Összes oldalmegjelenítés

2011. február 17., csütörtök

Esküvői torta

Esküvői torta
Férjem egyik barátjának a fia nősült a nyáron. Az ő esküvőjére készítettem ezt a tortát meglepetésnek. Nem mertem előre megmondani, úgy gondoltam, ha nem sikerül, oda se adom. Tésztája 4x3 tojásból 24cm-es kerek formában sütött piskóta. A krém a wikipédián talált "Orgazmus szelet" krémje, vagyis 7 tojás sárgáját, két csomag vaníliás pudingport, 25 deka porcukrot 7 deci tejben sűrűre főztem (én még egy kanál étkezési keményítőt is belekevertem, mielőtt levettem a tűzről). Mikor kihűlt 25 deka margarint és egy tábla olvasztott fehér csokoládét robotgéppel beledolgoztam. Bekentem vele a lapokat és minden réteg krémre szórtam apróra összemetélt ananász darabokat. Kívülről először 15 deka vaj, és15 deka porcukor keverékével körbekentem, majd hűtőbe került fél napra. A rákerülő fondantborítást még a hét elején meggyúrtam.                                                        
A fondanthoz 30 dekás fehér pillecukrot vásároltam a Lidlben. Felvett kb. 70 deka porcukrot és 3gr vajat.  Egy porcelántálat alaposan kivajaztam és a pillecukrot beleöntve 450 Watton  a mikróban melegítettem folyósra, közben óvatosan kevergettem szintén jól bevajazott fakanállal. Olvastam,hogy van, aki gőz fölött melegíti, de én így könnyebbnek találtam.
                              1. Vajkrémmel bekenve                   2. Fondantborítással                              
Mikor megfelelőnek ítéltem az állagát kivettem és kezdtembeleönteni  a szitált porcukrot folyamatosan keverve.  Mikor már csak nehézkesen lehetett keverni  deszkára borítottam és gumikesztyűs kézzel gyúrtam tovább, adagolva hozzá még a porcukrot. Jól kidolgoztam, épp úgy, mint a házi tésztát szoktam, és szép síma, rugalmas "gombóc" lett a végeredmény, amit folpackba csomagolva egy napig szobahőmérsékleten tároltam, majd a hűtőszekrényben és most, a tortakészítés reggelén vettem elő. Mostanra meglágyult annyira, hogy a legjobb volt nyújtani. Keményítővel meghintett deszkán szép símára sikerült a nyújtás, ráhelyeztem a tortára, amelyet a hűtőből kivéve meleg késsel még kicsit megsímogattam, vizes ecsettel vékonyan megkentem. A borítást a torta tetején, középről kifelé igazgattam el elsőbb és csak utána az oldalát. Az aljához sodort fonatot raktam körbe, helyenként egy-egy fehér rózsabimbót.
Mivel előre nem határoztam el, hogy konkrétan milyen legyen a torta végső díszítése, most készültek a rózsák is: egy fehér, a kék és a rózsaszín pedig pár csepp Szilas ételfestékkel színezve.A nászpár figurát cukrászatban vettem. Aggódtam, hogy megáll-e majd a torta tetején, kibír-e autós szállítást?
Egyik tortás fórumon megkérdeztem akinél ilyet láttam, de választ nem kaptam. Kicsit bevajaztam és rányomtam - szilárdan megállt. A menyasszonyi ruha uszályán volt egy apró szelence, egész héten agyaltam, mit tegyek bele - de ötletem semmi. Most gyorsan kerestem a fűben két négylevelű lóherét (én mindig találok) és azt tettem bele, hogy szerencsés legyen a házasság. Az utolsó pillanatig díszítgettem a tortát, már elindultak az esküvőre, mire odaértünk vele. Én nagyon elégedett voltam magammal, az ifjú pár pedig örült neki és megdícsérték milyen finom volt.
A torta hátulnézetből

2011. február 12., szombat

Túró Rudi

Kicsit "megbontottam" a csomagolást
Nővérem születésnapjára valami olyat akartam, ami gyorsan elkészül, nem túl bonyolult, mégis különleges. Így esett a választásom Túró Rudira. A nagy gáztepsiben négy tojásból vékony piskótalapot sütöttem és feltekertem kihűlésig. A krém: fél kiló túró (én Pilos krémes túrót vettem), 2 deci tejföl, 1 citrom lereszelt héja és kifacsart leve, ízlés szerint porcukor és fél csomag étkezési zselatin 1dl vízben előírás szerint feloldva és hozzákeverve, hűtőben kicsit megdermesztve. Majd egy 33 cm hosszú őzgerinc formát folpackkal kibéleltem úgy, hogy maradjon annyi széle ami átéri az egészet. Ebbe beleszabtam a piskótalapot majd beletöltöttem a krémet, felül ráhajtva a piskótát a krémre, a kilógó folpackkal teljesen körbetekertem az őzgerinc formát, így jól bele tudtam szorítani a tartalmát.Egy órára ismét hűtőbe került. Kivéve széthajtottam a fóliát és olvasztott csokoládéval leöntöttem a kilátszó piskótarészt(ez lett a torta alja), mikor kellően rádermedt a csokoládé, rászabtam egy ostyalapot és deszkára borítottam. Az ostyalapot azért tettem, hogy ne ragadjon az alja a csokoládétól. Most a többi olvasztott csokoládéval teljesen bevontam . A "pöttyös csomagoláshoz" pillecukorból készült fehér fondantot kinyújtottam és betakartam vele, a pöttyöket és a felirat matricáját máskorról maradt piros marcipánból üdítős kupakkal, illetve késsel vágtam ki. Dekor tollal írtam a feliratot. azt hiszem, kicsit körülményesen tudtam leírni, az elkészítés nem volt bonyolult. Lapáttal alányúlva helyeztem tálcára , most mellőztem a tortacsipkét.

2011. február 11., péntek

Csokoládés gesztenyebomba

Szomszédasszonyomnak jött a születésnapja és gondoltam, meglepem valami finomsággal -hálából, amiért időnként lefényképezi a tortáimat. a Babanet Társalgóban akadtam erre a sütés nélküli, gyors, könnyen elkészíthető édességre.
Szeretem a csokibarnát és a rózsaszínt együtt.
Két csomag gesztenyemasszát 2 deci hideg tejjel, kis rumaromával összepépesítettem. Egy közepes méretű porcelántálat folpackkal kibéleltem és az alját kiraktam rumos forralt tejbe mártogatott babapiskótákkal. Kentem rá a gesztenyés krémből, megszórtam magozott meggybefőttel, majd így rétegeztem tovább amíg a krém elfogyott. Ekkor ráhelyeztem az utolsó rétegre egy a tál körméretével megegyező kerek ostyalapot. (A még üres tálat ráhelyeztem az ostyalapra és körbevágtam). A folpack kilógó széleit ráhajtottam, nyomatéknak még egy kistányért is rátettem és ment a hűtőbe.Mikor 4-5 óra múlva kivettem, olvasztott csokoládéval bevontam. Ehhez egy tábla keserű csokoládét gőz fölött felolvasztottam három ek. cukorral, 1 ek. kakaóporral, kevés tejjel és pár cseppnyi étolajjal. Rózsaszín cukorgolyókat szórtam rá dekorációnak. A meglepetés sikerült, nagyon örült neki a szomszédasszony  és azt mondta finom volt.

Pillecukor, mályvacukor

Szeretjük a pillecukrot, de csak ritkán szoktam venni, ki tudja mi van benne? Aztán hallottam, hogy házilag is kivitelezhető, beírtam a számítógép keresőjébe és a kapott találatok közül a www.wiselady.hu blogot választottam. Jó választás volt, ez akkor mindjárt kiderült, mert a pillecukrot az ott talált leírás alapján azonnal megcsináltam és nagyon jól sikerült. Wise  Lady "mesterem" lett a sütés-főzés egyéb területein is, rendszeres olvasója lettem . Nagyon örülök neki, hogy fiatal asszony létére ennyi mindent tud a konyhaművészetről, amit én nagymamaként eddig nem tudtam. Bloggers' bloggers blogjában pedig a blogírás technikai megoldásaiban segít. A pillecukor készítését egyszerűen, érthetően írta le, szinte ugyanúgy csináltam.

Először egy műanyag fagyis dobozt kibéleltem folpackkal, az alját kicsit beolajoztam.
Egy kb. másfél literes porcelántálba beleszórtam 8 gr étkezési zselatint és elkevertem 3 ek vízzel.
Egy műanyag tálcán összekevertem 1 ek.porcukrot és 1 ek étkezési keményítőt.
Zöld, halványlila és halványsárga pillecukor.
A valóságban azért élénkebb színűek voltak, sajnos a telefonos fényképezés ezt tudja.
Egy kislábosban forrni tettem 50 ml vizet, 1 ek mézet és 150 gr cukrot és kevergettem míg felforrt. Kislángra vettem a gázt és még néhány percig lassan forraltam. Amikor szép áttetsző lett a szirup levettem a tűzről, kicsit azonnal a zselatinra öntöttem és robotgéppel jól elkevertem. Csipet sót adtam bele, pár csepp vanília aromát, majd a többi szirupot is beleöntöttem és a mixer legalacsonyabb fokozatán kevertem. Kb 5 perc után a legmagasabb fokozaton még 1 percig, addigra olyan lett az állaga, hogy késznek gondoltam (hófehér, fényes, nyúlós volt). Beleöntöttem a folpackkal bélellt dobozba, tetejét eligazgattam, megolajozott folpackot raktam rá és hűtőbe került néhány órára. Mikor kivettem a hűtőből én mindjárt a keményítős porcukorra borítottam hogy ne ragadjon. Ollóval kockákra vágtam és meghencsergettem egyenként a keményítős cukorban.Tányéron az ebédlő asztalra tettem és szinte csak addig tartott. Aki arra járt, mindig odanyúlt. A sikeren felbuzdulva legközelebb már több adagot csináltam, különböző színűeket. Színezésre spenót, ribizli, sáfrány, bodzabogyó, málnaszörp jöhet számításba. Ezek a természetes színezők halványabbak a szintetikus szereknél, folyadék állagúak és én ilyenkor annyival kevesebb vízzel csinálom. Csináltam már kakaósat is, a munka menete csak annyiban tér el, hogy a kakaót 3 ek. forróvízzel símára keverem és utána ebbe keverem a zselatinport.

2011. február 10., csütörtök

Pöttyös süti

Pöttyös süti a menyemnek névnapjára. Nagyon kedvelte.
A network közösségi oldalon a Főzőcske klubban Buda Józsefné receptjét változtatás nélkül megcsináltam. Kell sütni egy nyolctojásos piskótát. A krémje: 3 deci tejben felfőzünk 2 ek. cukorral egy csomag vaníliás pudingport. Míg ez hűlik, 15 deka porcukrot 20 deka margarinnal, 1 tojássárgájával és 1 cs. vaníliás cukorral jól kikeverünk és a kihűlt pudiggal összevegyítjük. Majd 20 deka darált keksz, 15 deka porcukor, 10 deka margarin, 2 ek. rum és 2 ek. kakaóporból masszát gyúrunk. Ha nehezen állna össze, kis tejjel lágyíthatjuk. A piskótát ketté vágjuk a krém felét rákenjük az alsó lapra. A kekszes masszából rudakat formálunk és sorban a krémre rakjuk őket. Mehet rá a krém másik fele, majd a másik piskótalap.Tetejét csokimázzal leöntjük és lényeges a szeletelés. Úgy mutat igazán, ha felvágáskor minden szeletben egy pötty látszik. Sajnos ilyen fotóm nincs róla.

Karácsonyi mézes

Tíz deka zsírt, 15 deka cukrot, 3 ek. folyós mézet, 1 dl tejet, 2 egész tojást, 3 narancs lereszelt héját, 1 narancs kifacsart levét,csipet őrölt fahéjat meg szegfűszeget gőz fölött kikeverek. Mikor már kezd sűrűsödni beleteszek 1 kávéskanál szódabikarbónát (óvatosan, nehogy kifusson, mert ez habzik), elzárom alatta a gázt és fakanállal belekeverek fél kiló lisztet. Kicsit átgyúrom a tésztát és legalább 1 óraát (de 1 éjszakát is lehet) hideg helyre teszem. Elővéve ismét átgyúrom kicsit, majd lisztezett deszkán fél centi vastagságúra nyújtom és különböző mintájú formákkal kiszaggatom. Rögtön sütöm is 200 fokra előmelegített sütőben 10-12 percig. Hirtelen kell sütni rövid ideig.Ebből a mennyiségből két nagy gáztepsivel kijön. Míg a második tepsi sül, addig az első adagot azon forrón lekenem citromos cukormázzal, amit úgy készítek, hogy citromlét porcukorral tapétaragasztó állagúra keverek, de narancs, vagy meggybefőtt levével is lehet.A további díszítés kinek-kinek a fantáziája szerint   nagyon sokféle módon történhet. Ez a legkedvesebb mézessütemény receptem, mert ez mindig puha. Frissen is jó, de légmentes csomagolásban hónapokig eláll.

Barackos túrós sütemény

Névnapomra friss gyümölcsből készítettem

Felszeletelve jobban mutat
Fiam születésnapjára torta befőtt gyümölccsel
A Meglepetés magazin 5-6 évvel ezelőtti számában találtam rá erre a képpel is illusztrált receptre. Megsütöttem, bevált és egy kedvenc lett családunk azon tagjainak, akik a túrósat szeretik. Készíthető sárga vagy őszibarackkal, friss gyümölccsel vagy befőttel is. Készítése: 4 tojásból vékony piskótalapot sütök. Ha kisűlt, ugyanezt a tepsit elmosom, eltörlöm és folpackkal kibélelem. Meghámozott fél őszibarackokkal (vagy befőttel) kirakom a tepsi alját úgy, hogy szeleteléskor minden szeletre egy barack jusson, a tepsiben az üreges felük legyen lefelé. A barackok tetejére a következő krémet teszem: fél kiló túrót 7 ek.cukorral, 1 cs. vaníliás cukorral és 1 citrom kifacsart levével elkeverek robotgéppel jó egyneműre. Végül 1 deci langyos vízben feloldott1 ek. zselatint adok hozzá. Elegyengetem és ráhelyezem a piskótát, majd néhány órára hűtőbe teszem. Kivéve deszkára borítom, lehúzom a fóliát és a barackok üregeibe 1-1 szem kimagozott meggyet teszek, majd  leöntöm 1 deci vízben feloldott 1 ek. zselatinnal és tálalásig hűtőben tartom. 

2011. február 9., szerda

Négylevelű lóhere torta

Ezt a férjem 60. születésnapjára sütöttem. Egyszerű citromtorta tejporos massza bevonattal. (A tejporos massza készítését a kukactortánál leírtam.)  Tésztája : 6 tojás, 6 csapott evőkanál cukor (én eredeti nádcukrot használtam), 4 púpozott ek.liszt, 1 citrom lereszelt héja és 1 kiskanál sütőpor - szokásos módon elkészítve, 5 szív alakú formában megsütve. Vagyis egymás után ötször sütöttem meg. Az 5. a közepén lévő toldáshoz meg a szárhoz kellett.
Krém: két deci tejben felfőztem 2 ek. lisztet, majd miután kihűlt, összekevertem 20 deka vaj, tíz deka porcukor elegyével és belecsavartam egy citrom levét. Ebből négy adagot csináltam. A piskótákat egyenként három lapba vágtam és kívül-belül bekentem. A torta összeállításakor a szívek hegyéből levágtam ( a levágott végeket természetesen rögtön befaltam), a lóhere közepét meg a szárát az 5. szívből belefaragtam (ezek is be lettek kenve krémmel.) A bevonómasszát  először az oldalakra helyeztem fel úgy, hogy sütőpapírból kivágott sablonon nyújtottam. Ekkor kicsit világosnak találtam a zöld színt -spenótlével készült a bevonó - ezért a többi masszát néhány csepp folyékony zöld ételfestékkel  meg kevés tejporral újra átgyúrtam és a levelek tetejére már ez a sötétebb került. Díszítettem még cukordrazséval, meg Aldiban vett csokoládé malacokkal. Ahhoz képest hogy ez volt a harmadik figurás tortám, meg voltam elégedve. Nem volt túl magas, de oldalra olyan terjedelmes volt, hogy gyúródeszkára fért csak rá. A gyúródeszkára tortapapírt tettem, ezt pedig befedtem sütőpapírból kivágott háromszögekkel úgy, hogy fedjék egymást és csúcsuk legyen kifelé. Ezen állítottam össze a tortát, így a maszatolás a sütőpapírt érte, azt pedig a csúcsoknál megfogva a kész torta alól könnyen ki lehetett húzni. És a legizgalmasabb az volt, hogy a férjem az egész dologról nem tudhatott semmit. Sikerült úgy elkészítenem és szakadó esőben elvinnem az étterembe ahol az ünnepséget tartottuk, hogy valóban meglepetés volt számára. És aminek még jobban örülök, mindenki finomnak találta. Azt pedig nagyon sajnálom, hogy fázisfotót nem tudok róla feltenni.

2011. február 4., péntek

Kukackatorta

Unokahúgom iwiw lapján láttam egy fényképet, melyen kukactortával köszöntötte óvodás kislányát. Érdeklődtem, hogy csinálta, mennyi marcipán kell hozzá? Egyszerű méteres kalácsot maga készítette ún. tejporos masszával vont be.
Ilyen lett a végeredmény, a kész tortám
Ezt a tortát "koppintottam" le

2011. február 3., csütörtök

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...