Összes oldalmegjelenítés

2011. június 19., vasárnap

Lúdlábtorta az én variációmban

Van egy olcsó kiadású receptkönyvem "Kedvenc süteményeim" címmel. A lúdlábtortát ebből szoktam sütni. Nemrégiben a neten bolyongva Gizinél egy sütés nélküli változatára akadtam s rögtön elhatároztam, hogy ezt feltétlenül kipróbálom.  De csak az alapot csináltam az ő receptje szerint, a krémet továbbra is úgy akartam, ahogy az én könyvemben van.

Hozzávalók az alaphoz: 

  • 20 deka Győri Édes vaníliás keksz
  • 20 deka Győri Édes Kakaós keksz
  • 20 deka margarin
A hozzávalók 24 cm-es formához vannak, de az enyém nagyobb, ezért laposabb lesz a torta.
A tortaforma alját béleljük ki sütőpapírral 2 cm magasságig. Én folpackkal béleltem teljes megasságába.
A kekszeket darává kell őrölni és a forráspontig hevített margarinnal fakanállal jól összekeverni, ezután  belenyomkodni a tortaformába egyenletesen. Kihűlés után legalább fél órára hűtőbe tenni.

Krém hozzávalói: (az eddigi bevált krémem)
  • 3 dl tej
  • 1 csomag vaníliás pudingpor
  • 1 evőkanál kakaópor
  • 3 evőkanál cukor
  • 20 deka vaj
  • 10 deka étcsokoládé
1 kis üveg meggybefőtt

Tetejére bevonatnak: 20 deka tortabevonó csokoládé

Tényleg semmi idő alatt elkészültem a tortaalappal, ez a recept "jó fogás" volt.
A problémák ott kezdődtek, amikor a krémnek akartam nekilátni. Mert azt hittem, "úgy tudtam" minden van itthon ami kell hozzá. A sütéshez vásárolt dolgokat (csoki, mazsola, befőtt, stb.) fel szoktam tenni a kamra legfelső polcára teljesen a falhoz. Jobb ha ilyesmi nincs szem előtt - még kísértésbe esik valaki. És mivel nekem se volt szem előtt, csak itt a létra tetején szembesültem vele, hogy a készletem igencsak hiányos, vagy nem ehhez a krémhez való. Tesco? Nem.  Este nyolckor már nem megyek sehova, inkább kitalálok valamit.
Főzés nélküli csokoládés pudingporom volt, egy tábla menta ízesítésű belga csokoládém, meggybefőtt helyett pedig magam eltett rumos szilva.(A friss meggyből éppen elkészült a szósz). Ez a lúdláb nem az a lúdláb lesz, de azért lúdláb lesz. Nekifogtam tüstént.
Először is kis tejet tettem a gázra és beletördeltem a mentás csokoládét, összemelegítettem míg a csoki teljesen elolvadt. A pudingport a hideg tejjel három percig kevertem, majd összevegyítettem a már kihűlt tejes csokival.Utoljára pedig a húsz deka lágy vajjal jól kihabosítottam.Közben kóstolgattam és úgy ítéltem meg, nem kell bele se kakaópor, se cukor. Ennek a könnyű krémnek a felét rákentem a tortalapra és megszórtam lecsöpögtetett, apróra összevagdalt szilvabefőttel. A krém másik felével betakartam, a tetejét szépen elsímáztam és éjszakára hűtőbe tettem. Reggel levettem a tortaforma oldalát, tálca helyett egy nagy pizzás tálra átraktam a tortát és ezen öntöttem tetejére az olvasztott tortabevonót, amihez kevés étolajat is adtam. Az olajtól szép fényes lett, kár, hogy nem volt lehetőség lefényképezni akkor, mert ebédig megint hűtőbe került és behomályosodott. Azért kicsit izgultam az összhatás miatt, mert bár szeretjük a mentát (van a kertemben is), tortába eddig még nem került.Felesleges volt izgulni, mert az egész család elégedett volt vele.
Hát így történt, hogy a jól bevált lúdláb helyett megszületett egy újabb variáció.

Lúdlábtorta szelet


Két szelet lúdláb
        

3 megjegyzés:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...