Összes oldalmegjelenítés

2011. október 14., péntek

Vékonypite, parasztpite

Vékonypite, parasztpite
             
Gyerekkoromban gyakran ettünk vékonypitét, anyukám kemencében sütötte, tartalmas leves után másodfogásnak.
Végtelenül egyszerű és gyorsan elkészíthető, kicsit tömény, de mi mindannyian kedveljük.
Egyszer paprika szedéskor reggelire vittem a meleg vékonypitét. Egyik barátnőmnek nagyon bevált, rögtön a receptjét kérdezte. Mondtam neki, hogy palacsinta tésztát csináljon szódavíz nélkül, kicsit sűrűbbre.
Anyukám nem mérte a hozzávalókat, már én se, de volt régen egy szakácskönyvem, ami  évekkel ezelőtt eltünt. Nem tudom, kinek adtam "kölcsön", de mivel nem öreg macska, magától  nem jött haza. Abban a könyvben nagyanyáink idejében szokásos receptek voltak, ez a tészta parasztpite néven szerepelt. Onnan  írta ki  egyszer a keresztlányom és most tőle kértem el, hogy a pontos mennyiségeket le tudjam írni.
Hozzávalók:
  • fél liter liszt
  • fél liter tej
  • 2 tojás
  • 1 kiskanál só
  • 2 kanál olvasztott zsír vagy étolaj
Csak összekeverjük a hozzávalókat csomómentesre és fagyos zsiradékkal kikent nagy tepsibe öntjük, majd mehet a forróra előmelegített sütőbe 40-45 percre.
Én most mangalica zsírt használtam, a tepsi pedig a nagy gáztepsi volt, 250 fokra melegített sütőben alsó-felső lángon 40 percig sütöttem, majd 5 percig még bent hagytam. Kis hűlés után már lehet darabolni, mert ez melegen jó igazán.
Ma reggelire készítettem, mire a férjem hazaért az úszásból már asztalon volt, s több mint felét ketten meg is ettük.
Vékonypite
 Legjobban a ropogósra sült sarkait szeretjük   A képen alul levő kockát megfordítottam, ilyen az alja.
Még annyit elmondanék, hogy a régi gázsütőm alul kicsit égetett, ezért akkoriban úgy sütöttem, hogy félidőben lapáttal alányúlva megfordítottam.
Vékonypite
                   
Amikor a gyerekek kicsik voltak és jobban igényelték az édeset, akkor  csipet sóval, 2 - 3 evőkanál cukorral csináltuk és volt hogy még lekvárt is kentünk rá.
A sóval pedig vigyázni kell, mert a kiskanalak mérete sem azonos, inkább kóstolással állapítsuk meg az ízét.

13 megjegyzés:

  1. Anyukám szokott ilyet készíteni, baracklekvárral isteni.

    VálaszTörlés
  2. Csodás, jól hangzik, hogy miért is nem változnak öreg macskává a kölcsönadott könyvek, én sem tudom:))

    VálaszTörlés
  3. Petra, úgy kell csinálni, ahogy szeretitek!
    Én ezt inkább sósan készítem.

    VálaszTörlés
  4. Kati! Minden könyv első lapjára beírom a nevem. Mégis sok könyvem "odavész".
    Már úgy vagyok vele, hogy ami nem kerül vissza, az azért van, mert nekem arra valójában nincs is szükségem.

    VálaszTörlés
  5. Szép emlékeket ébresztettél fel bennem mert, nagymamám készített nekünk mindig parasztpitét. Édesanyám már nem tudta a receptet,örülök hogy leírtad köszönöm:))

    VálaszTörlés
  6. Nagyon finom lehet! Annyira hasonlít arra amit anyukám csinált és én is szoktam, annak konkrét receptje arányokkal nincs, a neve pedig lábatlancsirke, az is tojás , liszt, só tej vagy szódabíz esetleg sima víz.Csak én nem tepsiben, hanem kis adagokban edényben sütöm meg! Hasonló ehhez! Nagyon finom az is!

    VálaszTörlés
  7. Mónika!Örülök, hogy megtaláltad a nagymamád által készített pite receptjét.

    VálaszTörlés
  8. Éva! Hasonlít a lábatlanhoz, valahol az is le van írva, majd egyszer arra is sort kerítek.

    VálaszTörlés
  9. Nekem egy kis formátlan receptfüzetben van egy hasonló receptem, ott tejpitének hívják és cukros. És nagyon szeretem baracklekvárral. Tényleg, lehet, hogy holnap sütök is!

    VálaszTörlés
  10. Altair! Többféle elnevezése is van, palacsintapitének is hallottam már. Van aki cukrosan csinálja, akkor arra kell ügyelni, hogy az alja gyorsabban leég.

    VálaszTörlés
  11. Ezek szerint (a sok hozzászólásra reagálok) nekem sanyarú gyermekkorom volt, mert édesanyám nem készített ilyet! De akkor is jó visszaemlékezni!!!
    A pitéd csak nevében más,a fotókon ugyanazokat látjuk! Klassz!

    VálaszTörlés
  12. Seafalcon! Igen, ugyanaz, akárhogy nevezzük.
    Mivel te "otthon vagy" a konyhában, el tudod készíteni és bepótolhatod, ami a gyerekkorodból kimaradt.

    VálaszTörlés
  13. Mi pont ebből a tésztából krumplipitét is sütöttünk régen is. Nyersen felszeletelem a megpucolt krumplit úgy fél cm-vastagra. Lerakom a kizsírozott vagy sütőpapírral bélelt tepsibe, ráöntöm a tésztakeveréket, és addig sütöm amíg szép piros lesz, es a villát beleszúrva puhának érzem a krumplit! Nagyon finom ez is!!!!

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...