Összes oldalmegjelenítés

2011. április 24., vasárnap

Bárányka torta

Mivel az idén egybeesett a húsvét és kisebbik unokám születésnapja, olyan tortát akartam, amely a húsvéthoz is kapcsolódhat. Nézegettem a neten a nyuszikás és báránykás tortákat. Mivel az állatfigurák megformálásához nem sok érzékem van, a nyuszikásat hamar elvetettem.
A barika torta kivitelezését pudingos charlott-al oldottam meg. Ehhez kétszer öt tojásos piskótalapot sütöttem a nagy gáztepsimben. Péter Jánosné süteményes könyvében a piskótatekercs receptje: ahány tojás, annyi evőkanál cukor és eggyel kevesebb kanál liszt (a liszt a könnyebb tekerhetőség miatt kevesebb).
Amikor a második tepsihez készülődtem, a tojások szétválasztásánál egy -a negyedik- belezuttyant a fehérjés tálba, úgy hogy teljesen elterült a sárgája. Most inkább egybe öntöttem mindent és úgy készítettem, tehát egy edényben együtt vertem fel a tojások sárgáját, fehérjét meg a cukrot. Kicsit hosszabb ideig tartott, de nagyon jól sikerült. A piskótalapokat melegen sütőpapírral feltekertem és elkészítettem a krémet.
Két csomag csokoládés pudingport nyolc deci tejben nyolc ek. cukorral sűrűre főztem. A tűzről levéve miután kicsit hűlt,belekevertem öt deka tördelt keserű csokit, amikor pedig teljesen kihűlt akkor jól kihabosítottam géppel húsz deka lágy vajjal. Fontos megvárni, hogy a puding hideg legyen a vaj hozzáadásakor, mert  melegen megolvasztja a vajat és híg lesz a krém állaga. Ezt már megtapasztaltam egyszer, és akkor Hadarik Rita segített (Rita konyhája) helyrehozni. Épp chaten volt a facebookon és azt tanácsolta, hogy kevés vízben feloldott étkezési zselatint keverjek a krémhez.(A már hideg pudingos krémhez úgy kevertem az egy deci vízben feloldott egy evőkanál zselatint, hogy először kevés krémben eloszlattam és ezt vegyítettem a többihez.)
Visszatérve a báránykámhoz: az elkészült krémmel megkentem a piskótalapokat, feltekertem és két órára hűtőbe tettem. Egy ovális jénai tálat és egy müzlis tálkát kibéleltem folpackkal úgy , hogy jól lelógjon körben. Felszeleteltem a piskóta rudakat és kiraktam a tálak alját és oldalát úgy, hogy minden sort még megkentem a pudingos krémmel, valamint szórtam közé áztatott mazsolát is. Mikor megteltek ráhajtogattam tetejükre a folpack szélét és így kerültek éjszakára ismét a hűtőbe.
Másnap az ovális jénai tál tetejére rászabtam egy ostyalapot és erre borítottam ki a tál tartalmát, a müzlis tálat kiborítva pedig kézzel még kicsit formáztam a barika fejét mielőtt a törzshöz illesztettem.
Most készítem el a borítás anyagát, az ún. viaszt. Ezt földi Lenkénél találtam (lenke-torta.lapunk.hu) és már egyszer csináltam, nagyon bejött
A recept szerint két pohár porcukorhoz két pohár tejport és egy pohár sűrített tejet adunk, kis vaníliás cukor, összegyúrjuk és kész is. Én decis pohárral mértem a  hozzávalókat csakúgy mint első alkalommal, mégis valami prücök történt, mert nagyon lágy lett. Hamar rájöttem az okára: míg első alkalommal tubusos sűrített tejet használtam, most üvegeset vettem, ami jóval hígabb volt. Volt még vagy öt dekányi tejporom, de nem sokat javított az állagán, a tortát pedig minél előbb be kellett fejeznem, mert még az ebédet is meg kellett főznöm. Tehát azt találtam ki, hogy kevertem hozzá vajat és nyomózsákból "gyapjaztam" Dórika barikáját. Erre is van pontos recept, de én nem mértem most semmit, hanem gondolomra, meg próbálgatással oldottam meg. Fondant maradékokból beborítottam a fejet, csináltam virágot, pillangót, a füvet egy erre a célra használt fokhagyma nyomóval készítettem. Két babapiskótát kettétörtem, bevonva ezek lettek a lábak. Felirat, gyertyák és kész.

Bárányka torta

Dórika barikája

4 megjegyzés:

  1. Angéla, köszönöm a dícséretet, de van még mit tanulnom, főleg a te munkáidhoz képest.

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...