Összes oldalmegjelenítés

2011. október 26., szerda

Túrós burek

Túrós burek
A nyolcvanas években munkába menet gyakran reggeliztem az akkor híres kalocsai kenyérgyár boltjában, ahol igen finom péksüteményeket, réteseket,kalácsokat lehetett kapni.
Hol van már a kenyérgyár? A kenyérbolt?
De az ízek megmaradtak és azóta is kerestem, hogyan lehetne otthon előállítani olyan finom túrós meg káposztás bureket, ami a kedvencem volt? (Húsosat árultak még, de azt meg se kóstoltam.)
A magyar szakácskönyvekben nem találtam. Végül az internetezés hozta meg a lehetőséget, hogy utánajárjak a bureksütés rejtelmeinek. Amikor beütöttem a keresőbe és elkezdtem tanulmányozni a találatokat, akkor derült ki számomra, mennyi nép magáénak vallja ezt a tésztaféleséget. Az albánok, horvátok, törökök, bulgárok, szerbek, stb. És persze mindegyik esküszik, hogy az övék az igazi, vitatkoznak az alapanyagokon, a készítés módján. Hogy miben kell sütni, kerek legyen, vagy szögletes, réteslapból lehet-e, vagy leveles tésztából. Teljes sötétség állt be nálam burek ügyben. Főleg, hogy egy iszlám fórumon azt olvastam, hogy ha réteslapból készítjük, a végén semmi köze se lesz a burekhez.
Az eredeti burek tészta csak liszt, sok só és egy kis vízből álló ragacsos állagú tészta. A rétestészta csak annyival több, hogy tojást, kis zsírt , pár csepp ecetet is teszünk bele. Tehát réteslapból készítem!
Megnéztem blogokat, magyarországi szerbek közösségi oldalait, kipróbáltam tojást téve a túróba, sajtot téve bele, de nem voltam elégedett teljesen az eredménnyel. Nem is írtam bejegyzést ezekről a kísérletekről.
Végül az olvasottakból a magam feje után összehoztam egy változatot, eddig ez hasonlít legjobban arra az ízre amit kerestem.
Hozzávalók:
2 csomag egyenként 8 darabos réteslap (aldis)
fél kg túró
2 dl tejföl
1 kávéskanál só
1 dl szénsavas ásványvíz

Kenéshez
1 dl szénsavas ásványvíz
1 dl étolaj

Túrót, tejfölt, sót ásványvizet jól kikevertem. Kicsit folyós állagú lett, de nem baj. Egy tepsit ki kell keni olajjal (én szilikon betétet használtam), a kenéshez összekeverni az ásványvizet az olajjal és három réteslapot egyenként jól megkenve a tepsi aljára teríteni. Erre rákenni a túrós masszából, majd ismét három réteslap következik egyenként megkenve, kicsit gyűrve, de azért mindenütt fedje a túrós réteget.
Ezt még kétszer meg kell csinálni, ügyelve, hogy egyenlően osszuk el a túrót. A legfelső rétegre 4 réteslap marad, a három gyűrt lapra símítva tesszük az utolsót, jól megkenjük és mehet a 200 fokra előmelegített sütőbe. Elég soká sül, 50 - 60 perc, sütője válogatja. Én alsó- felső lángon 50 percig sütöttem, a sütőt elzárva még 5 percig bent hagytam. Félidőben kivettem és kentem még a tetejére olajos ásványvizet, újra kellett kicsit bekevernem, mert az előző elfogyott.

Túrós burek egészben
 Kicsit pihentettem, aztán felmetéltem, mert igazából melegen jó. Vágtam háromszögre is mint a bolti volt, meg kockákra is. Nagyon finom volt, bár nem sokat tudtunk enni belőle jó sűrű minestrone leves után .
Azért még alakítanom kell a recepten, mert bár ízre olyan volt, mint vártam, az állaga még nem a megfelelő. Legközelebb talán kicsit több olajjal kenegetem meg a lapokat , hogy szellősebb legyen, jobban elváljanak a rétegek.
Túrós burek
Legközelebb borsos-káposztás töltelékkel csinálom, de bármivel lehet, zöld fűszerekkel, zöldséges, spenótos, krumplis, almás, meggyes, stb.

6 megjegyzés:

  1. Horvátországban ettem először. Nagyon finom. :)

    VálaszTörlés
  2. Igen, a horvátoknál is "nemzeti eledelnek2 számít.

    VálaszTörlés
  3. Jól hangzik és nem tűnik bonyolultnak:)

    VálaszTörlés
  4. Róza! Egyáltalán nem bonyolult és nagyon szeretjük!

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...