Összes oldalmegjelenítés

2011. október 1., szombat

Almás béles


Almás béles
  Most csak egyszerű almás bélest sütöttem. Receptje nem tudom, honnan származik, időtlen idők óta benne van a receptes füzetemben, már alig lehet elolvasni az írást, úgy kifakult a tinta. De elolvasás nélkül is tudom, nem bonyolult és sokszor sütöttem már.

Receptje: 30 deka lisztet 12 deka margarinnal vagy 10 deka zsírral, 2 evőkanál apró szemű kristálycukorral, csipet sóval, 1 kiskanál sütőporral vagy 2 deka élesztővel, 1 egész tojással, kis tejjel vagy tejföllel összegyúrunk.
Kétfelé vesszük, egyik felével kibélelünk egy kisebb tepsit, erre 1 kiló reszelt almából 10 deka cukorral összepárolt tölteléket terítünk és betakarjuk a tészta másik feléből nyújtott lappal. Megkenjük tojással, villával megszúrkáljuk és forró sütőben megsütjük.
Én margarinnal és tejföllel gyúrtam a tésztát, késhegynyi szódabikarbónát tettem bele meg egy citrom reszelt héját.
A töltelékhez az almát apró kockákra metéltem, barna nádcukorral fedő alatt pároltam, de csak annyira, hogy darabos maradt az alma. Kellett volna bele kis őrölt fahéj, de azt most elfelejtettem, viszont 30 - 40 szem jól megmosott, lecsepegtetett nagyszemű aranymazsolát kevertem bele.

20 x 30 cm méretű tepsibe tettem


Előmelegített 220 fokos sütőben alsó-felső lángon kb. fél óráig sütöttem (elfelejtettem időt nézni).
A kisült almás béles


Langyos állapotában metéltem kockákra és meghintettem porcukorral.
Aztán mind megettük.
Almás béles - az utolsó darabok
   

11 megjegyzés:

  1. Nagyon guszta lett az almás bélesed. Mi nagyon szeretjük.

    VálaszTörlés
  2. Nagyon szeretjük mi is. Guszta. :)))

    VálaszTörlés
  3. Gondolom gyorsan elfogytak,mert nagyon guszták:))

    VálaszTörlés
  4. Ilyen finom almás bélest már évek óta nem ettem. Nagyon sikerült neked. Imádom a sok alma tölteléket ami benne van. Nagyon guszta, és finom:DDD

    VálaszTörlés
  5. Kedves Mrita, Petra, Mónika és Elisabeth!
    Egyszerre válaszolok mind a négyőtöknek: köszönöm a dicséreteket. A sütemény finom volt, gyorsan végére jártunk. Kár, hogy a fotók minősége gyenge, a valóságban sokkal szebb színe volt.

    VálaszTörlés
  6. Nagyon szép lett:) Én is szeretem az almás bélest, de nem tudom szép szögletesre elnyújtani, ezért én úgy reszelem le a tésztát:)) Ebből kifolyólag almás-borzas a neve:)

    VálaszTörlés
  7. Roza! Úgy is biztos nagyon finom!

    VálaszTörlés
  8. Imádom, az egyik kedvenc sütim az én nagyikám is sokszor készítette el. =)Az íze még ma is itt van a nyelvemen, jó fahéjas volt.Szerintem a képnek semmi hibája na jó picit homályos de a süti izét nem igen az határozza meg. =)
    üdv:Rékamanó!

    VálaszTörlés
  9. Elkészítettem ezt az almás bélest, isteni finom lett, annyira, hogy fotót nem is tudtam róla készíteni, mert a fiúk olyan gyorsan megették. De ismétlés lesz! Köszönöm a receptet!

    VálaszTörlés
  10. Kreatív konyha!Örülök, hogy jól sikerült az almás, és ez inkább a te érdemed, mint az enyém!

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...