Összes oldalmegjelenítés

2012. február 12., vasárnap

Méteres kalács

Méteres felszeletelve
A méteres kalács kb. 20 éve volt felkapott sütemény. Hogy miért kalács? Talán idegen nyelvű oldal fordításakor kapta a kalács elnevezést, mert nálunk nem ez a kalács, ez sütemény. A méteres nevet pedig onnan kapta, hogy amikor összeállítjuk a sütit, közel egy méter hosszúságú lesz.
Én Péter Jánosné receptes könyvéből szoktam sütni.
Tészta hozzávalói:
4 tojás
25 deka porcukor
25 deka liszt
1,5 dl olaj
1,5 dl meleg víz
4 evőkanál kakaópor
3/4 zacskónyi sütőpor
Krém hozzávalói:
25 deka vaj
15 deka porcukor
4 evőkanál rum
1 csomag puncspuding por
fél liter tej
Tetejére:10 deka olvasztott csoki


Elkészítés:
A tésztához a tojássárgákat a porcukorral kikeverjük, hozzáadva az olajat és a meleg vizet, majd a sütőporral elkevert lisztet és a tojások keményre vert habját. Ekkor kétfelé vesszük a tésztát, az egyik felébe belekeverjük a kakaót (én még 2 kanál vizet is teszek) és őzgerinc formában mindkettőt megsütjük.
Forma:30x11x7cm
 Most ebbe a két egyforma szögletes formába öntöttem a tésztákat és egyszerre 180 fokos sütőben alsó-felső lángon fél óráig sütöttem.
Míg hűltek, elkészítettem a krémet. A vajat a porcukorral habosra kevertem, hozzáadtam a rumot is. A pudingot a szokásos módon megfőztem (cukrot csak 2 evőkanállal tettem bele)és amikor kihűlt hozzákevertem a vajkrémhez.
A tésztákat felszeleteltem 1 centiméteresre majd szeletenként megkentem a krémmel és állítva úgy raktam össze, hogy egy sárga, egy barna tészta, közötte a puncsos krém. Amikor minden elfogyott és kész a "méter", leöntöm olvasztott csokival, melyet 1-2 kanál étolajjal kikeverek.
Ferdén felszeletelve rakjuk tányérra, akkor lesz csíkos.
Én három 25-27 cm hosszú rudat csináltam most. A csokibevonást elkapkodtam, de szeletelve nem látszik, hogy nem tökéletes.


25-27 cm hosszú egy

Felszeletelve
Eddig mindig a klasszikus őzgerinc formában sütöttem és akkor félkör alakot adtak ki a szeletek. De szerintem így is jól néz ki. És nagyon finom volt!

22 megjegyzés:

  1. Jujj, de régen sütöttem ilyet! Pedig milyen finom és egyszerű! Jól mondod, hogy kb. húsz éve volt felkapott süti, a fiam még totyogó volt, amikor az elsőt sütöttem valamilyen alkalomból.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Alíz, akkor itt az idő, hogy újra terítékre kerüljön!

      Törlés
  2. Szépséges! Én is ezt a receptet használom. :)

    VálaszTörlés
  3. Imádom a méteres kalácsot, nagyon jól néz ki!

    VálaszTörlés
  4. Én formailag másképpen tanultam,de a tiéd is nagyon szép és guszta!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Mónika, írtam is, hogy ez most más formájú, eddig én se így csináltam. Van erre a sütire még egy változatom, majd egyszer azt is bemutatom.

      Törlés
  5. Sosem sütöttem, de kóstoltam többször is és nagyon szeretem. És a tied is csodásan néz ki!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Emi,ha szereted is, akkor egyszer próbáld meg!

      Törlés
  6. Nézz be hozzám kérlek! Van neked ott valami:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Emi, köszönöm a kedves díjat, igyekszem mielőbb posztolni.

      Törlés
  7. Még én sem sütöttem soha, de enni ettem rengetegszer, finom:) Jól néz ki így is nagyon. Régen, még kislánykoromban volt mindig a lakodalmakban ez a süti.

    VálaszTörlés
  8. Guszta lett a süteményed! Nekem is megvan ennek a receptje , de olyan régen csináltam hogy mióta blogot írok azóta nem került rá sor hogy lefotózzam, pedig beírtam már ! Babrás egy kicsikét de nagyon finom!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm, Éva!Igen, kicsit babrás, de megéri!

      Törlés
  9. De régen láttam ezt a sütit!! Sógornőm és drága Anyósom sütöttek ilyet anno. Finom volt, mindenki szerette.

    VálaszTörlés
  10. María!Próbáld meg teis, a kellemes emlékek felidézésére!

    VálaszTörlés
  11. Még soha nem készítettem,de szerintem nagyon macerás,és ezért ha valaha megcsinálom,akkor biztos nagyon rá fogok érni!!!Nagyon jól néz ki,és úgy hallom nagyon finom!!!!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Melissina!Első olvasatra tényleg macerásnak tünik. Talán első nekifutásra is, de mivel gyakorlat teszi a mestert, bele lehet jönni...

      Törlés