Összes oldalmegjelenítés

2011. június 7., kedd

Fagyi - gép nélkül - meggyes

Sajnos csak ilyen rossz minőségű fotók vannak a meggy fagyimról
Egy természetgyógyászati előadáson azt hallottam, hogy a fagyi az egyik legegészségtelenebb édesség. Nemcsak a cukortartalma miatt, hanem inkább a jeges állapota az, ami rossz hatással van a szervezetre, főleg a gyomorra, emésztőrendszerre és a torkunkat is megviselheti.
Addig se ettünk mindennap ilyesmit, de ezt tudván is fogyasztunk fagyit mértékkel. Mivel nincs fagyigépem, eddig még eszembe se jutott, hogy itthon készítsek, de az internetről megtudtam, hogy anélkül is lehet.
Korai meggyet árultak a piacon - ez az ún. cseresznyemeggy, ami nem túl savanyú - vettem hát olyan céllal, hogy   kipróbálom belőle a házifagyit.
Először bebarangoltam az "édes" blogokat, receptes oldalakat, hogy megtudjam, mások hogy csinálják. Hát ahogy a nótában van: mindenki másképp csinálja...". Én mások változataiból összehoztam a sajátomat.

Hozzávalók:

fél kg meggy (magjával, szárával)
15 deka cukor
1 zacskó (2,5dl,Oké) tejszín
1 kispohár natúr joghurt(250 grammos Aldis)
10 deka mascarpone (házi, készítése Wise Ladynél itt)

Elkészítés:

Az alaposan megmosott meggyet leszáraztam, kimagoztam és egy zománcos lábosba tettem, rászórtam a cukrot. Tíz perc múlva alágyújtottam a gázt és felforrás után takaréklángon még tíz percig főztem . Külön vizet nem tettem rá, csak a saját levében.  Kihűlést követően mixerrel összecsócsáltam, majd másik edénybe átöntve hozzákevertem  a mascarponét, utána a joghurtot, végül pedig a külön felvert tejszínhabot. Azonnal a fagyasztóba került és jó egy óra múlva kevertem át, először csak kézzel, műanyag lapáttal  az edény széléről befelé. Újabb egy óra múlva kézi mixerrel, ismét fagyasztás, keverés - öt órán keresztül tartott, hogy időnként átkevertem, és tényleg nagyon jó lett az állaga, mint a "bolti". Körülbelül egy liter kész fagyim lett, tehát nemigen olcsóbb mint a készen vett, de nagyon finom és tudom, hogy mi van benne.
Nincs fagyi adagoló kanalam, csak evőkanállal raktam poharakba, ide-oda  kis tört csokit nyomtam dísznek és nagy élvezettel bekanalaztuk. Raktam kis műanyag dobozban fagyasztóba, hogy később is legyen. Jön a nyári gyümölcsszezon, ezt málnával, ribizlivel is meg fogom csinálni.

Házi  meggyfagyi









4 megjegyzés:

  1. Nagyon guszta lett,szívesen belekóstolnék:-)
    Már én is régóta kacérkodom az otthoni fagyi készítéssel.

    VálaszTörlés
  2. Nekünk nagyon ízlett. A férjem először el se akarta hinni, hogy én csináltam.

    VálaszTörlés
  3. Kipróbálom ezt, hálából megírom a saját receptemet. Turmixba pakolok kb. 25 dkg túrót, 1 natúr joghurtot, két evőkanál mézet és apró (vagy előzőleg apróra vágott) fagyott gyümölcsöt. Jól kikeverem, ennyi. Ha van, kanállal belekeverek valamilyen színes gyümölcsöt. Ez pont fagyi állagú és hőmérsékletű. A maradékot le lehet fagyasztani.

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...