Összes oldalmegjelenítés

2011. július 30., szombat

Együnk színeket

Színes világban élünk, bizonyára nem véletlen. A színek szerves része a mindennapi életünknek.   A színeknek van jelentése,  tulajdonsága, hangulata, harmóniája stb.Már az ókori civilizációkban is "használták" úgymond a színeket, például gyógyításra, pedig akkor még meg sem születtek a különböző színek hatásairól szóló elméletek  Régóta tudjuk, hogy a színeknek fontos szerepe van az étkezésben is, ezen keresztül pedig az egészségi állapotunkra..Ebben a bejegyzésben erről írnék néhány mondatot - ne ijedjen meg senki, nem tudományos értekezés lesz.
A fizikus Newton felfedezése, hogy ha fényt prizmán futtatunk át, az hét alapszínre bomlik.
A szivárvány ívében a következőképpen követik egymást a színek: vörös, narancssárga, sárga,  zöld,  kék,indigókék, lila.
Ezek a fő ( helyesen: ős) színek, melyek számtalan változatra bonthatók.Testünk energiaközpontjai a csakrák . A csakrák színei követik a szivárvány színeit. Bár a csakrák színe nem állandó, minden egyes csakrához rendelhetünk egy színt a szivárványból.


Minden színnek megvan a maga hullámhossza és rezgése, melyek pozitív vagy negatív hatást gyakorolnak szervezetünkre. Ha ismerjük az egyes színek jelentését és hatását, tudatosan is befolyásolhatjuk egyebek mellett egészségünket is.

Vörös:  - a vér színe, életerőt, melegséget, energiát ad. Felpezsdíti a vérkeringést, elősegíti a vörös vértestek képződését, stb.
Narancssárga: - meleg, aktív, ösztönző, a siker, a dinamizmus színe, serkenti az emésztést, erősíti az immunrendszert, oldja a depressziót, stb.
Sárga: - meleg szín, a nap színe, a vidámság színe, a lelket hozza lendületbe, igazi oldódás a kedélybetegeknek. Erősíti a gyomrot, ösztönzi a méregtelenítő szervek működését, stb.
Zöld: - kevert szín, mely egyensúlyt teremt a meleg(vörös) és a hideg (kék) között, tehát az összhang, a kiegyensúlyozás színe. Nyugtatólag hat, lecsillapít, harmóniát teremt, ez a szín mindenhova odaillik, ahol megbomlott egyensúlyi állapotot kell helyrehozni. A természet színe, amely a még rejtett zavarok esetén is, vagy betegségek megelőzésére is alkalmazható.
Kék: - hideg szín, az ég színe, a nyugalom, békesség színe, gyulladáscsökkentő, fájdalomcsillapító, lázat csökkentő hatású.
Indigókék: - intuitív szín, az ideges eredetű zavarokra, lelki kimerültségre van jó hatással, érzékszerveink közül a fülre és az orra van nagy hatással.
Lila: - (ibolyaszín) spirituális szín,  ösztönzi a belső megtisztulást, erősíti a meditáció hatását, lépvédő, nyirokkeringést serkentő hatású ( is).

Az aromája, az állaga, az íze mellett a színe is fontos ételeinknek, hiszen az elfogyasztott élelmiszereinkkel azok színeit is vele esszük.

A természetes színeket az alábbi táplálékainkban találjuk:

Vörös színerőt:  cseresznyében, málnában, piros ribizliben, piros almában, paradicsomban, piros paprikában, piros retekben, földieperben, görögdinnyében, stb.

Narancssárga színerőt:  narancsban, mandarinban, sütőtökben, sárgabarackban, sárgarépában, stb.

Sárga színerőt:  citromban, banánban, ananászban, csemegekukoricában, egyes tökfélékben,sárgadinnyében, stb.,

Zöld színerőt:  minden zöld leveles salátában, uborkában, petrezselyem-zöldjében, zöldborsóban, búzafűben, káposztában, brokkoliban, zöld spárgában, zöldbabban,zöld fűszerekben, stb,

Kék színerőt:  kék szilva, kék áfonya, fekete ribizli, kék szőlő, szeder, mák, borókabogyó, stb.

Indigókék és Lila színerőt: céklában, lila káposztában, lila hagymában, padlizsánban, stb.

Nem teljes a felsorolás, más ételféleségekkel most nem foglalkozom.  Blogom főleg tortákat, süteményeket  mutat be, melyekbe gyakran használunk zöldségeket, gyümölcsöket is. Bár ezek nyersen fejtik ki igazán a hatásukat, hőkezeléssel veszítenek az erejükből, én azért hiszem, hogy így is jó hatással vannak szervezetünkre.
Ez a téma annyira összetett és szerteágazó, hogy meg sem kísérlem részletesebben kitárgyalni. Csupán azt kívántam bemutatni,  amire mindannyiunknak érdemes odafigyelni, tudatosítani. Hiszen az ember ezeket ösztönösen érzi akkor is ha nem fogalmazza meg. Gyakran ösztönösen a színe miatt választunk egy-egy ételt vagy gyümölcsöt, másikat pedig a színe miatt utasítunk el. Egy színnek a hiánya vagy többlete is felboríthatja szervezetünk egyensúlyát, ezért igyekeznünk kell, hogy az összes színből lehetőleg egyenlő arányban fogyasszunk.Zöld színnel kiegyensúlyozhatjuk a hiányokat vagy túlzásokat.
Eddig a csakráinknak megfelelő hét fő színről volt szó. A nagy színkörben ezek keveredéséből huszonnégy az ember számára fontos szín van. Egy kevert szín hatása úgy érvényesül, hogy mindig az erősebb a meghatárzóbb. Például egy sárgászöld alma ha inkább sárga, akkor nagyobb részben a sárga minőséget képviseli.
S mivel a zöldségek, gyümölcsök egyúttal vitaminhordozók is, ilyenkor nyáron együnk minél "tarkábban", hogy szervezetünk elraktározhassa a nyár színeit a szürke őszi-téli hónapokra.
Én ezeket egy természetgyógyászati előadáson hallottam sok évvel ezelőtt. De akit bővebben érdekel ez a téma az interneten is több helyen talál róla olvasnivalót, pl. a Házi Patika két évvel ezelőtti számában más összefüggésben ír a színek és egészség kapcsolatáról.
Együnk hát színeket és mi is színesebb személyiséggé válunk.

A kép a Tudatos vevő oldaláról  származik

1 megjegyzés:

  1. Ezt majd végig olvasom mert érdekes, de most nézzél már be hozzám díjat szeretnék adni !

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...