Összes oldalmegjelenítés

2011. december 26., hétfő

Francia karácsonyi fatörzs

   
Francia karácsonyi fatörzs

 Ezt a tortát kb. tíz év óta minden karácsonykor megsütöm, és máskor is. Egyrészt mert nagy kedvenc, másrészt, mert  gyors, egyszerű, mégis nagyon finom.
Egy régi Magyar Konyha receptújságból másoltam ki, de nemcsak én, hanem jóformán az összes barátnőm.
Kell hozzá egy kakaós piskótatekercs, meg finom csokis krém kívül-belülre.
Tészta hozzávalói:
6 tojás
6 evőkanál rétesliszt
6 evőkanál kristálycukor
3 evőkanál natúr kakaópor
1 késhegynyi szódabikarbóna
csipet só
3 evőkanál hideg víz
3 evőkanál rum

Krém hozzávalói:
2 dl tejszín
20 deka kristálycukor
4 evőkanál natúr kakaópor
20 deka vaj

Elkészítés:
A hat tojásfehérjét két kanál cukorral, a csipet sóval és a három kanál hideg vízzel kemény habbá verem.
A tojások sárgáját a négy kanál cukorral és a szódabikarbónával habosra keverem.
A kakaóporral összekevert lisztet óvatosan a tojássárgájához keverem úgy, hogy felváltva adagolom hozzá a tojáshabot is. Az egynemű elegyet sütőpapírral bélelt nagy tepsibe (én a nagy gáztepsibe) öntöm és 200 fokra előmelegített sütőben 20-25 perc alatt (én alsó-felső lángon) megsütöm. Kivéve lehúzom róla a papírt és meglocsolom a három evőkanál rummal, majd sütőpapírral feltekerem, így hűtöm ki. Amíg hűlik, elkészítem a krémet.
Krém
Egy edényben tűzre teszem a tejszínt, cukrot és a kakaóport és állandóan kevergetve felforrás után főzöm tíz percig. Nem fog teljesen besűrűsödni, de a hűlés során még sűrűsödik. Ha kihűl, géppel kihabosítom a vajjal és kétharmadát a kihűlt piskótára kenem, majd feltekerem és a maradék krémmel kívülről bevonom. Villával hullámvonalakat húzgálok bele, vagy egyéb tetszőleges módon díszítem.
Most marcipánból kiszúrt formákkal díszítettem.
Egy tizenöt dekás marcipántégla felét zöldmandula aromával színeztem, fenyőformákat vágtam ki belőle, melyeket még cukordarával is megszórtam.
A fehéren maradt figurákat még kókuszreszelékkel is megszórtam, hogy havas fenyőt imitáljak.

Csokoládés karácsonyi fatörzs marcipán díszítéssel
Fogyasztásig hideg helyen tartjuk.
             
Egy szelet torta
 Finom volt, egyketttőre elfogyott.    


8 megjegyzés:

  1. Meseszép! El tudom képzelni milyen isteni. :)

    VálaszTörlés
  2. Köszönöm Petra, nagyon finom volt!

    VálaszTörlés
  3. De jól néz ki:)Nagyon finom lehet és csodásan feldíszítetted:)

    VálaszTörlés
  4. Trollanyu, köszönöm! Finom volt, és a díszítés is, mert szeretjük a marcipánt.

    VálaszTörlés
  5. Marisz-Gyönyörü lett a torta, és a fenyőfa diszek nagyon ünnepélyessé tették. El tudom képzelni milyen fantasztikus finom lehetett!
    Remélem szép és Boldgo Karácsonyotok volt!

    VálaszTörlés
  6. szép lett és díszítés is jópofa! :)

    VálaszTörlés
  7. Gyönyörű lett Mariska,igazi karácsonyi hangulatú ünnepélyes torta lett!

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...