Összes oldalmegjelenítés

2011. április 28., csütörtök

Gólyás torta


Gólyás torta

Még mielőtt valaki megkérdezi, hogy ilyen tortát nem kisgyereknek szoktak-e csinálni, a válaszom: igen.
Ilyen tortát szerintem lehet készíteni újszülött érkezésekor, kisgyerek születésnapjára, én mégis a harminckilenc éves fiamnak kedveskedtem vele.
Kétszer négy tojásból sima piskótát sütöttem, kihűlés után mindkettőt két lapba vágtam.
Sajnos fogalmam sincs mi ennek a krémnek a neve, vagy kinek az oldaláról van? Ha valaki felismeri sajátjaként, jelezze és én megköszönöm neki, mert nekünk ez nagyon bevált, és csak ajánlani tudom mindenkinek.
Csokis krém: 150 gramm jó minőségű étcsoki (én 75% -osat használtam), 250 gramm vaj, 2 ek kakaópor, 2 ek kristálycukor, 2dl tejszín, kis rum -ezek a hozzávalók.
Krém elkészítése: az étcsokit eltördeltem és vízgőz fölött olvadni tettem, hozzáadva a kakaóport, cukrot, a puha vajat, kb 3 centnyi sütőrumot. Állandó keverés mellet mindent összeolvasztottam, végül beleöntöttem a tejszínt(én zacskós féltartós tejszínt használok). Ekkor levettem a tűzről és elektromos habverővel folyamatosan keverve 2-3 perc alatt felhabosítottam.Két órát hűtöttem majd megkentem vele a piskóta lapokat, minden réteg krémre áztatott mazsolát szórva. A külsejét is vékonyan körbekentem és most egész éjszakára ment a hűtőbe.
Következett a bevonat készítése.
http://lenke-torta.lapunk.hu/ (Földi Lenke wblapja) a viasz tortabevonót választottam.
Viasz tortabevonó: 2 pohár porcukor, 2 pohár tejpor, 1 pohár sűrített tej, késhegynyi vaníliás cukor.
Én decis poharat használtam, tubusos sűrített tejet és mivel barna színűt akartam, 1 evőkanálnyi tejpor helyett jó minőségű holland kakaót tettem. Ezeket csak össze kellett gyúrni és kész (nylonban a konyhában hagytam másnapig).
Elővettem a mindenféle színű maradék fondantjaimat(melyeket külön-külön bezacskózva egy fedeles műanyag dobozban a hűtőben tárolok) és nekifogtam a dekorációnak. A gólyát először papírra kirajzoltam, kivágtam és a kissé megmikrózott, kinyújtott fondantra téve a sablont - kivágtam. A fát, kéményt, napocskát, stb. csak úgy sablon nélkül késsel, pogácsa szaggatóval, flakon kupakkal, miegymással alakítottam ki, és tálcára téve a spájzban éjszakáztak.
Reggel a viaszt kicsit átgyúrtam, kinyújtottam, nyújtófával a tortára helyeztem, előbb a tetején, majd az oldalán jól rásímogattam. Majd a gólyát és a többi dekorációt egyik oldalukon vizes ecsettel meghúzgáltam és helyükre ragasztottam.  Dekor tollal ráírtam a feliratokat és már mehettem is a szomszédasszonyért, hogy jöjjön lefényképezni.
Aztán eljött a dél is, az ebéd vége is, amikor a fiaméknál asztalra került a torta. Na, volt nagy ujjongás!
Amióta formatortázás a hobbim (közel egy éve), az unokáim mindig izgatottan várják a családi ünnepeket, hogy ki milyen tortát kap. Ezért is volt jó ez a témaválasztás, mert a lányok teljesen odavoltak, főleg a kisebbik. Alig győztünk válaszolni a sok kérdésre: "és mért egyforma színű a gólya cipője meg a sálja?.. és repültek a pillangók?... meg a katicabogarak!... és apunak csak egy füle volt?..." Még napok múlva is lelkesen mesélte mindenkinek apukája születésének a történetét - melynek hitelességét főleg én tanúsíthatom.
Szerintem az ilyen percek adják életünk értelmét.
A torta gyorsan elfogyott, a család véleménye szerint ez mindenképpen el lett találva.
Gólyás torta


Ezzel a tortával neveztem a webcukrász lap online tortaversenyén. Örülök az oklevélnek és a lehetőségnek, hogy indulhattam.


4 megjegyzés:

  1. Kedves Marisz! Gratulálok a tortáidhoz is, és a blogodhoz is. Nem sok nagymama mer belevágni (mármint a blogírásba - nem a tortába). Üdv :-)

    VálaszTörlés
  2. Kedves vagy M@rti, köszönöm. Most sajnálom, hogy nem vagyok húsz évvel fiatalabb.Az internet rengeteg lehetőséget rejt...

    VálaszTörlés
  3. Nagyon jó megoldotad,ügyes vagy!!!

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...