Összes oldalmegjelenítés

2011. november 3., csütörtök

Rizskoch (rizskók)

Rizskoch
Családunk  minden tagja szereti a rizskochkot, rizsfelfújtat, vagy ahogy a férjem nevezi, a "sült tejberizst".
Gyakran  sütöm, akár kiadós leves után is megállja a helyét második fogásként.  Én már nem szoktam mérni a hozzávalókat, de  azért leírom, hogy csináltam.

Hozzávalók:
1 liter tej
30 deka rizs
20 deka cukor
3 tojás
5 deka mazsola (1-2 kanál liszt hempergetni)
1 citrom reszelt héja
1 zacskó vaníliás cukor
2 dl víz
csipet só
10 dg vaj vagy margarin

Elkészítés:
A rizst hideg vízben több soron megmosom és a két deci vízben kipattogtatom. Ezután adom hozzá apránként a többi tejet és a fele cukrot, vaníliás cukrot és megfőzöm a tejberizst. Végén hozzákeverem a forró vízben megmosott, leszárított, lisztbe hempergetett mazsolát.Hagyom kihűlni lefedve, hogy jól szívja be a rizs a tejet.
A tojások sárgáját 2 kanál cukorral, reszelt citromhéjjal meg a szobahőmérsékletű vajjal krémesre kikeverem és összevegyítem a kihűlt tejberizzsel. A tojásfehérjéket a csipet sóval és a maradék cukorral kemény habbá verem és óvatosan a tojásos rizshez keverem.
Egy közepes nagyságú mélyebb tepsit kivajazok (most 20 x 30 cm-es) és meghintem zsemlemorzsával, beleterítem a masszát és 180 fokra előmelegített sütőbe tolom. Én alsó-felső lángon 30-35 percig sütöm.

Rizskoch
Rizsfelfújt
Kicsit hagyom hűlni felmetélés előtt. Van, aki tálaláskor málnaszörpöt, lekvárt, vagy valamilyen öntetet ad hozzá, de mi csak így magában szoktuk fogyasztani és hidegen- melegen egyaránt szeretjük.      

7 megjegyzés:

  1. Szuper! Mi is nagyon szeretjük :)

    VálaszTörlés
  2. Tejszínhab, Mónika! Szerintem is nagyon sokan kedveljük.

    VálaszTörlés
  3. Mi is nagyon szeretjük!:) Vaníliaöntettel szoktam készíteni.

    VálaszTörlés
  4. Egyszer már kipróbálom én is öntettel, a vanília ízt mindannyian szeretjük, köszi a tippet Roza.

    VálaszTörlés
  5. Annyira finomnak látszik. :o) Mikor felnőtt fejjel először készítettem, rá is csodálkoztam, milyen egyszerű. Mégis előtte én csak a menzán ettem ilyet, gyerekkoromban. :o)

    VálaszTörlés
  6. Altair, finom volt! Egykettőre elfogyott.

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...