Összes oldalmegjelenítés

2012. április 29., vasárnap

Pitypangszirup, pitypangméz


Barna nádcukorral készült pitypangméz
   
Maria Treben természetgyógyász könyvét még 1990-ben vettem meg és ott találkoztam először a pitypangsziruppal, más néven pitypangmézzel. Akkor mindjárt ki is próbáltam és mivel bevált, csaknem minden évben csinálok egyszer-kétszer.
Receptje:
Két összemarék pitypangvirágot tegyünk egy liter hideg vízbe és lassan főzzük. Amikor a víz bugyogni kezd, levesszük a fazekat a tűzről és állni hagyjuk másnapig. Másnap szitán lecsepegtetjük, még kézzel is jól kinyomkodjuk A léhez 1 kiló cukrot adunk, meg fél citrom levét és fedő nélkül tesszük a tűzre, inkább csak  pároljuk lassan a főzetet, nem forraljuk, hogy a vitaminjai megmaradjanak. A masszát egyszer-kétszer hagyjuk kihűlni, úgy ellenőrizzük az állagát. Nem szabad túl sűrűnek lennie, mert akkor idővel kikristályosodik. De túl híg se legyen, mert akkor megsavanyodik. Először melegen még folyékonyabb, de amikor kihűl vastagabb lesz az állaga. Épp olyan, miont a természetes méz.


két összemarék (kb.150-160 db) virágfej
Lecsepegtetett, kinyomkodott  virágok
Ennyi lett egy főzetből
Én most barna nádcukorral főztem, azért lett ilyen sötét a színe. Enyi lett összesen, kb. 2 x fél liter. Mások tartósítószert tesznek bele, vagy száraz duntszba rakják míg kihűl, úgy tartósítják. Én nem szoktam egyiket sem alkalmazni , nálunk egykettőre elfogy limonádéba, teába, kenyérre, palacsintába.  

Másnapra kicsit töményebbé válik
Vajas kenyérre csorgatva
Valóban nagyon hasonlít a mézek által gyűjtött mézre. Íze nagyon kellemes. A vesebetegek nem jól tűrik a valódi mézben megtalálható savakat, ezért nekik külön ajánlott a pitypangméz fogyasztása.              


12 megjegyzés:

  1. Nagyon jó kis recept. Anyukám a pitypangból, mielőtt még virágozna, leszedte, leforrázta, egy picit megfőzte, hagyta kiehülni és citrommal, olívaolajjal, sóval salátát készített belőle. Nagyon egészséges.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ezt a fajta pitypangsalátát eddig nem ismertem, köszönöm a receptjét!

      Törlés
  2. Nagyon jó kis recept, barnacukorral még sokkal jobb lett a színe is. Biztos finom lehet teába, sőt palacsintára is, jobb, mint a juharszirup.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Trollanyu, vetekszik a juharsziruppal. A juharsziruppal legutóbb úgy jártam, hogy használtam belőle, majd a spájzba tettem és legközelebb (egy-két hét múlva) meg volt penészedve.
      Tehát azt is el kell használni felbontás után gyorsan.

      Törlés
  3. Nagyon szép a színe! Szinte hihetetlen hogy ebből a kis jelentéktelennek tűnő, uton- utfélen előforduló növényből amit itt a bérházak közt lekaszálják, és közben ilyen értékes mézet lehet csinálni! Szívesen kipróbálnám ha nem lenne annyi kutya sétáltató és ha könnyebben tudnék hajólni?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. kÖSZÖNÖM, Éva! Igen, nekem szerencsém van, olyan helyen lakunk, ahol biztosan szedhető mindenféle gyógynövény.

      Törlés
  4. Ezt a sötétebb változatot még nem ismerem, de biztosan finom lehet!
    Német ismerőseinket évekkel ezelőtt kinevettük (csak magunkban), hogy a pitypang levelét rágcsálták. Ezek szerint ők már korábban tudtak valamit, amit mi még nem... :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. M@rti! Valószínűleg ők korábban tudták, de az a lényeg, hogy már mi is tudjuk!
      A nádcukortól sötétebb a színe. Nagyon finom!

      Törlés
  5. Szia. Nekem a gyerekemék készítettek ilyet az oviban. Előszőr csak néztem, hogy mi is ez, akkor találkoztam ezzel az ötlettel először.

    VálaszTörlés
  6. Eper! Örülök, hogy van olyan óvoda, ahol ilyen elfoglaltságokat találnak ki a gyerekeknek. És igen, a szülő is tanulhat az óvodás csemetéjétől!

    VálaszTörlés