Összes oldalmegjelenítés

2011. november 20., vasárnap

Sütőtökös muffin fehércsokis marcipán masszával borítva

sütőtökös muffin díszítve
           
A muffin bevált sütemény lett nálunk, mert gyorsan összeállítható, sokféleképpen díszíthető és finom.
Nemcsak küllemre lehet változatos, de a tészta összetevői is nagyon sokféle alapanyagból állhatnak. Most a sütőtöknek van szezonja, ezért olyan receptet kerestem, amibe sütőtök kell. Rengeteget találtam, de mivel éppen a kukoricaliszt is újra felfedezésre került nálam, tehát olyat választottam, amibe kukoricaliszt is kell.
Hozzávalók:
30 deka sütőtök
15 deka rétesliszt
5 deka kukoricaliszt
10 deka lágy vaj
12 deka nád vagy nyírfacukor(esetleg fruktóz)
1 tojás
1 csomag sütőpor
1 tk őrölt fahéj
2 csipet őrölt szerecsendió
1 kk frissen reszelt  gyömbér (de az őrölt is jó)
1-2 kanál tej
Elkészítés: a meghámozott, kimagozott tököt szeletekre vágjuk és 200 fokosra előmelegített sütőben 20-25 percig kell sütni. Ha kicsit kihűlt, lehúzzuk a héját és feldaraboljuk A tojást habosra keverjük a cukorral, majd a vajat és a tököt is beletéve krémes állagúvá keverjük. Ekkor adjuk hozzá a lisztet a fűszerekkel. A tésztának jó sűrűnek kell lenni, de ha nagyon morzsalékos, akkor adjunk hozzá egy kis tejet. Formákba töltve 160 fokos sütőben 40 percig kell sütni. Ha a kisült muffinokra még forrón egyenként egy teáskanál tejet rálocsolunk, attól nagyon finom lágy lesz.
A recept és a tipp is Líviától származik és szinte teljesen az ő leírása szerint készítettem. Csak a gyömbér maradt ki belőle, pedig le is reszeltem egy kiskanálnyit, mégis kifelejtettem. De anélkül is nagyon finom volt.
Amikor kisültek és kihűltek én még tovább díszítettem.
Öt dekányi vajat egy evőkanál porcukorral és fél citrom levével simára kevertem és a muffinok tetejére kentem szép símára.
A külső bevonata fehércsoki és marcipán összegyúrva. A recept egy tizenvalahány évvel ezelőtt megjelent magazinban volt benne, azt hiszem Fortély magazin néven jelent meg, mindössze néhány hónapig. Abban volt egy hasonló recept, de nem fehércsokival, és hát akkoriban marcipán masszát boltban még nem árultak, úgyhogy nem csináltam meg, de arra emlékeztem, hogy amennyi a marcipán, annyi a csoki.
Próba szerencse, összehoztam ezt:

Fehércsokoládés marcipánmassza
20 deka fehércsokoládé
20 deka marcipánmassza
1-2 kanál zöldmandula aroma

Az összetördelt fehércsokit gőz fölött felolvasztottam, a marcipántéglát belereszeltem és jól összekevertem. Mikor kihült egy órára hűtőbe tettem, majd átgyúrtam kis étkezési keményítővel. Keményítővel meghintett szilikon lapon 2 mm-esre nyújtottam és fánkszaggatóval kiszúrt körökkal fedtem be a muffinok tetejét. Színes dekortollal meg készen vett ehető csillagocskákkal dekoráltam.
sütőtökös muffin fehércsokis-marcipános bevonattal
 Erről a bevonatról még annyit elmondok, hogy kicsit lágy lett az állaga, nyújtásnál alapos keményítő szórást igényelt. Majd legközelebb megpróbálok az összetevők arányán változtatni.
Mert szép is és ízre is nagyon bevált.
Villanyfénynél készült fotó
           

17 megjegyzés:

  1. Biztosan nagyon fini! Szuper ötlet ez a csoki-marcipán kombináció. Jól tudtad formázni?

    VálaszTörlés
  2. Nagyon jól néznek ki,igazi Karácsonyi hangulatot varázsoltál!

    VálaszTörlés
  3. Jaj de szépek lettek! Ezt a muffin receptet nem ismertem,ha nem haragszol elviszem:))

    VálaszTörlés
  4. Nem szeretem a muffinokat,de ez nagyon tetszik,finom lehet,és nagyon szépek is lettek!

    VálaszTörlés
  5. Nagyon jól néznek ki és ötletesek! Muffin én is szeretem és mennyivel másabban néz ki ilyen dekorációval!

    VálaszTörlés
  6. Nagyon jól méznek ki, és a leírás alapján az ízük is finom lehet :)

    VálaszTörlés
  7. Pixi! Kellő mennyiségű keményítőt belegyúrva jól formázható. Legalábbis kisebb felületek borításához, kisebb figurákhoz alkalmas.

    VálaszTörlés
  8. Köszönöm, Petra!


    Rozi, köszönöm. Ez csak "előjáték" volt, az igazi karácsonyi sütemények még ezután készülnek.

    VálaszTörlés
  9. Mónika!Én sem ismertem eddig ezt a muffin receptet, itt is megköszönöm Líviának.
    Vidd csak és majd számolj be róla.

    VálaszTörlés
  10. Ditta, Éva, Tejszínhab!
    Köszönöm a dícséreteket. Nekem is tetszenek és tényleg finomak. Nem szárazak és a sütőtök különleges ízt ad nekik.
    Legközelebb igyekszem nem kifelejteni a gyömbért!

    VálaszTörlés
  11. De szépek, én még sosem készítettem így kidiszítve:)

    VálaszTörlés
  12. Kedves Marisz-legelőször is megszeretném köszönni a jó kivánságot a névnapomra, habár itt mi nem ünnepeljük, a lányom észrevette az amerikai naptárba hogy a névnapom szerepelt.
    Nagyon aranyos vagy küldeni a szép dalt...igen, ki is tudtam nyitni!
    Nagyon szép a diszités a muffinodon, a marcipános cukorral, habár a muffint nem szokták disziteni...inkább amit ugy nevezzük, hogy CUP CAKE...az pedig torta féle képpen készül, ugyanaz a massza is, és muffin forma képen készül. A muffint reggelire, vagy uzsonára esszük itt!
    Mindenestre, te nagyon ügyes vagy a cifra torta diszitéssel!

    VálaszTörlés
  13. Ezek a maffinok nagyon ennivalóak:) A sütőtököt én is nagyon szeretem, sajnos a gyerekeim már nem annyira.

    VálaszTörlés
  14. Köszönöm Kati! Próbáld meg te is.

    VálaszTörlés
  15. Kedves Elisabeth! Köszönöm az elismerő dícséretet.
    A muffin nálam is jöhet reggelire is, uzsonnára is, meg más egyéb alkalomkor.

    VálaszTörlés
  16. Judóca! Én a sülttököt magában nem szeretem, viszont így beledolgozva süteményekbe igen.
    Meg újabban levesekbe, köretekbe is teszem.

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...