. Én a sötétlilához bodzabogyót vettem elő a fagyasztóból, a pirosashoz piros ribizlit, a sárgás pedig őszibarack befőtt leve. A fagyasztott gyümölcsöket (mindkettő kisebb fajta margarinos dobozban volt, súlyát nem tudom) felengedtem, kicsit összecsócsáltam és mérőedénybe szűrtem a levét, vizet hozzáöntve szabályoztam a színét. A bodzából nem kellett mind, mert az nagyon fog. (Nem tartozik szorosan a témához, de a bodzabogyó magja mérgező, nem fogyasztható!) A befőttlét csak leszűrtem.
Megkóstoltam őket és a ribizlishez kevertem némi cukrot, a bodzáshoz citromlét  facsartam, majd külön-külön mindhármat egy-egy tasak 25 grammos  étkezési zselatinnal forrásig hevítettem, időnként a habját leszedtem,közben kevergettem.
Előbb már folpackkal kibéleltem három fagyis dobozt (szögletes, azt hiszem kilós) és a zselatinos leveket beleöntöttem, majd kihűlés után hűtőbe kerültek egy éjszakára.
Másnap fél liter tejet két evőkanál cukorral és két tasak vaníliás cukorral elkevertem és ebben is forrásig melegítetem kevergetve egy tasak zselatint, és vártam hogy kihűljön. Addig pedig a már megdermedt színes zselatinokat a folpackal könnyen kiemeltem a dobozból és cikk-cakk ollóval kb. két centis kockákra szabdaltam és egy nagyobb jénai tálba vegyítve leraktam.


Erre ráöntöttem a hideg zselatinos tejet és fél napra ismét a hűtőbe tettem. Dermedés után először kiszúróval kezdtem mintázni, de nagyon nehezen jött ki belőle, lassan haladtam, sok volt az esedéke (amit mindet megettem), ezért inkább hullámos késsel apróbb négyzetekre, háromszögekre, stb. vagdaltam. Elég jól sikerült, de legközelebb azért kicsit intenzívebben fogom ízesíteni a gyümölcsleveket és ha sikerül agaragar port szereznem, megpróbálom azzal, hátha keményebb-rugalmasabb lesz az állaga.



Azért persze ne számítson senki az iparilag előállított ízekre, színekre. De nem is az volt a cél. Már küldtem belőle az unokáimnak is. remélem, megdícsérnek érte.





2011. április 10., vasárnap

Blogolás

Még egészen "új" voltam az interneten amikor e-mail fiókot akartam nyitni, de egyúttal valahogy blogot is nyitottam. Persze nem tudtam vele mit kezdeni, de ha már megvolt nem töröltem, majd lesz vele valami. No ezen a télen végre úgy gondoltam, hogy megértem a blogírásra. És uccu! Nekifogtam. Vagy inkább csak volna. Mire az első bejegyzést összehoztam, többet izzadtam mint júliusban paprika kapáláskor. Hát nem is olyan egyszerű a blogolás annak aki csak magyarul ért, nem ismeri a számítógépes szakkifejezéseket, de még a betűket is keresni kell. Ezen a részen nálam teljes sötétség. Segítségem nem lévén az internetről tanulom az internetezést. Találtam egy kezdőknek nyitott klubot, beléptem, ott volt az ajánlás hogy "Hívd meg ismerőseidet". Mindjárt gondoltam 2-3 személyre, akik bizonyára örömmel veszik ha itt gyarapíthatják számítógépes ismereteiket. Csakhogy a nekik küldött meghívót a címtáramban lévő mind a 67 ismerősöm megkapta, akik között profi netezők is vannak. Ennek a bakinak sikerült utánajárnom, de nem mindig jövök rá mi a bibi. A blogom se éppen úgy néz ki ahogy akarnám: a fényképek önálló életet élnek és ugrálnak ahova ők akarják. Nem tudok egymás alá felsorolást írni, pedig szeretném, hiszen ezzel ki tudnám emelni pl. a hozzávalókat. Nem tudok idézetet, linket berakni és most hirtelen azt sem tudom, hogy még mit nem tudok. Ja, mások blogjába kommentelni vagy e-mailt írni talán két-három alkalommal sikerült. Most van az "Egy jó szó játék", elhatároztam, hogy akiket követek mindenkinek írok egy-két kedves mondatot, de egyet sem sikerült elküldenem. Persze majd rájövök a hogyanokra meg a miértekre, csak idő kérdése. IDŐ - amiből nekem a legkevesebb van, főleg ilyenkor tavasszal, amikor beindulnak a kerti munkák. De nem panaszkodom.És nem adom fel. Hanem majd mosolyogva olvasom mondjuk egy év múlva a mostani írásomat - profi bloggerként. Ámen.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...