Összes oldalmegjelenítés

2011. szeptember 28., szerda

Szalagos fánk

Szalagos fánk
Ebédre gulyáslevest főztem kapirgálós idei csirkéből kézi csipetkével. Az ilyen laktató leves után második fogásnak elég valami sült tészta. Szalagos fánkot választottam, bár nincs farsang. Mivel gyorsan, könnyen elkészíthető, mindannyian szeretjük, elég gyakran szoktam sütni. Receptje Péter Jánosné egyik régi süteményeskönyvéből való.
Hozzávalók:
  • fél kiló liszt
  • 3 deci tej
  • 3 deka élesztő
  • 1 evőkanál porcukor
  • 5 deka vaj
  • 2 tojássárgája
  • 1 kupica rum
  • csipet só
A meglangyosított cukros tejben feldobatjuk az élesztőt, s a többi hozzávalót hozzákeverve jól kidolgozzuk.
Én csak kézzel, fakanállal szoktam. Eléggé lágy tésztánk lesz, amit letakarva langyos helyen másfélszeresére kelesztünk. Ha megkelt lisztezett deszkára borítjuk és ujjnyi vastagra nyújtjuk, fánkszaggatóval  kiszaggatjuk. Letakarva még fél órát kelesztjük sütés előtt. Most kevesebb idő is elég volt, mert meleg van. Aztán olajat forrósítunk és kisütjük a fánkokat. Az olaj hőmérséklete ne legyen túl forró, mert akkor a tészta külseje megég, belül nyers marad.Viszont, ha nem elég forró olajban sütjük, akkor megszívja magát. Ügyelni kell arra is, hogy a deszkán fekvő fánk felső része kerüljön sütéskor az olajba alulra. A sütés elején tegyünk fedőt az edényre, majd ha már az alsó fele jó, egyenként megfordítjuk a fánkokat és utána már nem kell befedni. A pirosra sült fánkokat papírtörlővel bélelt szűrőre szedjük s miután lecsepegtek még forrón meghintjük porcukorral.
Kakaós porcukorral meghintett szalagos fánk

7 megjegyzés:

  1. Nagyon guszta. Sajna, nálunk ez nem süthető, a nejem kiszekálná a lelkem az olajszag miatt.
    Nézz be hozzám, kérlek.

    VálaszTörlés
  2. Óóó, szinte érzem az illatát! De rég ettem! (Farsang környékén).

    VálaszTörlés
  3. Rózsika, Okki! Köszönöm a dicséretet.

    VálaszTörlés
  4. Hobbychef! Gondolom, van a konyhátokban páraelszívó, az a szagokat is elég jól kiviszi. De ilyen jó időben az ablakot is ki lehet tárni.
    Elegáns terítéken felszolgálva meginvitálnád fánk evésre a nejedet, biztosan értékelné.

    VálaszTörlés
  5. M@rti! Nem írja elő törvény, hogy farsangi fánkot csak farsangkor lehet sütni.
    Bíztatlak hát, hogy te is süssél most!

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...