Összes oldalmegjelenítés

2011. augusztus 7., vasárnap

Citromos túrótorta

Citromos túrótorta
A NoSalty facebook oldalán megláttam és úgy döntöttem, vasárnap ez lesz a
deszertünk.http://www.nosalty.hu/citromos_turotorta_recept_1886
Hozzávalók:
Tésztához:
  Töltelékhez:
  • 2 db citrom leve és a reszelt héja
  • 15 dkg porcukor
  • 2,5 dl tejszín
  • 40 dkg sovány túró
  • 4 nagy levél zselatin (vagy 18 g zselépor)
 Elkészítés: 
  1. A felolvasztott margarinhoz hozzáadjuk a morzsát és összekeverjük. A masszát elosztjuk egy kapcsos tortaforma alján és jól lenyomkodjuk.
  2. 2 órára betesszük a hűtőszekrénybe.
  3. A zselatint hideg vízbe áztatjuk.
  4. A túrót villával áttörjük, hozzáadjuk a cukor felét és a reszelt citrom héját.
  5. A zselatint kicsavarjuk, - vagy a zseléport - kis lángon fölolvasztjuk a citrom levében.
  6. A citromos zselatint hozzáadjuk a túróhoz és a cukorhoz. Összekeverjük, majd hozzáadjuk a maradék cukrot és a felvert tejszínt. Alaposan kikeverjük és a krémet elosztjuk a kihűlt tésztán.
  7. Majd a tortát még 2 órára visszatesszük a hűtőszekrénybe.
  8. A túrótortát kivesszük a formából, majd citrom vagy lime szeletekkel és citromfűvel díszítjük.
Én azért szokásomhoz híven kicsit módosítottam a  recepten. Elolvastam a kommenteket és mások tapasztalatait figyelembe véve 30 deka kekszdarát 15 deka olvasztott vajjal, 2 kanál sárgabarck dzsemmel és két kanál tejjel jól összegyúrtam és a 26 cm-es kapcsos tortaformámba belenyomkodtam majd két óra hosszáig hűtőbe tettem.
A töltelékhez fél kiló túróba belekevertem húsz deka házi mascarponét, porcukrot gondolomra és kóstolással (nem kell túl édes), belereszeltem az alaposan megmosott két nagy citrom héját, kifacsart levükbe pedig egy tasakHorváth Rozi étkezési zselatint leáztattam.   Zacskós tejszínt használok, amit nem sikerült habbá verni, de olyan krémes állagú lett, mint a puha vaj.
A leáztatott zselatint mikróban forrásig hevítettem és utoljára ezt adtam hozzá a túrós elegyhez, aztán a keksz alapra símogattam és ismét hűtöttem két óra hosszat.  Mikor kivettem citrom karikákkal és zsenge citromfű meg menta levelekkel díszítettem (amit persze alaposan megmostam előbb).


Megkóstolta a szomszédasszony is
 
Megettük a zöld dekorációt is

Legközelebb ha ilyet készítek kibélelem folpackkal a tortaformát, hogy könnyebb legyen kivenni.
Öszefoglalva: szépen lehetett szeletelni, nem morzsállott. Finom volt, mindenki megdícsérte, aki evett belőle.

9 megjegyzés:

  1. Ezt imádtam volna. Isteni finom! :)))

    VálaszTörlés
  2. Finom,hűsítő torta.Én is ettem volna egy szelettel belőle :)

    VálaszTörlés
  3. Kár, hogy nincs fénypostám, mint a Mézga Aladárnak! Küldtem volna egy-egy szeletet Petrának is, Aledának is.

    VálaszTörlés
  4. Nagyon finom lehetett a tortád, mert nagyon guszta! Azért nekem is küldjél legközelebb légyszíves!:))

    VálaszTörlés
  5. Szívesen küldenék neked is, Éva!
    No, jó volt a hétvégi unokázás?

    VálaszTörlés
  6. Nagyon finom torta,nagyon szépen elkészítetted,szép a díszítés!

    VálaszTörlés
  7. Köszönöm Ditta! Finom volt, hamar elfogyott.

    VálaszTörlés
  8. Nagyon szép és biztosan isteni finom volt :)

    VálaszTörlés
  9. Köszönöm María, nagyon finom volt!

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...