Összes oldalmegjelenítés

2011. július 11., hétfő

Diplomaosztóra - hamis tiramisu torta





A szomszéd fiú diplomaosztójára készítettem ezt a meglepetés tortát. Mivel ilyenkor befőzési szezonban időm semmi, olyat kellett kitalálnom, ami sütés nélkül hamar megvan. A tojásostól nyáron kicsit tartok, ezért egy hamis tiramisut terveztem torta kivitelezésben és úgy voltam vele, ha nem lesz időm borítást meg egyéb díszítgetést csinálni, akkor szitálok rá kakaóport és kész.
Előkészületnek vettem egy nagy csomag babapiskótát (aldisat), nagyszemű  aranymazsolát, lefőztem 4 dl feketekávét, asztalra tettem egy üveg sütőrumot.
Krém hozzávalói:
  • 25 deka mascarpone
  • 2 kispohár natúr joghurt (egyenként 250 grammos)
  • fél l tej
  • 2 cs. vanília puding
  • cukor ízlés szerint
vaníliapor (vagy vaníliás cukor, vagy vanília kivonat - kinek mi van)

A tejben 80 gramm (két zacskónyi) gluténmentes vaníliapudingot 5 ek cukorral megfőztem s időnként megkeverve kihűtöttem. Közben nyolc dekányi mazsolát forró vízben megmostam, majd öntöttem rá annyi rumot ami ellepte.
A mascarponét, a joghurtokat, a kihűlt pudingot, 2 mokkáskanál vaníliaport robotgéppel símára kevertem. Megkóstoltam és még hozzáadtam egy púpozott ek porcukrot, ezzel a krém készen is volt.
Egy szögletes kapcsos tortaformát kibéleltem folpackkal (oldalát is). A feketekávéba öntöttem fél deci rumot és a babapiskóták mindkét oldalát 2-2 másodpercre belemártva kiraktam a forma alját, megdobáltam mazsolával és kentem rá krémet. Így rétegeztem míg megtelt a forma és elfogyott az anyag. A tetejére krém került és ment a hűtőbe másnap reggelig. Összerámoláskor vettem észre, hogy a leáztatott zselatin ottmaradt az asztalon, kifelejtettem. Mert nagyon meleg lévén úgy gondoltam, hogy biztosabb lesz a krém állaga zselatinnal, de most már csak annyit tudtam tenni, hogy rákentem a fájó csuklómra - mégse vesszen kárba.  Meg drukkoltam a krém miatt. Elég szilárdnak tetszett, mikor reggel lecsatoltam a tortasütő oldalát. Akkor még vékonyan átkentem édesített vajjal fondant alá és ismét hűtő burkolásig.


Talán a kerek tálca miatt látszik kereknek
No és következett a burkolás. Ezzel kicsit gondban voltam a színek miatt. Először csokoládé bevonatot szántam a süvegnek, de a hőség miatt ezt elvetettem. Kaptam rózsaszín-fehér pillecukrot, külön-külön gyúrtam meg fondantnak.. A rózsaszínt kicsit megliláztam bodzával, a fehérből pedig ilyen szürkéskéket sikerül előállítanom bodza, feketeszeder, feketeribizli segítségével. Ezek a növények kellemesebbé teszik a fondant ízét is. A fekete szemcsék pedig a vaníliától vannak - már máskor is jártam pedig így, mégis ugyanabba a hibába estem.
A süveg egyébként RKT, a receptje egy régebbi bejegyzésemben olvasható.Citromlével kellemes íze lett.
A többi díszítés hűtőben tárolt maradék fondantból készült. Kis gondom volt a tálcára helyezéssel, egyedül nehezen ment, kicsit megviselte.Meg az állás is, hiszen délre elkészültem vele, és csak este nyolcra értek haza .
De azért volt ámulás amikor becsengettem, hogy gratuláljak az ifjú diplomásnak.


A frissdiplomás fiatalember
Ezeket a fotókat kaptam a tortáról, sajnos mind ugyanabból a szögből készült, pedig jó lett volna felülnézetből is.
Talán (remélem) nemsokára  megajándékoz "valaki" egy kamerás telefonnal, és akkor fázisfotókat is készíthetek.
Egyébként ez egy aránylag nagy torta volt, nem mértem, de jó súlyos is, a képen  nem tűnik annak.
Másnap megdícsérték, milyen finom volt, a burkolat is. A  "tekercset" pedig eltették emlékbe.
xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
Leírom a pillecukor fondant készítését:

14 deka pillecukor
28 deka porcukor
2 evőkanál víz
margarin a kenéshez (kb. 2 deka)
A margarinnal alaposan kikenünk egy nagyobb mikrózható tálat, beleöntjük a pillecukrot és hozzáadjuk a vizet, majd kis fokozaton melegíteni kezdjük, időnként bemargarinozott fakanállal megkeverjük. Nem muszáj megvárni míg teljesen felolvad, kivéve is könnyen kikeverhető a még benne lévő egy-két "pukli".
Ezután beleöntjük az átszitált porcukor 2/3-át és elkezdjük keverni. A többi porcukrot apránként adagoljuk hozzá, mindig ahogy a "tészta" kívánja. Amikor már nehéz keverni, ugyanúgy gyúrjuk, mint a tésztát. akkor van kész, ha rugalmas, gyurma szerű-állagú anyagot kapunk. 
Nylon zacskóba téve javasolt néhány órára hűtőben pihentetni felhasználás előtt.
Felhasználáskor kicsit felengedjük szobahőn, majd porcukorral, vagy étkezési keményítővel megszórt deszkán kinyújtjuk.
Ebből a mennyiségből egy átlagos méretű tortát (kb.24cm átmérőjű)lehet beborítani, esetleg néhány virágdísz is kijön belőle.
A díszítendő torta külsejét tanácsos vajkrémmel bekenni, hogy síma legyen és jobban tapadjon rá a borítás.
Ha színes fondantot akarunk, víz helyett folyékony ételfestéket használhatunk, vagy természetes színezőket, pl.céklalé, bodzalé, stb. Színezhetünk kakaóporral, kurkuma porral, de a kereskedelemben gél állagú színezékek is kaphatók.
                                                     

12 megjegyzés:

  1. Gratulálok!Nagyon gyönyörű és gondolom isteni finom is lehetett:-)
    Andi

    VálaszTörlés
  2. Köszönöm a dícséretet,jólesik. Igen, azt mondták finom volt, és én elhiszem.

    VálaszTörlés
  3. Ötletes! Meg a zselatin-pakolás is tetszik! :-) Használt? Ha igen, én is kipróbálom a nyakamon!

    VálaszTörlés
  4. Köszönöm M@rti!
    A zselatinos masszázst még akkor csináltam először, egyelőre nem foglalok állást róla.
    De itt http://ezoterika22.honlapepito.hu/?modul=oldal&tartalom=1126611 olvashatsz róla bővebben.

    VálaszTörlés
  5. Kedves Marisz-köszönöm a követést, már is vissza követtelek.
    Nagyon szépen sikerült a torta az ünnepeltnek...szerintem semmi ebben ami hamis Tiramisu...elvégre benne van a tiramisu krém ami a fő, és a joghurt nagyon könnyebiti a krémet. Imádom a rumos mazsolát benne, szerintem egy zseni recept, és különleges, a torta meg álom szép!
    xoxo=(hugs and kisses)

    VálaszTörlés
  6. Köszönöm Elisabeth a dícséretet. Jólesik, annak ellenére, hogy tudom magamról, nem vagyok mestercukrász, de nem célom azzá válni. Elsősorban ehető, finom tortákkal örömöt kívánok szerezni a számomra kedves személyeknek. És ha tetszik is? Hát az a hab a tortán.
    Nálad is van sok szép látnivaló, a kerted, a növényeid máris elbűvöltek.Puszi.

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...