Összes oldalmegjelenítés

2011. március 30., szerda

Névnapi torta


Karamellkrémes torta
Ebédmeghívásunk volt a barátnőm névnapjára.Előtte este 10!!!- órakor hirtelen felindulásból elővettem a kellékeket és nekifogtam tortát sütni. Úgy gondoltam, ha már a szülinapjára nem vittem - mért vittem volna, hisz akkor volt a fiuk lakodalma - most kap névnapi tortát. Hat tojásból piskótát sütöttem, és míg sült megfőztem a krémet. Karamell pudingport találtam otthon és zacskós tejszínt, ezt öt kanál cukorral jó kemény krémmé főztem. Hideg vízbe téve kevergettem hogy minél gyorsabban kihűljön. Mikor kihűlt robotgéppel hozzákevertem tíz deka vajat meg egy negyed kilós mascarponét. Még némi porcukrot adtam hozzá kóstolás után. A piskóta karikát három lapba vágtam és kívül-belül bekentem a krémmel, hűtőbe tettem és mehettem is aludni. Még éjfél sem volt.Másnap reggel díszítettem. Az oldalát beszórtam színes cukordarával, a tetejére pedig régebben elkészített, dobozban tárolt díszeket, virágokat vetem elő, aztán majd meglátjuk, hogy sikerül. Egy ostyalapból kivágtam egy négyzet formát, melyet sárga fondanttal vontam be. Annak a közepére narancs színű négyzetet raktam és elkezdtem felhelyezni a különböző virágokat, szívecskéket, kisebb-nagyobb pöttyöket. Ecsettel kicsit megkentem egyik oldalukat vízzel, hogy biztosan ragadjanak rá. Mikor elkészültem ráraktam a torta tetejére a kidíszített négyzet alakú lapot. Nagy sikere volt a küllemének is, de tényleg nagyon finom is volt. Gyorsan elfogyott.
K

Névnapi torta


Piramis torta

Ha őszinte akarok lenni, akkor ez a torta kicsit megviselt "lelkileg". Már a rábólintás pillanatában tudtam, hogy a piramisgyártás nekem gondot fog jelenteni, tehát maga a mértani test kivitelezése. A matematikai tudásom kimerül néhány képlet ismeretében, de alkalmazni már nem tudom őket. Tudom, hogy többféle piramis létezik, az egyiptomi piramisokon kívül (melyek talán a legismertebbek) híresek a közép - és dél amerikai, szibériai és ki tudja még hol lévő piramisok. Ezek mind különböznek egymástól méreteikben, dőlésszögükben. Több napba telt volna megkeresni a számomra legkivitelezhetőbbet. Láttam már ilyen alakú sütőformát is, de beruházni nem akartam. Igy hát úgymond "vakon" fogtam hozzá, majd meglátjuk mi lesz belőle...
A nagy gáztepsimben sütöttem háromszor hat tojásból piskótát, egy lap sárga, kettő kakaós volt. Közben azon morfondíroztam, mért pont a piramisok a kedvencei egy hatéves gyereknek?

2011. március 29., kedd

Kánkán torta

Egy kedves férfirokont 60. születésnapján ezzel a tortával köszöntöttük fel. A Picasán Deák Szilvi képgalériájában láttam meg, de semmi leírást nem találtam hozzá, így én puncstorta félét készítettem.

Hat tojásból vizes piskótát sütöttem 24 cm-es kerek formában. Szép magas lett. A tetejéből levágtam egy nagyon vékony karikát, majd éles késsel a torta közepét kivájtam és a tortabelet elmorzsoltam. Persze ezt csak akkor csináltam, miután teljesen kihűlt a piskóta. Másfél deci kávéhoz fél deci sütőrumot öntöttem, majd melegítve egy kis tábla Tibi csokit felolvasztottam benne és ezzel meglocsoltam a piskóta morzsalékot. A tortakarika belsejét alul megkentem magam főzte ribizli lekvárral és beleszórtam a morzsalékot meg dobáltam bele rumba áztatott mazsolát is.A tetejéről levágott piskóta karika egyik felét szintén belekvároztam majd úgy borítottam a tortára hogy a lekváros rész kerüljön belülre. Súlynak egy nehezebb lapos porcelán tányért ráraktam a tortára és két órára hűtőbe tettem. Kivéve a torta közepén lyukat fúrtam és egy fejétől, kezeitől megfosztott, szorosan folpackba tekert barbi babát raktam. Az egész tortát vékonyan körbekentem vajjal, hűtőbe tettem és pár óra múlva a jól kifagyott torta külsején meleg késsel elsímogattam a krémet, hogy a borítás síma legyen. Jelen esetben a tetejét nem volt szükséges símogatni. A torta oldalát fehér pillecukorból gyúrt fondanttal vontam be úgy, hogy lemértem a kerületét és a magasságát, ezt sütőpapírból kivágtam és ehhez nyújtottam a masszát. A szoknyákat a piros fodorral kezdtem, és ez az egy fodor felvett majdnem egy csomag (15 dekás) marcipánt. Épp csak hogy jutott a bugyira meg a harisnyakötőre. A fodrokhoz három centi széles csíkokat vágtam kinyújtott fondantból derelye metszővel és ecset nyelével kicsit "lokniztam" rajta. Kívülről befelé haladva raktam fel, ecsettel kis vizet kentem rá hogy jobban ragadjon. A cipő rajta volt a babán. Étterembe mentünk az ünnepi ebédre, az ott lévő vendégeknek is igen tetszett a torta, az ünnepelt felesége is igen elnéző volt - ilyen "táncosnő" jöhet máskor is.

2011. március 28., hétfő

Tiramisu

Egészben a tiramisu
Elvágva
Ma a család minden tagja által kedvelt tiramisu volt a desszert. Már sokféle módon készítettem, most a 
Desszert eu. blogjában lévőre esett a választásom. Persze szokásomhoz híven itt-ott módosítottam rajta. Először lefőztem 2 dl feketekávét melyet édesítettem. Két deci tejet öntöttem hozzá és fél deci sütőrumot. Azután elkészítettem a krémet. Négy deci zacskós tejszínt kemény habbá vertem géppel. És most sikerült! A tejszínhabbal gyakran bajban vagyok, volt hogy csak ivókefír állagúra sikeredett, máskor tömény vajat "köpültem" belőle. Utánaolvastam, mi lehet a bibi? Hááát... sokminden. Elsősorban a hőmérsékletnek kell hidegnek lennie. Mármint a tejszín hőmérsékletének. De van, aki a felveréshez használt edényt is behűti. Én meg még azt  gondolom, hogy a tejszín minőségétől is függ. Ma már csak féltartós tejszínt lehet kapni (legalábbis nálunk). Tehát a tejszínhabot hűtőbe tettem és gőz fölött három egész tojást 25 deka kristálycukorral kézi habverővel állandóan keverve melegíteni tettem. A recept szerint csípősre melegítjük a tojásos cukros keveréket. Akkor csípős hőmérsékletű, ha az ujjunkat belemártva csípi azt. Ekkor az állaga már sűrűbb, színe világosabb. Levéve pedig kihűlésig habosítani kell. De tényleg kihűlésig, hogy ne legyen folyós. Na én hideg vízbe tettem az edényt, úgy kevergettem, ez felgyorsította a folyamatot. Öt dekányi mazsolát forró vízbe beáztattam, egy csomag lapzselatinra annyi vizet öntöttem, ami ellepi. A krém összeállításához 30 deka saját készítésű mascarponét (a mascarpone házi készítését Wise Lady blogjából tanultam) és a kihűlt tojásos krémet géppel jól elkevertem, majd óvatosan kis fokozaton kis adagokban hozzávegyítettem a tejszínhabot. A zselatinlapokról leöntöttem a vizet és a mikróban 180 fokon felolvasztottam. Nem forraltam, épp csak folyóssá vált, és kis fokozaton géppel hozzákevertem a krémhez. Elégé folyósnak tűnt, de a deszert eu. kommentekben olvastam, hogy hűtés után tökéletes lesz az állaga. És úgy is lett. Már csak az öszeállítás volt hátra. Ehhez elővettem egy 20 x 30 x 8 cm-es jénai tálat meg két csomag babapiskótát. A feketekávés tejbe 2-2 másodpercre belemártottam a piskóták mindkét felét és hézagmentesen kiraktam vele a tál alját. Meghintettem az áztatott mazsolával (15-20 szem) és rákentem a krém negyedrészét. Ismét piskóta, ismét krém, mazsola szórás - négy sor piskótával lett tele a tál. Tetején elsímítottam az utolsó réteg krémet és  hűtőbe került. Másnap tálalás előtt sablonon keresztül kakaóport szitáltam rá, így lett virágmintás a teteje. Nagyon kapós volt, ettük amíg tartott. Mosogatás előtt én a középső ujjammal kinyalogattam a tálat - ne vesszen el belőle egy nyalás se!

2011. március 20., vasárnap

Pudingos Charlott

Egy kedves barátnőm születésnapjára készítettem. Először megfőztem a krémet. Hat deci tejben 6 kanál kristálycukorral két csomag csokoládé pudingot megfőztem jó sűrűre és mikor már csak langyos volt keverőgéppel kihabosítottam 25 deka Ráma margarinnal és belekevertem még 1 deci vízben feloldott 1 evőkanál zselatint. Ezután két piskótatekercset sütöttem a nagy gáztepsiben. Egyik sárga, 5 tojás, 5 kanál kristálycukor 4 kanál liszt a szokásos módon kikeverve, 200 fokos sütőben alsó-felső lángon gyorsan kisütve. Azért kevesebb a liszt, hogy könnyebb legyen feltekerni, és szintén ez okból kell gyorsan sütni, hogy ne száradjon ki. Ahogy kisült a piskóta lehúztam róla a sütőpapírt, azonnal megkentem a pudingos krémmel és feltekerve hűlni tettem. A másik piskóta 5 tojás, 5 kanál cukor, 3 kanál liszt és 1 púpozott kanál kakaópor  ugyanúgy megsütve és még melegen megkenve, feltekerve. Pár óra múlva egycenti szélesre felvágtam a tekercseket és egy folpackkal kibélelt porcelántál alját és oldalát körbe kiraktam egy sárga, egy barna szeletet váltogatva. Megkentem krémmel és meghintettem rumba áztatott mazsolával, majd egy sor piskóta, egy sor krém - így folytattam míg megtelt a tál. Ekkor vágtam ostyalapból egy akkora kört ami befedte a tálat és a folpackot ráhajtogattam, még egy kistányért is rátettem nehezéknek, úgy ment a hűtőbe másnapig. Reggel 10 deka tejcsokit 2 ek tejjel és 5 deka vajjal gőz fölött felolvasztottam és a tálból kiborított tortát ezzel vontam be. Mivel nagyon szeretem a barna és a rózsaszín együttesét, ezért rózsaszínű fondantból csináltam a dekorációt. Sajnos nagybeteg a barátnőm akinek készült, beszélni sem tud, de felderült az arca, mikor meglátta. Fél szeletet evett is belőle, közben többször megszorította a kezem. A szeretet szavak nélkül is kifejezhető.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...