Összes oldalmegjelenítés

2012. szeptember 19., szerda

Vajdasági sós

Vajdasági sós
A papíron, amelyre felírta a nővérem a receptet, még felkiáltójel is volt a sós után.
Ezt   a "sósságot" ugyanis nem én sütöttem, hanem a nővérem egy tál ilyennel jött a névnapi ebédemre. Már az első darab befalása után leültettem papírral-tollal, hogy azonnal írja le nekem a receptet, mert ez annyira finom!
Hozzávalók:(tésztához)
80 deka liszt
2 deci olaj
fél liter tej
1 cs. élesztő(5 deka)
1 kanál cukor
1 csipet só

Krémhez:
25 deka Ráma margarin
3 tojás sárgája
1 evőkanál só

Elkészítés:
A langyos tejben cukorral felfuttatott élesztővel és a többi hozzávalóval meggyúrjuk a tésztát, 4 cipóba osztjuk, és letakarva pihenni tesszük(nem kell sokáig, elég csak míg a krém elkészül).
A krémhez a szobahőmérsékletű margarint a tojássárgákkal és a sóval kikeverjük jó krémesre.
A tésztacipókat egyenként kinyújtjuk szögletesre, kb 3 mm vékonyra, és mindegyik lapot megkenjük a krémmel, majd feltekerjük, mint a kalácsot. Laposra lapogatjuk, kb. 3 ujjnyi magas legyen. Tetejét megkenjük tojással és reszelt sajttal megszórjuk. Háromszög alakúra vágjuk és jó forró sütőben megsütjük.

Hát ami nincs a receptbe beleírva, azt az ember (mármint aki süti) magától kikövetkezteti. Az olaj általában napraforgó étolaj szokott lenni, de én gyakran használok sütéshez is hidegen sajtolt olíva olajat. Tetejét megkenjük - én valószínűleg a tojásfehérjével kenném meg, de ha van bőven tojás, akkor azzal. A tepsiben egymástól kis távolságra helyezzük el, mert kicsit nő sülés közben. Öt-hat centi oldalú négyzeteket vágjunk a nyers tésztából, amit kettészelve háromszögeket kapunk.
Ha nincs sajt otthon, szezámmaggal is biztos finom.
A névnapi vendégeim mindegyike szerette ezt a finom sós kalácsot, Dorka unokám még a zsebeit is megtömte velük (nem nagy zsebei voltak a nadrágjának).
Megköszöntem a nővéremnek a kalácsot is, a receptet is, remélem, nekem is ilyen jól sikerül, mint az övé.


 

9 megjegyzés: