Összes oldalmegjelenítés

2011. december 9., péntek

Kapros túrós lepény és sodrott kalács

Túrós lepény,sodrott kalács
Bableves után második fogásnak készítettem egy tepsi túróslepényt, a tészta másik feléből kalácsot.
Amikor a kelt tészta készítését tanultam, igencsak felhívták a figyelmemet, mire kell figyelni, mert a kelt tészták sok mindenre kényesek. Akkoriban - úgy harminc éve ez így is volt, de ma már én is a dolgok könnyebbik megoldását választom, gépesítve már nem olyan nagy ügy. Persze a hozzávalók és a helység hőmérsékletére azért ügyelek(nehogy "megfázzon" a tészta), de az alapos kidolgozással nem fárasztom a kezemet, megoldja a gép.
Tészta hozzávalói:
Fél kiló liszt
2 deka élesztő
5 deka cukor
2,5 dl tej
1-2 deka só
2 tojás sárgája
5 deka olvasztott vaj vagy ennek megfelelő zsír, esetleg olaj
Készítése:
A tejben elkeverem a cukrot, sót, tojássárgáját és beleöntöm a kenyérsütő gép tartályába. Az átszitált lisztet     erre teszem, tetején kis mélyedést csinálok, ahova az élesztőt morzsolom és bekapcsolom a dagasztó programot. Az olvasztott vajat a sípszó után adom hozzá és hagyom a tésztát a gépben, egészen addig, míg a tető magasságáig megkel. Ekkor lisztezett deszkára borítom, alaposan átgyúrom és lehet feldolgozni a kívánt formára.
Most kétfelé vettem és az egyik felét kinyújtottam, sütőpapírral bélelt tepsibe helyeztem és tetejére símítottam az alábbi túrótöltelékkel:

Túrótöltelék:
Fél kiló túró
4 kisebb főtt krumpli apróra reszelve
1 ek búzadara
1 nagy pohár tejfölnek kicsit több mint fele
1 csapott kiskanál só
apróra vágott kapor

A hozzávalókat jól összekevertem, megkóstoltam elég sós-e, majd a tésztára símítva a tepsit 200 fokosra előmelegített sütőbe toltam. Alsó-felső lángon kb. fél órát sütöttem, majd a túrótöltelék tetejére rákentem a maradék tejföl és egy tojássárgája keverékét - ettől kapja a sima "bevonatot", és tíz percre még visszatoltam a sütőbe.
Kisült túróslepény
 Miután kivettem még 1-2 kanál tejfölt azon forrón elkentem a  tetején. Langyosan vágtam fel.
Most kicsit kevés lett rá a töltelék, kisebb tepsibe kellet volna sütni, vagy lehetett volna több túró.
De nagyon finom volt, gyorsan elfogyott.
A tészta másik feléből rudat formáltam, 10 egyenlő részre vágtam és jobb kézzel jobbra, bal kézzel balra kisodortam, majd kétágra megfontam. Tejfölös tojással megkentem, ilyenkor meg szoktam szórni a tetejét egész köménymaggal, vagy őrölt borssal, de most egyik se került rá. Forró sütőben alsó-felső lángon kisütöttem, még forrón ismét átkentem tejföllel, ettől jó gyenge lett. Finom volt!
Felirat hozzáadása

9 megjegyzés:

  1. Guszta, nagyon finomat sütöttél!

    VálaszTörlés
  2. Az, hogy kétfelé vetted a tésztát, azt jelenti, hogy megfelezted? Vagy a kalácshoz többet raktál félre? (Én csak a túrósat csinálnám meg, ahhoz mennyi lisztből érdemes készíteni?)

    VálaszTörlés
  3. Kedves Névtelen! Igen, megfeleztem a tésztát. Egy tepsi túrós lepényhez elég a 25 deka lisztből készített tészta - persze a többi hozzávalót is felezzük.
    De, egy negyven évvel ezelőtt "A mai nő szakácskönyve" című kiadványban Alföldi túrós lepény néven szereplő receptben 25 deka liszt, 2 deka zsír, 1 deka élesztő, 1,5 deci tej, 1 tojásból kell kelt tésztát csinálni, és ehhez a töltelék 40 deka túróból, 15 deka cukorral, 2 tojással, búzadarával és kaporral készül. Ennek magasabb a tölteléke, így is finom, akkoriban így sütöttem, csak cukor helyett sósan.

    VálaszTörlés
  4. Nagyon guszta lett mindkettő:) Kaprosat nem nagyon szoktunk készíteni, pedig én szeretem. De hát mindig a gyerekek kedvére sütök. Na túróm meg nincs sajnos, nagy bánatom ez.

    VálaszTörlés
  5. Trollanyu! Te olyan ügyes vagy! Nem tudnál tejből túrót készíteni?

    VálaszTörlés
  6. Guszták! A kapros-túros nálunk is nagy kedvenc. :)

    VálaszTörlés
  7. Köszönöm a választ! Mindenképpen kipróbálom és én is csak sósan!

    VálaszTörlés
  8. Petra!Mi is szeretjük a kapros ételeket.


    Névtelen! Biztosan jól sikerül.

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...