Összes oldalmegjelenítés

2011. július 4., hétfő

Csokoládés zebratorta szülinapra





Sokáig készültem megsütni, aztán rászántam magam, de elsőre nem igazán lett sikeres.
A második próbálkozás már igen. Harmadjára pedig már krémmel töltve készült a következőképpen:

Zebratorta hozzávalói:

  • 6 tojás
  • 30 deka porcukor
  • 37 deka liszt
  • 1 zacskó sütőpor
  • 1,5 dl langyos víz
  • 1,5 dl étolaj
  • 2 ek kakaópor
Elkészítés: a tojásfehérjéket kevés porcukorral kemény habbá verjük. Én csipet sót és pár csepp citromlét mindig teszek bele.
A tojássárgákat habosra keverjük a többi porcukorral úgy, hogy közben felváltva beleöntjük a vizet és az olajat.
Beledolgozzuk a sütőporos lisztet is,  (lehet géppel), majd kétfelé öntjük a tésztát, s az egyikhez hozzákeverjük a kakaóport. Ezután megfelezzük a felvert tojásfehérjét is és óvatosan beleforgatjuk  a tésztákba, a kakaósba kicsivel többet.
Papírral bélelt kerek tortaformába merjük felváltva: mindig egy kanál fehér tészta, rá egy kanál kakaós.  Az adagolást a tortaforma közepén kezdjük az első kanállal és a következőt erre rá merjük. Igazgatni nem kell (nem szabad), magától elterül. Én két egy forma nagyságú kisebb merőkanalat használok erre a célra, vagy ha csak evőkanál van akkor kettőt-kettőt teszek, hogy vastagabbak legyenek a csíkok.
Előmelegített sütőben 170 fokon kell sütni, kb 55-60 percig. Én alsó-felső lángt használok és a tetejét letakarom fehér papírral. Tanácsos tűpróbát végezni. Ha kész, rácson hűtsük ki.

Ez a kuglófhoz hasonlatos "olajos piskóta" magában is finom, de én most születésnapra vittem, így krémet is töltöttem bele.

Krém hozzávalói:
  • 1 zacskó (2,5 dl) habtejszín
  • 10 deka (1 tábla) tejcsokoládé
  • 25 deka mascarpone
  • 1 csomag habfixáló
Elkészítés: A csokit gőz fölött megolvasztottam(kevés vízzel) majd géppel kikevertem a mascarponéval. A tejszínt a fixálóval kemény habbá vertem és óvatosan összevegyítetem a csokis krémmel. Én egy kevés porcukrot még tettem hozzá, de éppencsak, mert nem akartam túl édesre.
A négy lapba vágott tortalapokra rákentem ezt a finom krémet.Kívülről pedig étcsokival vontam be.

Csokimáz hozzávalói:
  • 10 deka étcsoki
  • 5 deka vaj
  • 2 ek víz
A hozzávalókat gőz fölött felolvasztottam és ecsettel lekentem vele a tortát.
A feliratot és a virágdíszítést pillecukor fondantból készítettem.
Egyik sógornőm születésnapjára készítettem
 
Csak vékony réteg krém került bele

Az első zebratortám nem lett "zebra", mert egyformán osztottam el benne a tojásfehérjét és a kakaós tészta nehezebb lett, ezáltal elnyomta a fehéret.



   Csokival bevonva, vágott dióval megszórva azért nem mutatott rosszul, ízre pedig határozottan finom volt
Ez még olyan mint a kuglóf.





A következő sütésnél odafigyeltem, hogy ne járjak úgy, mint először és meg voltam elégedve az eredménnyel.


                         
Külsőre és belsőre is tetszetősebb lett.


                           






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...