Összes oldalmegjelenítés

2011. március 28., hétfő

Tiramisu

Egészben a tiramisu
Elvágva
Ma a család minden tagja által kedvelt tiramisu volt a desszert. Már sokféle módon készítettem, most a 
Desszert eu. blogjában lévőre esett a választásom. Persze szokásomhoz híven itt-ott módosítottam rajta. Először lefőztem 2 dl feketekávét melyet édesítettem. Két deci tejet öntöttem hozzá és fél deci sütőrumot. Azután elkészítettem a krémet. Négy deci zacskós tejszínt kemény habbá vertem géppel. És most sikerült! A tejszínhabbal gyakran bajban vagyok, volt hogy csak ivókefír állagúra sikeredett, máskor tömény vajat "köpültem" belőle. Utánaolvastam, mi lehet a bibi? Hááát... sokminden. Elsősorban a hőmérsékletnek kell hidegnek lennie. Mármint a tejszín hőmérsékletének. De van, aki a felveréshez használt edényt is behűti. Én meg még azt  gondolom, hogy a tejszín minőségétől is függ. Ma már csak féltartós tejszínt lehet kapni (legalábbis nálunk). Tehát a tejszínhabot hűtőbe tettem és gőz fölött három egész tojást 25 deka kristálycukorral kézi habverővel állandóan keverve melegíteni tettem. A recept szerint csípősre melegítjük a tojásos cukros keveréket. Akkor csípős hőmérsékletű, ha az ujjunkat belemártva csípi azt. Ekkor az állaga már sűrűbb, színe világosabb. Levéve pedig kihűlésig habosítani kell. De tényleg kihűlésig, hogy ne legyen folyós. Na én hideg vízbe tettem az edényt, úgy kevergettem, ez felgyorsította a folyamatot. Öt dekányi mazsolát forró vízbe beáztattam, egy csomag lapzselatinra annyi vizet öntöttem, ami ellepi. A krém összeállításához 30 deka saját készítésű mascarponét (a mascarpone házi készítését Wise Lady blogjából tanultam) és a kihűlt tojásos krémet géppel jól elkevertem, majd óvatosan kis fokozaton kis adagokban hozzávegyítettem a tejszínhabot. A zselatinlapokról leöntöttem a vizet és a mikróban 180 fokon felolvasztottam. Nem forraltam, épp csak folyóssá vált, és kis fokozaton géppel hozzákevertem a krémhez. Elégé folyósnak tűnt, de a deszert eu. kommentekben olvastam, hogy hűtés után tökéletes lesz az állaga. És úgy is lett. Már csak az öszeállítás volt hátra. Ehhez elővettem egy 20 x 30 x 8 cm-es jénai tálat meg két csomag babapiskótát. A feketekávés tejbe 2-2 másodpercre belemártottam a piskóták mindkét felét és hézagmentesen kiraktam vele a tál alját. Meghintettem az áztatott mazsolával (15-20 szem) és rákentem a krém negyedrészét. Ismét piskóta, ismét krém, mazsola szórás - négy sor piskótával lett tele a tál. Tetején elsímítottam az utolsó réteg krémet és  hűtőbe került. Másnap tálalás előtt sablonon keresztül kakaóport szitáltam rá, így lett virágmintás a teteje. Nagyon kapós volt, ettük amíg tartott. Mosogatás előtt én a középső ujjammal kinyalogattam a tálat - ne vesszen el belőle egy nyalás se!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...