Összes oldalmegjelenítés

2011. július 1., péntek

Sziruppal öntözött rózsák

A szomszéd "kislány" áprilisban Isztambulban töltötte az orvosi gyakorlatát. Közösségi oldalunkra gyakran rakott fel fotókat ételekről, melyeket ott fogyasztottak. Ezért gondoltam, hogy hazaérkezésekor meglepem valami török édességgel. A baklavát meg a lókumot nem akartam, azt már mindeki ismeri. Irány a net és az ezertipp.hu oldalon találtam is kedvemre valót. De a recept eredetét is megkerestem izmorzsak.blogspot.com.
Sziruppal öntözött vörös rózsák nevet viseli ez a sütemény, de nálam nem vörös lett.

Tészta hozzávalói: 1 pohár liszt (2,5 dl), fél pohár búzadara, 0,4 dl (4 cent) natúr joghurt vagy kefír,  0,4 deci napraforgóolaj, 6 deka puha margarin, fél csomag sütőpor, ételszínezék.
Sziruphoz:  másfél pohár cukor, másfél pohár víz, fél citrom leve
Közepébe: felezett dió, mandula, mogyoró (ezek közül valamelyik)

Elkészítése: a tészta hozzávalóit összegyúrjuk . Én ételfesték helyett bodzabogyóval színeztem a tésztát, úgy hogy mélyhűtött bodzabogyót felengedtem és átpasszíroztam. A bodza magja mérgező, ezért mindenhez (lekvárhoz, szörphöz) csakis átpasszírozva használom. A kész tésztát hűtőben tartom amíg megfőzöm a szirupot.
Hozzávalóit kis lábosban összekeverem, felforralom és forrástól számított 3 - 5 percig főzöm. Én a sziruphoz is a bodzabogyó lét adtam színezőnek, annyival kevesebb vizet tettem. Vízfürdőben kihűtjük.

 A tésztát 2 mm vastagságúra kinyújtjuk és kb. 6 cm átmérőjű köröket szaggatunk belőle. A körlapokból hatot sorba rakunk, hogy mindegyik kicsit fedje a másikat. Egyik szélső körlap közepére diót rakunk és ezzel a koronggal kezdve feltekerjük az egész sort.Így duplarózsákat kapunk, melyeket középen éles késsel kettévágunk. A rózsák szirmait kicsit széthúzgáljuk, legörbítjük majd tepsibe sorba rakjuk egymástól 2 - 3 cm -es távolságra.

Sütés előtt a tepsiben a tizenhárom rózsa
Előmelegítettem a sütőt 180 fokosra és 25 percig alsó-felső lánggal sütöttem. Mikor kivettem, azonnal meglocsoltam a rózsákat a hideg sziruppal, egyenként kanállal rájuk öntözgettem, majd miután kihűltek, visszatettem őket a hűtőbe. Fél napon keresztül a hűtőben tartottam úgy, hogy óránként újra és újra meglocsoltam a sziruppal őket.
Aztán tányérra raktam tizenkettőt és becsengettem vele a szomszédba.

Sziruppal öntözött rózsák
A tányér rózsáért cserébe egy fotót kértem, meg majd véleményt róla. (Egyet én megettem, szeretem tudni, hogy mivel etetek másokat. Nos, én nem voltam akkor "elájulva" tőle, de talán azért, mert másra számítottam. Azóta már magunknak is csináltam és megbarátkoztam az ízzel, sőt, megszerettem.)
Aki kapta, ő viszont mindjárt dícsérte és kérte a receptjét is.
Most jutottak el a fotók hozzám, tehát íme a recept.

9 megjegyzés:

  1. Nagyon mutatósak lettek Mariszka!

    VálaszTörlés
  2. Köszönöm. A te nővér tortád is nagyon szuper!

    VálaszTörlés
  3. Köszönöm Rózsika. Nekem meg a te delfines tortád tetszik.

    VálaszTörlés
  4. Nagyon szépek.Receptet mentettem.
    Használom én is a bodza bogyót színezésre.
    Turmixolom szűröm és a levet lefagyasztom kis 2 evőkanálnyi adagokba, celofán zacsiba.
    Ennyi kell a cukormáz receptemhez. Köszönöm, hogy jártál a blogomba.Áldott Karácsonyt kívánok neked.Olgis.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Olgis, köszönöm a dicséretet. Én is szívesen megyek hozzád, most éppen a kandírozott narancshéjat nézegettem.

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...