Összes oldalmegjelenítés

2011. február 11., péntek

Pillecukor, mályvacukor

Szeretjük a pillecukrot, de csak ritkán szoktam venni, ki tudja mi van benne? Aztán hallottam, hogy házilag is kivitelezhető, beírtam a számítógép keresőjébe és a kapott találatok közül a www.wiselady.hu blogot választottam. Jó választás volt, ez akkor mindjárt kiderült, mert a pillecukrot az ott talált leírás alapján azonnal megcsináltam és nagyon jól sikerült. Wise  Lady "mesterem" lett a sütés-főzés egyéb területein is, rendszeres olvasója lettem . Nagyon örülök neki, hogy fiatal asszony létére ennyi mindent tud a konyhaművészetről, amit én nagymamaként eddig nem tudtam. Bloggers' bloggers blogjában pedig a blogírás technikai megoldásaiban segít. A pillecukor készítését egyszerűen, érthetően írta le, szinte ugyanúgy csináltam.

Először egy műanyag fagyis dobozt kibéleltem folpackkal, az alját kicsit beolajoztam.
Egy kb. másfél literes porcelántálba beleszórtam 8 gr étkezési zselatint és elkevertem 3 ek vízzel.
Egy műanyag tálcán összekevertem 1 ek.porcukrot és 1 ek étkezési keményítőt.
Zöld, halványlila és halványsárga pillecukor.
A valóságban azért élénkebb színűek voltak, sajnos a telefonos fényképezés ezt tudja.
Egy kislábosban forrni tettem 50 ml vizet, 1 ek mézet és 150 gr cukrot és kevergettem míg felforrt. Kislángra vettem a gázt és még néhány percig lassan forraltam. Amikor szép áttetsző lett a szirup levettem a tűzről, kicsit azonnal a zselatinra öntöttem és robotgéppel jól elkevertem. Csipet sót adtam bele, pár csepp vanília aromát, majd a többi szirupot is beleöntöttem és a mixer legalacsonyabb fokozatán kevertem. Kb 5 perc után a legmagasabb fokozaton még 1 percig, addigra olyan lett az állaga, hogy késznek gondoltam (hófehér, fényes, nyúlós volt). Beleöntöttem a folpackkal bélellt dobozba, tetejét eligazgattam, megolajozott folpackot raktam rá és hűtőbe került néhány órára. Mikor kivettem a hűtőből én mindjárt a keményítős porcukorra borítottam hogy ne ragadjon. Ollóval kockákra vágtam és meghencsergettem egyenként a keményítős cukorban.Tányéron az ebédlő asztalra tettem és szinte csak addig tartott. Aki arra járt, mindig odanyúlt. A sikeren felbuzdulva legközelebb már több adagot csináltam, különböző színűeket. Színezésre spenót, ribizli, sáfrány, bodzabogyó, málnaszörp jöhet számításba. Ezek a természetes színezők halványabbak a szintetikus szereknél, folyadék állagúak és én ilyenkor annyival kevesebb vízzel csinálom. Csináltam már kakaósat is, a munka menete csak annyiban tér el, hogy a kakaót 3 ek. forróvízzel símára keverem és utána ebbe keverem a zselatinport.

2 megjegyzés:

  1. Nagyon szeretem a pillecukrot, mindig veszek, de már annyi helyen láttam, hogy házilag is ellehet készíteni, hogy most már én is kipróbálom. Abba legalább nem lesz melléktermék. Receptedet mentettem és benézek én is Wise Lady-hez. Köszönöm!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Tücsi! Bátran fogj neki, nem öedöngősség!

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...