Összes oldalmegjelenítés

2011. szeptember 5., hétfő

Almás-pudingos piskótatekercs - több funkcióval


Almás-pudingos piskótatekercs

Ezen a hétvégén Dorina unokám névnapja volt. Egyéb teendőim miatt nem tudtam különösebben belemerülni a tortázásba, de azért neki is akartam sütni valamit. Piskótatekercset sütöttem almás pudingos töltelékkel.
A tekercs tésztáját az általam szokásos módon készítettem. Öt tojáshoz öt kanál barna nádcukrot adtam és géppel 6-7 perc alatt jó habosra kikevertem. Lisztet csak négy kanállal tettem bele, így hajlékonyabb lesz és könnyebben felcsavarható. A lisztet is kis fokozaton géppel kevertem hozzá és szilikonos sütőpapírral bélelt nagy tepsiben 200 fokra előmelegített sütőben alsó-felső lángon 20-25 perc alatt megsütöttem. Tepsiből kivéve forrón sütőpapírral feltekertem amíg kihűlt.
A tölteléket már előzőleg elkészítettem. Savanyú nyári almám volt, amit már el kellett használni. Lehéjaztam, apróra összevágtam, így volt 60 deka. Lábosba tettem, gondolomra barna nádcukrot szórtam rá, meg éppen csak annyi vizet hogy le ne égjen és kicsit összepároltam, de az alma darabos maradt benne. Végén kevés őrölt fahéjjal ízesítettem, meg fél citrom levét belefacsartam.
A pudinghoz fél liter tejben 50 gramm gluténmentes vaníliás pudingport ötven gramm barna nádcukorral egy ép zománcú lábosban mindent egyszerre beletéve állandóan kevergetve keményre főztem. Mikor az alma is, a puding is kihűlt, összevegyítettem őket. A már  hideg  piskótát  kitekertem a papírból, rákentem a krém felét és hűtőbe tettem. Egy óra múlva szoba hőmérsékletű natúr vajjal a külsejét körbekentem és újra hűtöttem egy-két órát, mielőtt beborítottam fondanttal. Maradék fondantjaim vannak a hűtőben (a nyáron készült néhány torta amit egyáltalán nem posztolok, mert a meleg miatt nem lettek "szalonképesek").
Kakaós barna színű borítást kapott és dekortollal az óvodai csoportjeleket rajzoltam rá. A hőség miatt nem túl szépre sikerültek. Ráadásul az ő jele nem került a tortára. Dorka most kezdte az óvodát és beszoktatáskor már megismerte az óvodai jeleket, fel is tudta sorolni őket. Mégis kimaradt a hímes tojás, ami az ő jele lett. Sebaj, majd más alkalommal majd bepótoljuk.

Mivel a tölteléknek csak a felét használtam el, sütöttem újra egy piskótalapot , a maradék krémmel betöltöttem, feltekertem, de azt csak citromlé-porcukor keverékével vontam be. Kettőbe vágtam.
egyik fél piskótatekercs

másik fél piskótatekercs

Egyik felét felszeleteltem , azt mi fogyasztottuk el. Finom volt. Eddig többnyire lekvárral készítettem ilyesmit, de ezután különféle gyümölcsökkel is fogok.


almás-pudingos piskótatekercs
Másik felét becsomagoltam és elvittem ajándékba egy idős  volt tanáromnak, aki egyedül él és tudom, hogy szereti a házi süteményeket (máskor is szoktam neki vinni).
Nekem még általános iskolában volt négy évig osztályfőnököm. A magyar nyelv és történelem tanítása mellett tisztességre, becsületre, emberségre is nevelt bennünket. Nagyszerű pedagógus és nagyszerű ember.
A helyi médiákból tudtam meg, hogy életpályája elismeréseként augusztus 20-án kitüntetést kapott. Ezen a hétvégén időt szakítottam rá, hogy személyesen gratuláljak ehhez az elismeréshez.
 Kalocsa Város Művelődési Díját Terney Dezső, a Szent István Gimnázium nyugalmazott igazgatója vehette át.
Mellékelek néhány fotót, ha valaki véletlenül blogomra téved a világ minden szegletébe szétszóródott tanítványai közül, hát hadd örüljön neki.
Terney Dezső


2 megjegyzés:

  1. Csodás tekercseket készítettél, jó ilyenről olvasni, hogy gratulálsz régi gyerekkori tanárodnak, sajnos nem sokan tesznek ilyesmit.

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...