Összes oldalmegjelenítés

2011. december 15., csütörtök

Egybensült krumplispogácsa

A tegnapról maradt krumplipürét úgy hasznosítottam, hogy egybensült  krumlispogácsát sütöttem belőle.
Egybensütött krumplispogácsa
Ehhez pontos receptet sem tudok írni, illetve ugyanúgy csinálom, mint a gombócnak, vagy núdlinak szánt krumplis tésztát. A gombóc tésztájánál  lényeges, hogy a burgonya és a liszt aránya olyan legyen, hogy a liszt mennyisége 1/3 -da, vagy 1/4-de legyen a krumpli mennyiségének, attól függően, hogy a krumpli mennyire lisztes. A krumplin és liszten kívül csak kevés zsír meg ízlés szerint só kerül a tésztába- tojást nem szoktam bele tenni. És még lényeges, hogyha gombócot készítünk, hogy a főtt áttört burgonya langyosra hűtött legyen, mikor a többi hozzávalóval összegyúrjuk, mert egyébként csirizes lesz a tészta. .
Ha  egyben sütött pogácsát készítünk, akkor ilyen kitétel nincs. Csinálhatjuk a frissen főzött krumpliból forrón, vagy az előző napról maradt krumplipüréből hidegen, sütésnél ennek nincs jelentősége.
Most a maradék krumplipüréhez "érzés szerint" lisztet adtam, egy kiskanál mangalica zsírt csak úgy fagyosan, sóztam és előbb fakanállal jól összekevertem, aztán kézzel is átgyúrtam.A kizsírozott tepsi aljába hintettem egy kis zsemlemorzsát és nyújtás nélkül csak úgy kézzel belenyomkodtam, eligazítottam a tésztát. A tetejét berácsoztam és olvasztott zsírral meglocsoltam és ismét meghintettem morzsával, úgy tettem a jó forró sütőbe.
Nyers tészta a tepsiben
Kétszáz fokon alsó-felső lánggal negyven perc alatt sült meg.
Egybensült krumlispogácsa
Ma reggelire készítettem, de laktató leves után második fogásnak is adható. Mi csak úgy szoktuk tépni, de most felszeleteltem. 
Elég gyakran készítek ilyet, mert szeretjük, egyszerű, gyors és olcsó.

5 megjegyzés:

  1. Nagyon guszta és finom lehet! Én sem szoktam pazarólni, ha marad krumplim így akkor krokettet szoktam sütni. Legközelebb megpróbálom így !

    VálaszTörlés
  2. Marisz, én elég gyakran készítem. Én a tetejét tojással szoktam megkenni. Úgy szép fényes. De így is biztosan finom volt:)

    VálaszTörlés
  3. Nagyon érdekes, még nem láttam így elkészítve:) Én sem dobok ki semmit, ez is egy jó ötlet a maradék felhasználásra:)

    VálaszTörlés
  4. Nagyon jo otlet,kedves Marisz,hamarosan megprobalom,mert nagyon tetszik...

    VálaszTörlés
  5. Kedves Éva, Roza, Trollanyu, Cirmicica!
    Köszönöm az elismerést! Ha bővebben van tojásom, én is megkenem a tetejét, de most a karácsonyi sütés-főzéshez gyűjtögetek.

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...